Reklama

Reklama

Film vypráví příběh gangsterů, dvojčat Reggieho a Rona Krayových, jedněch z nejznámějších neblaze proslulých zločinců v historii Velké Británie a jejich říše organizovaného zločinu, kterou v 60. letech dvacátého století vybudovali ve východní části Londýna. Hlavní dvojroli Rona a Reggieho ztvárnil Tom Hardy. (Freeman Ent.)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (552)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"What is that? I come here for a proper shootout! What you gonna do with that rollin pin? You gonna bake me a cake? What I want is a shootout, a shootout, right, is a f***ing SHOOTOUT! Like a Western." Legend byl pro mě velmi nadějným filmem roku. Po zhlédnutí, musím přeci jen říct, že jsem čekal něco zcela jiného. V tomto případě, ale jiné, neznamená špatné. Od režiséra, jsem moc neviděl, takže jsem přeci jenom přistupoval k jeho dítku opatrně. Příběh vypráví o gangsterech dvojčatech. Přičemž Ron Kray (Edward T. Hardy) je paranoidní schizofrenik a homosexuál (aktivní, jak sám řekne) a Regginald Kray (Thomas E. Hardy) je na druhou stranu "jen" majitel Londýnského klubu, co našel dívku svých snů. O tom, že Hardy je talentovaný herec bylo napsáno hodně. V Legendách zločinu opět jen dokazuje, že jeho hraní je brilantní. Jen tak se totiž nevidí, aby v jedné scéně dokázal ztvárnit tak rozdílné postavy. Jeden obličej (víceméně) a tak moc odlišné charaktery. Nestává se totiž moc často, abyste viděli oblíbeného herce, aby kouřil doutník a plácal po zadku nahého klučinu uprostřed místnosti, kde probíhají orgie. Zároveň i skvělou proměnu Reggieho z bonbóny cucajícího sympaťáka na prvotřídního agresora s nožem. Řekl jsem, že je zbytečné rozepisovat se o výtečné dvojroli Hardyho, ale fakt je, že tahle dvojitá herecká porce dělá film skutečně takový jaký je. Na druhou stranu totiž film postrádá atmosféru skutečných gangsterových příběhů. Spíš než napínavý krimi thriller připomíná zábavný životopisný film o dvojčatech, co se rozhodli vládnout Londýnu. Vztah mezi bratry je skvělý a finální scény jsou završení všech emocí. ...protože Tebe zabít nemůžu! Krom skvělých kulis se může i Brian pochválit za scénář k některým scénám. Viz. rvačka v baru, svatba. Škoda jen absence atmosféry a skutečnosti, že celý film jsou vlastně výborné scény bez hlavní dějové linky. Díky zběsilému střihu a zbytečně rychlému vyprávění si divák nemůže „příběh“ dostatečně užít, protože tam žádný není a ve výsledku si pamatuje pouze výborný výkon hlavního herce. (78 %) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že Toma Hardyho jsem dlouho jako kvalitního herce nebral, ale tímhle snímkem se to definitivně změnilo. Postavu teplýho bratra zahrál naprosto fámozním způsobem, který mě připomínal mafiánský postavy v podání Joe Pesciho..z těchto postav totiž šel skutečně strach i když se třeba jen dívali. Druhá postava, kterou Tom ztvárnil byla pro změnu scénaristicky náročnější, protože zmítat se mezi láskou a gangsterstvím je skutečně hodně, ale hodně protipolné a tudíž herecky extremně náročné, ale Tom se s tím vyrovnal celkem dobře. Brianovi se podařilo dát do filmu díky vhodně vybraným exteriérům, hereckým typům a kostýmům výnikajcí dobovou atmosféru a ukočírovat tři silné, ale odlišné dějové osy, bratrský vztah dvou odlišných charakterů, lásku a nosný mafiánský příběh. Díky tomu má film neobyčejný drive a napětí až do samotnýho konce, protože jako divák jsem byl zvědav na výustění všech tří rovin filmu. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv si Hardy svojí dvojroli užívá, scénář filmu ho po devadesát procent svojí stopáže nenechá pořádně rozjet (zřejmě proto, že se tvůrci drželi až moc skutečností) a my tak musíme čumět sto třicet minut na rádoby cool dobovku, která má k dobrý gangsterce stejně daleko, jako Revenant ke komedii. Příběh sám o sobě navíc není dostatečně zajímavej, nemá směr ani pevně stanovenej cíl, takže se táhne, aniž by věděl kudy, natož aby došel do uspokojivýho finále (kéž by to bylo založený na nadsázce, nebo měl film alespoň pořádnej styl). Kterákoli z epizod seriálu Peaky Blinders je lepší a zajímavější gangsterkou, než Legend (a je tam jak Hardy, tak Paul Anderson). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rodina je základ státu. Brian Helgeland byl vždycky docela zajímavý chlapík, když se mu to sejde, divák se může tetelit blahem. A Tom Hardy je zase dříč, který ze sebe v posledních letech vymačkal tolik, že si ho museli všimnout i diváci v Mongolsku. Jemu i jeho bráchovi leží (nejen) londýnské podsvětí u nohou. Jeden je typický charismatický kořen, inteligentní manažer, se slušným přehledem i solidní vyřídilkou. Tu má i jeho bratr, jenže ten je zároveň nevypočitatelný, agresivní podivín a představuje tak trochu neřízenou střelu. Oba hraje právě Hardy. A na oba je radost pohledět. Jenže samotný příběh není až tak atraktivní. Je to stylově natočené, je to absurdní i přitažlivé, ale poměrně rychle se to začne zajídat. Tvůrci se úplně nerozhodli, co vlastně chtějí divákovi nabídnout, krkolomně hledají, co by měli nabídnout: tu černý humor, tam divoká scéna, pak romantická sekvence, záhy drsný pěstní souboj. A nakonec nám to všechno nabobtnalo na předlouhých 133 minut, které nejsou zdaleka tak živelné a dynamické, jak bych si přál. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je množstvo životopisných gangsterských filmov, pri ktorých po pol roku namáham pamäť, či som ich videl alebo nie. Niet sa čoho zachytiť pri hľadaní niečoho, čím sa odlišujú od predchodcov a nasledovníkov. U Legiend zločinu je vhodným záchytným bodom herecky dobre zvládnutá dvojúloha, aj keď okrem nej už veľa ďalšieho na zapamätanie film neponúka. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Bratři Krayové se ve vězení setkali s dalším slavným britským vězněm Charlesem Bronsonem (nezaměňovat s americkým hercem stejného jména) a stali se přáteli. Tom Hardy ztvárnil ve filmech jak Kraye, tak Bronsona - toho ve snímku Bronson (2008). (Punisher)
  • Tom Hardy musel kvůli roli Ronalda Kraye nosit umělý nos. (Zdroj: dailymail.uk, twitter.com) (Petrasuvicka)

Reklama

Reklama