Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Umělecké až naturalisticky věrné zpracovaní praktik jedné služebny čeky, kde jsou na denním pořádku popravy (ve filmu vidíme opravdu vše - zabíjení krys před popravou, svlékání odsouzených do naha, smývání krve po popravě, pouštění revolučního pochodu, vytahování mrtvol, odvoz náklaďákem, černý humor popravčích) bez slitování (dotknou se i pracovníků čeky, na něž praskne erotický vztah - mající až sado-masochistický nádech - v pracovní době) a porady jejího vedení. Velitel - navzdory vlastní tvrdosti (i k vlastní rodině) a intelektuálnímu ztotožnění se se svým údělem - psychicky úkol nezvládne a po neúspěšném pokusu nechat se zabít při jedné z poprav končí v psychiatrické léčebně. (raroh)

(více)

Recenze (51)

Maq 

všechny recenze uživatele

Dokument to není. Předpokládám, že když někdo natočí hraný film na takové téma, usiluje o umělecké sdělení něčeho. V tomto případě se povedlo nesdělit nic, což je pozoruhodné. --- Film je obecně vysoko hodnocený, ale domnívám se, že to je záměna v předmětu. Lidé nadělují hvězdičky námětu, nikoli jeho uměleckému ztvárnění. --- Neodpustím si poznámku, že Dzeržinskij, tehdejší šéf Čeky, má dnes, tedy v roce 2015, v Rusku hromadu soch a běžně se po něm jmenují ulice. Čili to co vidíme v tomto filmu mohlo docela dobře být míněno jako pocta těm, kteří stáli v první linii obtížného boje proti kontrarevoluci. A oni to skutečně neměli lehké... ostatně i kolega Eichmann před izraelským soudem vzpomínal, že to byla vyčerpávající dřina. Akorát že Eichmann nemá v Německu sochy. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

To Vám někdy jednou za čas vidíte film, který Vás svou surovostí i syrovostí tak odzbrojí, že se to nedá s ničím srovnat. Tohle je hodinu a půl dlouhé čistokrevné ryzí zlo a já se ptám, jestli může být něco horšího než komunistická totalita dotáhnutá do konce ve svém procesu. Ten Východ dělá divy. Jiná číše krve. Ba ne. To si s ničím nezavdá. 92% ()

Reklama

dyfur 

všechny recenze uživatele

......nechápem vysoké hodnotenie...možno za odvahu-na počiatku 90-tych rokov nakrútiť v Rusku film o čekistoch....asi len preto,lebo....stále dokola to isté:kancelária:zadanie mena,niečo o ňom,rozsudok-vinný-vinná-zastreliť....vyzlečenie donaha...strela do zatylku...odnesenie na vozíku...vyťahovanie nahých tiel na nákladné auto.......a tak dokola - celý film....jó a na konci v rámci nejakej bližšej myšlienky.....spoiler:veliteľ sa zblázni.....pre mňa stačilo 1x pozrieť. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Len pre silnejšie povahy. Komunizmus a prejavy moci v tej najhoršej podobe. Tento film ponúka dookola opakujúce sa hrôzy, akoby chcel u diváka dosiahnuť ten pocit rutiny, ktorú z toho popravčia čata očividne má. Práca ako práca. Sme svedkami množstva odsúdených na smrť ako nepriateľov revolúcie a ešte väčšieho počtu drsných popráv. Nahota popravených obetí surovosť týchto udalostí ešte umocňuje a odhadujem, že dobrá polovica filmu sú brutálne zábery popráv, nakladanie a odvážanie mŕtvol a čistenie popraviska. Niet tu miesto pre nejaké sympatie, poniektorým môže prísť zle, všetci do jedného sú to pravé komunistické svine. Nič krásneho na filme nehľadajte, tu ide iba o drsnú výpoveď a ukážku krutosti doby a ako píše uživateľ Big Bear na konci to treba spláchnuť pol litrom vodky...80%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle je maso, škoda slov. Každopádně díky manonfireovi za to, že byl včera ve dvě ráno onlajn a na profilu tohohle filmu, jinak bych ho asi neobjevil (funkce přítomní uživatelé se občas hodí) a taky chápu jeho hodnocení i komentář. I mě tady chybělo trochu lepší propracování postav a uznávám, že děj časem prostoupí do stereotypu (rozsudek, poprava, odvoz těl a tak furt dokola) ale na druhou stranu jednak při té délce na to nebyl čas a jednak to není úplně záměrem filmu. Spíš mě tu fascinuje to zobrazení téhle kruté mašinérie a masových poprav jako běžný denní prácičky a rutiny po bleskově vyneseným rozsudku takzvanou trojkou (soudní tribunál Čeky který podléhá jen sám sobě) na toto téma mám leccos nastudováno a tak jak je to tu zobrazeno to opravdu celkem odpovídá. Žádnej Hitler ani Stalin ani Pinochet, nacisti či jiní diktátoři nemají na největší masové vrahy 20 století a těmi Čeka bezesporu je. Mrazivý, depresivní a bezvýchodný film který vám náladu opravdu nezvedne. Možná tu nadhodnocuji formu nad obsahem, ale mě to rozstřelilo.95% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • V 10. minutě je vidět, že popravčí četa je vyzbrojena revolvery Nagan. Po salvě, při záběru z druhé strany, na dveře, k nimž jsou stavěni odsouzení, jsou ovšem vidět průstřely od brokových nábojů. (mikulin)

Reklama

Reklama