Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

S tou veselohrou bych to malinko brzdil, téma je totiž zatraceně vážné. O Margaret Thatcherové toho moc z historie nevím, že se ovšem jednalo o politika naprosto neoblíbeného o tom nemůže být nejmenších pochyb. Nejvíce jsem spokojen s výběrem filmové hudby. Zpočátku jsem přemýšlel zda-li film spíše nevypnout, ale jsem rád, že jsem tak nakonec neučinil. 70% ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Ňuňu, zase jeden z těch filmů, po jehož zhlédnutí vám má být tak nějak pěkně, život není úplně zlej a někteří lidi jsou dobří, tedy až na Železnou lady, která škrtala ve veřejných výdajích jak sirka ze Sušice. Naštěstí tady lesby a gayové nejsou stereotypně prezentováni jako sladké pusinky, co si večer dávaj sprchu flitrů, dokonce i horníci se docela drží a na tancování v rytmu diska se dostane asi jen sedmkrát. Ale jinak dobrý, Bill Nighy je pořád láska mýho srdce a snímek, kde použijou song od The Smith nemůže bejt už z principu úplně špatnej, aspoň ty dvě tři minuty, v nichž to Morrissey roztáčí, budou vždycky nadprůměrný. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Okrem výbornej nálady mi tento film dal ešte aj nádej. Nádej, že aj to naše nezmyselné referendum zostane len akýmsi výkrikom do prázdna a že tak, ako u ľudí v Británii pred 30 rokmi zvíťazil zdravý rozum, tomu tak bude aj u nás. Síce je to o niečom inom, ale základ je rovnaký. Teda odložiť to zabehané a pohodlné čierno-biele videnie a skúsiť sa na chvíľu na svet a ľudí okolo seba dívať ružovými či v tomto prípade dúhovými okuliarmi. Napriek tomu, že si uvedomujem, že Pride nie je úplne dokonalý film a dalo by sa mu, kdečo vyčítať, v zmysle myšlienky že "každá žena je v srdci lesba" a preto, že bol pre mňa neskutočne dobre padnúcim balzamom, túto kritiku prenechám "povolanejším znalcom" filmu a histórie, ktorých je na tejto stránke neúrekom a udeľujem bez mihnutia oka 5*. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

"Solidarity forever, for the union makes us strong!" Krásná, povznášející a jímavá komedie s temnými podtóny thatcherismu, která neprávem zapadla a patří k tomu nejlepšímu a nejzábavnějšímu co v roce 2014 vzniklo. Dvouhodinová stopáž se kolem mě prořítila ani jsem nemrkl. 90% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Fíha, o takom niečom som ani netušil, že sa udialo. Naozaj nevšedné spojenie homosexuálnych aktivistov a štrajkujúcich baníkov. A neuveriteľné, že ono to napokon aj fungovalo a vzájomná podpora sa ujala aj dlhodobejšie. Námetovo teda naozaj zaujímavý film. Ale musím priznať, že o týchto udalostiach a formovaní LGBT by bol určite vhodnejší dokument ako hraný film, ktorý v mnohých ohľadoch pôsobil dosť monotónne a bez poriadnej dejovej línie. Herecké výkony boli síce na vysokej úrovni, ale film ako celok by som naozaj radšej vymenil za dokumentárne spracovanie. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)
  • Natáčení probíhalo od 7. října 2013 do prosince téhož roku v Llandelio, Onllwyn, Slough, Beech Park Way a Londýně. (ČSFD)
  • Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť. (dwdb)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama