Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bože, ochraňuj královnu! Vzestup a pád proslulé punkové kapely v britsko-americkém dokumentu. Dokumentární film Sex Pistols: Děs a běs o „nejzběsilejší" skupině rockové historie, který natočil britský režisér Julien Temple, lze vnímat jako jistou revizi jeho předchozího snímku The Great Rock'n'Roll Swindle (1980), v němž byla tato kapela a punková revoluce nahlížena výhradně z pozice manažera skupiny Malcolma McLarena. Ve zmíněném kontroverzním hraném dokumentu se McLaren v úloze jakéhosi Velkého Manipulátora cynicky vysmál všem příznivcům punku jako pitomcům, kteří naletěli jeho velkému rokenrolovému švindlu se skupinou, jež byla ve skutečnosti pouze jeho výnosným umělým výtvorem. I Temple se tenkrát nechal McLarenem zčásti manipulovat a zřejmě proto se rozhodl doplnit vlastní, jednostranně zdeformovaný obraz kapely tím, že v novém filmu poskytne prostor výhradně členům Sex Pistols. Ve filmu tentokrát s větším odstupem akcentuje i politické, ekonomické, sociální či hudební podhoubí vzniku punkového hnutí, ale i důvody, proč tak záhy původní hněv částečně ztroskotal na úskalí módy.
Templeova anarchistická koláž je poskládána z aktuálně dotočených rozhovorů s přeživšími členy Sex Pistols, nikdy předtím nepoužitých záběrů z koncertů a zkoušek sestříhaných z více než dvacetihodinového soukromého archivu kapely (včetně předsmrtného rozhovoru s baskytaristou Sidem Viciousem), ale také z ukázek z dobových optimistických reklam (kontrastujících se záběry z pouličních nepokojů), z televizních show a z machiavellistického dramatu Richard III s Laurencem Olivierem. Film opětovně rekapituluje všechny známé a pobuřující výtržnosti kapely i okruhu jejích nejdivočejších příznivců z tzv. Bromley Contingentu i její vynucené, ale bohatě vykoupené přestupy od jedné nahrávací společnosti ke druhé. Do filmu je převzato i několik scén z Templeova předchozího filmu z roku 1980 – jde především o animované pasáže, doplněné novým komentářem. Značný prostor je také věnován skonu Sida Viciouse a jeho osudové heroinové lásky Nancy Spungenové, kterou zbytek kapely nenáviděl. (Česká televize)

(více)

Diskuze

gonga

gonga (hodnocení, recenze)

Artigas

Chápu, kvalitní je jen to, co se vám líbí. Tak určitě...oslovení pane chytrý bylo ve vašem případě přiléhavé.

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Např.giganti jako Pink Floyd, Queen, Uriah Heep, Black Sabbath, Yes, Gentle Giant etc. etc. Znáte, ne, pane chytřejší?

na příspěvěk reagoval gonga

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Nu což, shlédl jsem toto dílo. Dojem? Děs, běs. Tento hudební odpad radim pod úroveň hnoye typu Miška zadavit a podobní "umělci". Na vojně do mě tlačili siouxie and The banshees, marně. Tito tragédi stejně jako smazla Cobain neuměli zpívat, neuměli hrát, uměli jenom dělat bordel. Adorovani tohoto odpadu nechápu.

na příspěvěk reagoval gonga

gonga

gonga (hodnocení, recenze)

Nevím, zda si někdo všiml, ale jeden z křesťanů protestujicich proti vystoupení kapely vypadá jako Nicholas Winton.

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Vynikající dokument o jedné z nejkontroverznějších kapel.Sex Pistols působili jen krátce,ale za tu dobu stačili udělat pořádnou díru do světa.Jsou to moji oblíbenci a dokument mě jen potěšil.Johnny Rotten forever =)

Reklama

Reklama