Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bože, ochraňuj královnu! Vzestup a pád proslulé punkové kapely v britsko-americkém dokumentu. Dokumentární film Sex Pistols: Děs a běs o „nejzběsilejší" skupině rockové historie, který natočil britský režisér Julien Temple, lze vnímat jako jistou revizi jeho předchozího snímku The Great Rock'n'Roll Swindle (1980), v němž byla tato kapela a punková revoluce nahlížena výhradně z pozice manažera skupiny Malcolma McLarena. Ve zmíněném kontroverzním hraném dokumentu se McLaren v úloze jakéhosi Velkého Manipulátora cynicky vysmál všem příznivcům punku jako pitomcům, kteří naletěli jeho velkému rokenrolovému švindlu se skupinou, jež byla ve skutečnosti pouze jeho výnosným umělým výtvorem. I Temple se tenkrát nechal McLarenem zčásti manipulovat a zřejmě proto se rozhodl doplnit vlastní, jednostranně zdeformovaný obraz kapely tím, že v novém filmu poskytne prostor výhradně členům Sex Pistols. Ve filmu tentokrát s větším odstupem akcentuje i politické, ekonomické, sociální či hudební podhoubí vzniku punkového hnutí, ale i důvody, proč tak záhy původní hněv částečně ztroskotal na úskalí módy.
Templeova anarchistická koláž je poskládána z aktuálně dotočených rozhovorů s přeživšími členy Sex Pistols, nikdy předtím nepoužitých záběrů z koncertů a zkoušek sestříhaných z více než dvacetihodinového soukromého archivu kapely (včetně předsmrtného rozhovoru s baskytaristou Sidem Viciousem), ale také z ukázek z dobových optimistických reklam (kontrastujících se záběry z pouličních nepokojů), z televizních show a z machiavellistického dramatu Richard III s Laurencem Olivierem. Film opětovně rekapituluje všechny známé a pobuřující výtržnosti kapely i okruhu jejích nejdivočejších příznivců z tzv. Bromley Contingentu i její vynucené, ale bohatě vykoupené přestupy od jedné nahrávací společnosti ke druhé. Do filmu je převzato i několik scén z Templeova předchozího filmu z roku 1980 – jde především o animované pasáže, doplněné novým komentářem. Značný prostor je také věnován skonu Sida Viciouse a jeho osudové heroinové lásky Nancy Spungenové, kterou zbytek kapely nenáviděl. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

I.AM.NOT 

všechny recenze uživatele

Šokující věci prostě neznamenají skvělý dokument a vzhledem k tomu, kdo asi tenhle film sleduje se vysoké (nad)hodnocení dá pochopit. Za mých punkových dob jsem se nad Děs a běs rozplýval též, nýbrž s odstupem času zjišťuji, že se jedná o průměr, který přináší jen vzpomínky trošku senilních punkových dědečků s občasným střihem na televizní show či na koncert se strašnou kvalitou obrazu i zvuku bez hlubšího významu. Sex Pistols je legenda, nepochybuji a myslím že nikdo, ale zasloužili by si lepší dokument. Joy Division o stejnojmenné kapele stejné éry je lepší o parník a to samé mohu tvrdit o Clash a jejich Rude Boy. ()

efka.off 

všechny recenze uživatele

K Pistolím mám silný vztah. Když mi bylo 14, začala moje „doba temna". Černé oblečení a ještě černější oči plus spoustu dalších věcí okolo – znáte to. Stala se ze mě anarchistka :) Poznala jsem Pistole a staly se mojí inspirací... Tenhle dokument mi připomněl, proč jsem je tak milovala, obdivovala a někdy i nenáviděla. Příběh Pistolí tak, jak je zachycen tady, je strhující, poutavý, nesmrtelný. Plno autentických záběrů, které jsem do té doby jinde neviděla, výpovědi Sida a Johnnyho a příběh této legendy spolu se vším tím hnusem okolo – to je na tom to nejlepší. Celou dobu jsem si říkala: „Ať toho Johnnyho ukážou, chci vidět, jak dneska vypadá." Nakonec jsem ráda, že jsem ho neviděla, o to je to všechno ještě zajímavější a myslím, že jsem si i ušetřila pořádný šok :) Žádná jiná kapela za tak krátkou dobu fungování nedokázala to, co oni. A to nemyslím jen v dobrém, spíš naopak. Punk´s Not Dead!!! ()

Reklama

RockChick 

všechny recenze uživatele

Režiséru Julienu Templeovi se podařilo natočit hudební dokument o nejslavnější punkové kapele všech dob, který má ve svém žánru jen minimální konkurenci. Sledujeme kapelu od jejich slibných počátků až po bouřlivý rozpad a smrt "nejhoršího basáka v dějinách hudby" Sida Viciouse, který se ve 21 letech předávkoval heroinem. Skutečnost je přitom podávána bez zbytečných příkras a mystifikací. Jsme svědky toho, jak Sex Pistols podepisují svou první smlouvu. Jak svými sprostými slovy v živé TV show ruinují kariéru moderátora. Jak slaví Vánoce s dětičkami. To vše je prokládáno rozhovory s kapelou a dobovými záběry Anglie na konci 70. let, na jejíž základech upadající společnosti punk právě vzniknul. Fanouškovi Sex Pistols srdce zaplesá, nejenom nad raritními videi, které tvoří většinu materiálu použitého ve filmu, nefanoušek, který se aspoň trochu vážněji o hudbu zajímá, se díky filmu dozví, jak to vlastně s počátkem punku v Anglii bylo. ()

Stanix 

všechny recenze uživatele

Solidní, poutavý a seriózní dokument o tom co se dělo okolo i přímo v uskupení formace Sex Pistols. Celé dílko je velmi dobře sestříháno, takže se konzumuje jedním dechem. Žádné nudné tlachání, žádné obšírné hlubokosáhlé nezáživné informace. Prostě akce, tohle bylo tak, dělo se tohle a takhle apod. Velice zajímavé a to i pro nefandy S.P. nebo punku. Konečně jsem se dozvěděl kde se vzaly všechny ty sychrhajcky, roztrhany hadry a další "ozdoby". ()

Bafo 

všechny recenze uživatele

Takhle ma vypadat hudebni dokument... Kdo posloucha soucasnou hudbu od popu pres rap az po techno tak by tendle film mel videt... Protoze tehle par typku polozilo zaklady necemu co tvori nasi evropskou hudebni kulturu tak vyjmecnou... Myslete si co chcete ale Punks not dead... A to nejsem pankac... "I am an antikrist... I am an anarchist" ()

Galerie (60)

Reklama

Reklama