Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílný televizní film vypráví příběh Harryho Houdiniho, první skutečné americké superstar, která se proslavila po celém světě. Přistěhovalec z východní Evropy Ehrich Weiss, jenž začínal jako kouzelníček v podřadné cirkusové show a dotáhl to až k vyprodaným koncertním halám, proslul pod uměleckým jménem Houdini. Oscarový Adrien Brody ztvárnil hlavní roli velkého Harryho Houdiniho, který si klestí cestu ke slávě, zaplétá se do špionáže, bojuje proti spiritistům a setkává se s největšími osobnostmi své éry - americkým prezidentem počínaje a sirem Arthurem Conanem Doylem či Rasputinem konče. Drama Houdini je strhující podívanou, která nás zavádí do hlubokých zákoutí Harryho duše a odkrývá nám zákulisí mágova života skrze jeho triky, vize i mistrovské iluze. Vedle Brodyho se ve filmu představí také Kristen Connollyová v roli Bess Houdiniové, Harryho životní lásky i jeho pravé ruky, a Evan Jones jako Harryho asistent a důvěrník Jim Collins. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Jediný způsob, jak porazit smrt, je dát všanc život." ----- Obecně vzato - mám kladný vztah k trikům ... ať se vztahují k filmovým počinům či ke kouzlům zdatných eskamotérů. Jsou mi blízké i nejrůznější úkroky v čase ... všemi směry - pokud jsou vhodně zakomponovány do děje ... a ve výsledku dávají smysl. Dokážu se přenést i přes lehkou antipatii k hlavnímu hrdinovi - obzvláště pokud se jedná o zmapování životní dráhy světoznámého iluzionisty, který svého času nepřebýval jen ve světě iluzí, ale i v našem nedokonalém světě reálném. Nicméně obyčejně se jen těžko smiřuji s VYPRAVĚČEM ... lhostejno, zda jeho úlohu plní hlavní hrdina, vedlejší postava či jakási imaginární nezúčastněná osoba. Protože málokdy je jeho přítomnost opodstatněná - většinou svědčí spíš o neschopnosti vyprávět příběh - bývá pouhou berličkou, která spojuje zpřetrhanou dějovou linii. V tomhle případě je ovšem BERLOU v nadživotní velikosti, jejíž přítomnost rozbíjí kouzlo a neutralizuje iluzi - což nesvědčí filmu ... ani slavnému mágovi. Bohužel, samotný příběh dostává větší prostor až ve druhé polovině stopáže, kdy sledujete prakticky už jen stín Harryho Houdiniho. Nezávisle na přetrvávající světské slávě se z jeho života vytrácí prostá radost, aby byla nahrazena jakousi posedlostí, hraničící s urputným zápasem se sebou samým kdesi na nezmapované hranici lidských možností. A smrt matky jakoby nasměrovala dráhu jeho osudu k cestě, ze které už nebylo možné odbočit. P.S.: 1) Víte ... nejsem si jistá, zdali měl právo vystupovat až tak razantně proti spiritismu ... lépe řečeno proti spiritistům. Jakoby nastoupil cestu pomsty. V čem se od něj lišili ? Pravda - on netajil, že předvádí triky ... ale pokud jste se pozorně dívali, nebylo tomu tak VŽDYCKY. Uváděl diváky v úžas a rozdával chvíle napětí a okouzlení, ale spiritisté měli pro své klienty útěchu a vnášeli do jejich duší klid a mír. Obé za mrzký peníz - co je víc ... a co je menší podvod ? ; 2) Neřeším, nakolik se snímek vzdaluje realitě ... jen bych chtěla poznamenat, že Adrien Brody se Harrymu Houdinimu nijak zvlášť nepodobá - stejný příměr by se možná dal použít i pro porovnání použité dějové osnovy s historickými fakty. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Brodyho návrat do svěrací kazajky, která patřila mezi vrcholy jeho kariéry, a její překonání ve filmu, který možná není tak životopisný, jak by bylo záhodno, ale o to je zábavnější. Rozdělení na dvě epizody a označení jako televizní série mi připadá jako úplná zbytečnost, nebýt absence nějakého ústředního motivu, mohl Houdini bez problému fungovat jako jeden samostatný film. A to všech stránkách proklatě povedený film. Spíš než nudná biografie je tak film spíš efektní průlet těmi nejzajímavějšími momenty a spekulacemi z kouzelníkovy kariéry plný rychlých a detailních střihů odhalující jeho zázračné metody, které jeho trikům ale paradoxně dávají snad ještě větší šmrnc. Ta špička ledovce je pak samotný Brody, který - na to že jde o televizní projekt - vypadá jako by se v roli naprosto výžíval a září jako málokdy. A nutno dodat, že ani ty přízemnější epizody z jeho osobního života nejsou na škodu, naopak jeho matka a žena jako podprahové motivace extravagantního showmana posouvají film ještě o kus dál, než jsem čekal. Jen škoda že druhá část trochu polevila z nasazeného tempa. It was never about the box. ()

Reklama

ti88na 

všechny recenze uživatele

Úplna televízna lahôdka. O Houdinim som vedela len toľko, že jeho meno sa stalo synonymom iluzionistu alebo kúzelníka. Myslím, že tento seriál ma s týmto bezpochyby výnimočným mužom nezoznámil zo všetkými podrobnosťami a faktami, no napriek tomu ma prinútil k tomu, aby som sa o neho začala trochu zaujímať, niečo si prečítať a dozvedieť sa. Toto dokážem veľmi oceniť. Samotný dej šiel ako z rýchlika, rútil sa ako rozbehnutý vlak, a tak ani na malú chvíľu nenudil. Kým prvý diel sa venoval predovšetkým zoznamovaniu, kúzleniu a únikom druhý bol zameraný predovšetkým na vzťah s matkou a boj proti špiritizmu. Oba boli však výborne natočené, samozrejme tomu kraľoval Adrien Brody, ktorý si ma získaval v každom zábere a páčila sa mi tiež elektronická hudba, ktorá pristala rýchlemu plynutiu deja. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Houdiniho život by vydal na desítky životopisných filmů a každý z nich by mohl být jiný. Tento příběh se ve své první polovině zabývá cestou Houdiniho na vrchol a v té druhé se trochu víc rozebírá jeho vztah se ženami (matkou a manželkou) a tvůrci věnují hodně prostoru Houdiniho odporu k okultistům/spiritistům. První část je zábavná, dynamicky pojmutá, ale nejde se moc do hloubky. Sledujeme spoustu Houdiniho triků a jeho drive, aby se z něj stal nejlepší iluzionista na světě. Druhá polovina už ukazuje, že to nebylo zadarmo a Houdiniho představí jako člověka, který se pohybuje na hraně mezi láskou a svými ambicemi. Bohužel z toho tvůrci zbytečně rychle přeskočili na zmiňovanou zášť vůči podvodníkům, kterou prohloubila ztráta blízké osoby. Trilogie by byla lepší volba. Příběh i tak funguje dobře, doba ve které se odehrává i téma je velmi atraktivní a věřím, že tvůrci spíš museli některé věci vynechat, než že by se záměrně odchylovali od skutečnosti. Brodymu role sedla, takže pro první seznámení s velkým umělcem Houdinim, to není vůbec špatná volba. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Mizerný životopisný film, který stylem vyprávění připomíná senzacechtivý dokument, nezajímavě skáče v historii sem a tam, do toho hraje elektronická hudba, používají se zpomalovačky a mučí nás parta nezajímavých hereckých ksichtů s unylým Brodym s účesem, jako kdyby právě slezl z elektrického křesla. Film prakticky jede bez nějakého příběhu s pointou a napětí. Smutné na tom je, že když si přečtete Houdiniho profil na wikipedii, dozvíte se o něm mnohem víc zajímavých věcí než z téhle bídy (která celkem často není ani historicky přesná, bůhvíproč). ()

Galerie (104)

Zajímavosti (3)

  • V prvej časti, kde Harry Houdini (Adrien Brody) sleduje projekciu Charlieho Chaplina, sa jedná o grotesku s názvom "The Rink". Vo filme sa uvádza rok 1914, zatiaľ čo v skutočnosti bola táto Chaplinova groteska uvedená až v roku 1916. (vero_F)
  • Adrien Brody (Houdini) studoval kouzla, a tak velkou část triků ve filmu dělal sám. Dokonce i únik ze svěrací kazajky na laně. (Terva)

Reklama

Reklama