Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (108)

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Dokument věrně přibližuje život i dílo legendárního filmaře a animátora prostřednictvím rozhovorů s jeho nejbližšími, ukázek jeho tvorby, historických záběrů z natáčení a soudobou demonstrací technik trikového filmu. Pozitivisticky tónované vyprávění mi celkově přišlo lehké, laskavé a jen místy až příliš čecháčkovské. 8/10 [KVIFF 2015] ()

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

Velice vydařený dokument o světoznámém československém režisérovi, který svými průkopníckymi snímky inspiroval řadu dalších tvůrců po celém světě. Nabízí se nám tu krásný přehled mistrových začátků, vzestupu, zákulisí tvorby téměř všech filmů, analyza mnoha trikových scén i něco málo zajímavého ze života Karla Zemana. Očekával jsem vzpomínky více žijících herců, ale nahrazují je zajímavé komentáře odborníků a tvůrců z celého světa, které krásně doplňují přehled přínosů tohoto velikána pro světovou kinematografii. Pak je tu především krásná výpravná rekonstrukce natáčení filmu Cesta do pravěku s originál partou kluků (dnes již důchodců), stejně tak pokus o znovunatočení vizuálně zajímavých scén z Vynálezu zkázy a Barona Prášila partou mladých nadšenců ze Zlína. Divák tak ještě víc žasne, jakou mravenčí práci odváděli naši tvůrci 60 let dozadu... Fascinující rovněž jako samotné Zemanovy filmy. Dokonalou atmosféru dokumentu dotváří i "vedlejší" ukázky vývoje čs. kultury v 40.-70.letech a využití původní filmové hudby Zdeňka Lišky, Luboše Fišera a EF Buriana. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument, který ukazuje, že máme - anebo jsme alespoň měli - osobnosti, které skutečně výrazně promluvily do toho, jak by měl vypadat světový film. Je až neskutečné, koho dokázal Zeman ovlivnit, ale je ještě krásnější, že i dnes jsou tvůrci, kteří jdou v jeho stopách. Tenhle dokument snad otevře cestu ke Karlovi Zemanovi i pro další generaci. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Narodil jsem se v roce 1989 a i přesto i pro mě Karel Zeman vytvořil dětství plné zážitků, na které nikdy nezapomenu. Kdykoliv v televizi běžel film Karla Zemana, okamžitě jsem k ní běžel a bez jakéhokoliv hlesnutí jsem před ní dřepnul a s otevřenou držkou čuměl až do momentu, než se objevil velkej titulek s nápisem Konec. Mám nesmírnou radost, že takový režisér, jako je Karel Zeman, se dočkal takového krásného dokumentu, kde mu skládají hold nejenom Češi, ale i světově uznávaní tvůrci jako jsou Tim Burton nebo Terry Gilliam. Ještě větší radost mám, že právě tato postava české kinematografie má krásné muzeum na Kampě, které už stihli navštívit takové persóny světového filmu jako jsou Steven Spielberg nebo Gwyneth Paltrow. Máme obrovské štěstí, že se v naší zemi narodil člověk, který chtěl točit filmy pro děti a rozšířit tak jejich fantazii. V jakémkoliv věku, době, ale i režimu. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Filmy Karla Zemana stále obdivujem. I keď nie všetky. S dokumentom o ňom a jeho diele som mimoriadne spokojný. Tušil som, že za rozpohybovanými ploškami a figúrkami sa skrýva obrovská, pipľavá práca štábu odborníkov. Tí bez počítačov a so skromným rozpočtom vytvorili pod vedením trikového mága diela, nad ktorými v dobe ich vzniku žasli diváci na celom svete a dokážu zaujať aj súčasného diváka. Karel Zeman do nich vkladal nápady, tvorivosť, kus svojej estetiky a osobitného videnia. A v tomto filme som mal možnosť nahliadnuť aj do vtedajšej trikovej kuchyne bez toho, aby som mal ten nepríjemný pocit, keď kúzelníci prezrádzajú svoje kúzla. A keď niekto mudruje, že je zbytočné sa Zemanom a jeho dielom zaoberať, pripomína mi to nadšených chudáčkov neomylne tvrdiacich, že plasty vytlačia z používania klasické materiály. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Životopisný dokument o jednom z velikánů světové kinematografie Filmový dobrodruh Karel Zeman byl představen ve světové premiéře v Karlových Varech v roce 2015. (polson)
  • "Na počátku celého projektu byla spolupráce České televize při vzniku Muzea Karla Zemana v Praze, která se rozvinula v mezinárodní projekt, " vzpomíná dramaturg České televize Martin Polák a upřesňuje: „Zkoumali jsme filmové archívy a získali několik hodin ojedinělého filmového materiálu, jehož ukázky dávají divákovi možnost nahlédnout do zákulisí Zemanovy tvorby." (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama