Reklama

Reklama

Jihoafrická republika, země nevšedních kontrastů

(TV film)
  • Francie Afrique du Sud : La région du Cap
Francie, 2012, 53 min

Obsahy(1)

Úrodné končiny, jedinečné břehy oceánu a poutavá architektura na nejjižnějším výběžku kontinentu. Jihoafrická republika má téměř tři tisíce kilometrů pobřeží, kde se slévají vody Indického a Atlantského oceánu.
My navštívíme Kapské Město, jež je střediskem zákonodárné moci země, vedle Pretorie, která je střediskem moci výkonné. Johannesburg, nejbohatší město Jihoafrické republiky a sídlo burzy, je pak hlavním ekonomickým centrem.
Kapské Město je významným turistickým lákadlem, jeho atmosféra i dějiny spolu s proslulou koloniální a viktoriánskou architekturou ročně přilákají miliony tuzemských i zahraničních návštěvníků.
Pevnost Dobré naděje, nejstarší stavba v Jihoafrické republice, zbudovaná v letech 1666 až 1679, bude naší další zastávkou. Byla vystavěna ve tvaru hvězdy a skládá se z pěti bašt. Měla chránit nizozemské zájmy tváří v tvář ekonomické rozpínavosti Angličanů. V roce 1936 byla vyhlášena národní památkou a dnes je v ní muzeum.
Město Paarl je známé svou žulovou horou, druhou největší na světě, a svými vyhlášenými vinicemi. To oblast Stellenbosch proslula nejen vinařskou stezkou, ale také architekturou nizozemského stylu 17. a 18. století.
Vydáme se rovněž na ostrov Robben, vzdálený necelých sedm kilometrů od jihoafrických břehů. Byl objeven v roce 1652 a po většinu své existence sloužil k internaci malomocných, duševně nemocných či vězňů přivážených z nizozemských kolonií. V období apartheidu zde byl vězněn i Nelson Mandela.
Neopomeneme samozřejmě ani mys Dobré naděje, jehož obeplutí bylo v 15. století největší výzvou pro portugalské mořeplavce, kteří směřovali na Dálný východ. Na místě, bičovaném západními větry, žije více než dvě stě padesát druhů ptáků. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Do JARu bych se někdy v životě rád podíval. Obzvláště do magicky krásného Kapského města či do národních parků. Bohužel od půlky tento dokumentární film mapuje pouze vinařství... a přes veškeré dalkší zajímavosti, jako je kupříkladu podobnost s vinařstvími a sklepy českých zemí, je to informativně slabší než bych čekal. Nezbývá než doufat, že jednou někdy tam... ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Juhoafrická republika je bezpochyby krajinou, ktorá v sebe mieša mnohé kultúry a má bohatú históriu. Od príchodu nemeckých a holandských prisťahovalcov v období 17. storočia, cez dobu otroctva a dlhé roky apartheidu až do jeho ukončenia a zavedenia modernej demokracie. Dnes sa táto krajina na južnom cípe afrického kontinentu radí medzi značne vyspelé a stále napredujúce. Ako kultúrne, tak aj ekonomicky. Samozrejme, že aj tu badať medzi ľuďmi a spôsobom života rozdiely, ale tento dokument sa zameriava viac-menej len na "to pekné" a chce Juhoafrickú republiku odprezentovať divákovi v dobrom svetle. To sa samozrejme aj darí. Cez Johannesburg a Kapské Mesto sa postupne dokumentom divák dostáva na vidiek krajiny. Po nejakých tých historických faktov, o kolonizácii, o apartheide a záberoch na prírodu a okolie miest s ich zlatistými plážami obmývanými modrastým morom, sa na spomínanom vidieku už viac dokument pretransformováva z cestopisu na dokument o svete juhoafrických vín a viničov. Treba podotknúť, že aj keď sa o týchto vínach rozpráva zaujímavo, nemusí táto téma zaujať každého a určite by si množstvo ľudí pozrelo napríklad ďalšie prírodné krásy tejto krajiny. Afrique du Sud: La région du Cap je aj tak príjemným a ľahko stráviteľným dokumentom. Rýchly hodinový cestopis je akurát stvorený na zahnanie dlhej chvíle a divák tak môže aspoň takouto formou cez svoju obrazovku precestovať nejaký ten ďalší kus sveta a možno aj načerpať inšpiráciu pre svoju dovolenku. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Príjemná hudba v pozadí a sympatický komentár. Človek by ani netušil, že sa hovorí o krajine s najvyššou kriminalitou na svete, hoci zdatne im konkuruje Brazília či Mexiko. Až 5 juhoafrických miest sa nachádza v top 20 najkriminálnejších miest sveta. O Kapskom meste sa hovorí ako raji vrahov, pri Johannesburgu sa odporúča cestovať v obrnenom vozidle, v Durbane vraj ľahko prídete k znásilneniu, v Pretorii v noci nemáte vychádzať vôbec a v Pietermarijtzburgu nemáte radšej cestovať ani verejnou dopravou. Škoda, lebo podľa obrázkov z tohto dokumentu je to krásna krajina: https://dokumenty.tv/jihoafricka-republika-zeme-nevsednich-kontrastu-dokument/ ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama