Reklama

Reklama

Jihoafrická republika, země nevšedních kontrastů

(TV film)
  • Francie Afrique du Sud : La région du Cap
Francie, 2012, 53 min

Obsahy(1)

Úrodné končiny, jedinečné břehy oceánu a poutavá architektura na nejjižnějším výběžku kontinentu. Jihoafrická republika má téměř tři tisíce kilometrů pobřeží, kde se slévají vody Indického a Atlantského oceánu.
My navštívíme Kapské Město, jež je střediskem zákonodárné moci země, vedle Pretorie, která je střediskem moci výkonné. Johannesburg, nejbohatší město Jihoafrické republiky a sídlo burzy, je pak hlavním ekonomickým centrem.
Kapské Město je významným turistickým lákadlem, jeho atmosféra i dějiny spolu s proslulou koloniální a viktoriánskou architekturou ročně přilákají miliony tuzemských i zahraničních návštěvníků.
Pevnost Dobré naděje, nejstarší stavba v Jihoafrické republice, zbudovaná v letech 1666 až 1679, bude naší další zastávkou. Byla vystavěna ve tvaru hvězdy a skládá se z pěti bašt. Měla chránit nizozemské zájmy tváří v tvář ekonomické rozpínavosti Angličanů. V roce 1936 byla vyhlášena národní památkou a dnes je v ní muzeum.
Město Paarl je známé svou žulovou horou, druhou největší na světě, a svými vyhlášenými vinicemi. To oblast Stellenbosch proslula nejen vinařskou stezkou, ale také architekturou nizozemského stylu 17. a 18. století.
Vydáme se rovněž na ostrov Robben, vzdálený necelých sedm kilometrů od jihoafrických břehů. Byl objeven v roce 1652 a po většinu své existence sloužil k internaci malomocných, duševně nemocných či vězňů přivážených z nizozemských kolonií. V období apartheidu zde byl vězněn i Nelson Mandela.
Neopomeneme samozřejmě ani mys Dobré naděje, jehož obeplutí bylo v 15. století největší výzvou pro portugalské mořeplavce, kteří směřovali na Dálný východ. Na místě, bičovaném západními větry, žije více než dvě stě padesát druhů ptáků. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Juhoafrická republika je bezpochyby krajinou, ktorá v sebe mieša mnohé kultúry a má bohatú históriu. Od príchodu nemeckých a holandských prisťahovalcov v období 17. storočia, cez dobu otroctva a dlhé roky apartheidu až do jeho ukončenia a zavedenia modernej demokracie. Dnes sa táto krajina na južnom cípe afrického kontinentu radí medzi značne vyspelé a stále napredujúce. Ako kultúrne, tak aj ekonomicky. Samozrejme, že aj tu badať medzi ľuďmi a spôsobom života rozdiely, ale tento dokument sa zameriava viac-menej len na "to pekné" a chce Juhoafrickú republiku odprezentovať divákovi v dobrom svetle. To sa samozrejme aj darí. Cez Johannesburg a Kapské Mesto sa postupne dokumentom divák dostáva na vidiek krajiny. Po nejakých tých historických faktov, o kolonizácii, o apartheide a záberoch na prírodu a okolie miest s ich zlatistými plážami obmývanými modrastým morom, sa na spomínanom vidieku už viac dokument pretransformováva z cestopisu na dokument o svete juhoafrických vín a viničov. Treba podotknúť, že aj keď sa o týchto vínach rozpráva zaujímavo, nemusí táto téma zaujať každého a určite by si množstvo ľudí pozrelo napríklad ďalšie prírodné krásy tejto krajiny. Afrique du Sud: La région du Cap je aj tak príjemným a ľahko stráviteľným dokumentom. Rýchly hodinový cestopis je akurát stvorený na zahnanie dlhej chvíle a divák tak môže aspoň takouto formou cez svoju obrazovku precestovať nejaký ten ďalší kus sveta a možno aj načerpať inšpiráciu pre svoju dovolenku. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Príjemná hudba v pozadí a sympatický komentár. Človek by ani netušil, že sa hovorí o krajine s najvyššou kriminalitou na svete, hoci zdatne im konkuruje Brazília či Mexiko. Až 5 juhoafrických miest sa nachádza v top 20 najkriminálnejších miest sveta. O Kapskom meste sa hovorí ako raji vrahov, pri Johannesburgu sa odporúča cestovať v obrnenom vozidle, v Durbane vraj ľahko prídete k znásilneniu, v Pretorii v noci nemáte vychádzať vôbec a v Pietermarijtzburgu nemáte radšej cestovať ani verejnou dopravou. Škoda, lebo podľa obrázkov z tohto dokumentu je to krásna krajina: https://dokumenty.tv/jihoafricka-republika-zeme-nevsednich-kontrastu-dokument/ ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Do JARu bych se někdy v životě rád podíval. Obzvláště do magicky krásného Kapského města či do národních parků. Bohužel od půlky tento dokumentární film mapuje pouze vinařství... a přes veškeré dalkší zajímavosti, jako je kupříkladu podobnost s vinařstvími a sklepy českých zemí, je to informativně slabší než bych čekal. Nezbývá než doufat, že jednou někdy tam... ()

Reklama

Reklama