Reklama

Reklama

Barva vítězství

  • Kanada Race (více)
Trailer 1

Jesse Owens (Stephan James) se jako první z rodiny dostal na vysokou školu. Tam si ho brzy všimne atletický trenér Larry Snyder (Jason Sudeikis) a Jesse se stane běžeckou hvězdou. Cesta za snem stát se největším atletem v historii ho však přivede k velkému morálnímu dilematu: Má se účastnit Olympijských her 1936 v nacistickém Něměcku, kde Hitler uskutečňuje svou vizi nadřazenosti árijské rasy? (Magic Box)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (186)

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Vesměs pěkný film, trošku mi to přišlo s tím fašounskem přehnaný, ale budiž, zpracování filmu poněkud netradiční. Dost ponurá hudba. Sportovní filmy mě převážně baví, tento se řadí k lepším, založeno na skutečné události, trošku přibarveno, ale jinak film zaujal. Hlavní hrdina mi přišel mírně neosobní, moc mi v té roli neseděl, proto 4*. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Race" je rozhodne zaujímavým filmovým počinom. Myslím si, že v rámci histórie to podáva veľmi zaujímavú tému a rozhodne tu sú aj skvelé momenty, ktoré stoja za to. Stephan James je v role J.C.-ho skvelý a rovnako skvelý je podľa mňa aj Jason Sudeikis. Myslím, že zo súčasných hercov, ktorí vyšli v podstate z americkej komédie patrí medzi vtipných, no súčasne aj talentovaných ľudí. Je tu aj dosť historických postáv, ktoré sa mi páčia a film je rozhodne dostatočne pútavý na to, aby nás celý čas udržal. Mám ale trošku pocit, že je to skôr druhá polovica filmu, ktorú chceme reálne vidieť a film sa nezaobíde bez niektorých amerických klišé v prvej časti. A myslím si, že film by bol lepší, keby to urobili v prvej hodinke trošku viac realistickejšie bez amerických prifarbovaní. Keď sa ale dostaneme na olympiádu, vtedy sa dočkáme všetkého čo sme chceli vidieť. A je to veľmi dobre zvládnuté. Myslím si, že fanúšikovia životopisných aj športových a historických filmov si prídu na svoje. "Race" podľa mňa stojí za to vidieť. Takže osobne môžem za seba povedať, čeknite si ho. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Najprv by si mal každý pozametať pred vlastným prahom, až potom strkať nos do cudzích záležitostí a kritizovať ich... O tom, aj keď sa to tak na prvý pohľad nejaví, je celý film. Kostra dejovej linky sa zaoberá príbehom prvého černocha-športovca, ktorý sa dokázal medzinárodne presadiť aj napriek krajne nepriaznivým podmienkam. Námetovo teda výborné, ale samotné spracovanie ma po dramatickej stránke až tak nechytilo. Zbytočne naťahované pasáže ubíjajú takmer celý stred filmu. Netvrdím, pohľad do zákulisia príprav na olympiádu s prímesou politiky a pár intríg bol celkom fajn, ale bolo toho na mňa moc. Ani postava Goebbelsa ma nijak zvlášť nenadchla - herec typovo úplne mimo, priam až rušivo. Naproti tomuto všetkému ma ale podstatne viac zaujala myšlienka, ktorá sa tu vlastne tiahne celým filmom o tom, ako sa vtedajšia americká verejnosť pohoršovala nad hitlerovskou fašistickou politikou a pritom u nich doma chodili afroameričania takmer po kanáloch, v lepšom prípade vchodom pre personál. Prišlo mi to smiešne. Páčilo sa mi ako boli americkí černoškovia po pricestovaní do Berlína prekvapení, keď sa dozvedeli, že nebudú žiadne separátne miestnosti len pre bielych a len pre čiernych. Všetko to bolo podtrhnuté nevinnou poznámkou jedného z nich, že nacisti majú asi len takú zlú povesť, ale že inak sú celkom fajn - poznámka, ktorá povie všetko a je minimálne na zamyslenie. 70/100 ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Z filmu, u kterého jsem se bála, že to bude jeden z těch, který vypadá zajímavě na papíře, ale při sledování víte, co můžete očekávat v následující minutě, se vyklubalo nečekané překvapení. Tohle totiž zdaleka není příběh jenom o sportu, ale také o rasismu a o tom, jak moc je v nás hluboce zakořeněn. Možná díky tomu, že to netočili Amíci, ale Kanaďani se tady krásně ukazuje ono pokrytectví, se kterým se stavěli proti ideologii nacistického Německa, ale doma si měli problém sednout do jednoho autobusu s černochem. Vlastně je to mnohem jistější v kramflecích než všechny ty oscarové záležitosti, které se zabývaly stejnou tematikou, aniž by z toho čišela nějaká prvoplánovost. Zároveň se jedná o skvělý sportovní snímek, který je dokonale vygradovaný. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Těch filmů o barevných sportovcích (a nejen sportovcích), kteří se dokázali prosadit navzdory rasové segregaci, už bylo mraky a ještě jich mraky bude a Race je v tom pytli podobně laděných snímků někde veprostřed. Ničím neuráží, ale ani ničím nevyniká. Ovšem ona je otázka, jestli se dá v téhle šablonovité tématice přijít s něčím novým, což je tak trochu paradox, protože Jesse Owens byl vlastně ten první. V první části filmu mě nejvíc bavily pasáže, které se netýkaly přímo Owense. Jednání v zákulisí amerického olympijského výboru, návštěva amerického emisara v Třetí říši a dohadování podmínek, za jakých by američtí atleti přijeli, to bylo fajn. Owensův příběh byl klasickým sportovním klišé, které sice nebylo špatně natočené, ale nijak mě neoslovilo. Samotné olympijské hry se celkem podařily, ačkoliv i tady to místy hodně smrdělo kýčem. Herecky celkem fajn, akorát ani tady se nepodařilo najít toho správného Goebbelse. 60% ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Nemecká vzducholoď, ktorá na začiatku hier prelietava nad Olympijským štadiónom, je LZ 129 Hindenburg. O rok neskôr táto vzducholoď explodovala v New Jersey. Pri nehode vtedy zahynulo 36 ľudí. (m.a.t.o.)
  • James Cleveland Owens měl přezdívku „Jesse“, kterou mu v 9 letech dal jeho učitel. (ARI50)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno