Reklama

Reklama

Citizenfour: Občan Snowden

  • Česko Citizenfour (festivalový název) (více)
Trailer 3

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (121)

farfalla 

všechny recenze uživatele

´CitizenFour´ získal v únoru 2015 Oscara za nejlepší dokument. Je silné sledovat zákulisí, lidskou stránku mediální události, která se odehrála jenom před dvěma roky a média přinášela její podrobnosti den za dnem. Pro člověka, který pozoroval toto odhalení v médiích a následné přesuny Edwarda Snowdena, tento film nepřináší mnoho zajímavých informací. Všechno už bylo řečeno postupně v médiích. Tady jde jenom o shrnutí pro budoucnost a pro ukázání Snowdenových reakcí na převalení celé kauzy. Změna života jeho i jeho blízkých, pravděpodobně navždy, bylo něco, s čím počítal, ale nedovedl si představit. Týden po Oscarech Snowdenův právník oznámil, že Snowden je ochoten se vrátit do USA a podstoupit nezaujatý soudní proces a že na tom pracuje se svými americkými a německými právníky, ale zatím žádné záruky z USA nedostal, a tak i nadále zůstává v Rusku. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Neviem si spomenúť, či existuje nejaký vynález, ktorý nebol zneužitý na zlý účel. Často je ten zlý účel prioritným. Z tohto pohľadu je "odhalenie", ktoré prezentuje Snowden donkichotským činom. Ľudia sa primerane vzrušia, "odborne" to pri pive predebatujú a o pár dní ich už zaujme nová kauza. Ale samotný dokument je pôsobivý, taký civilný, ako keby bol nakrúcaný skrytou kamerou. Trochu dlhší, ako by bolo optimálne, ale to je vec názoru. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Snowden len naplno zverejnil niečo, čo každý tušil. Že všetci sú digitálne sledovaní, nahrávaní a špehovaní, a to aj bez akéhokoľvek dôvodu. Keď to zákony umožňujú, tak prečo by sa vlády ostýchali. Rozhovory s novinármi sa nezameriavajú len na samotné odhalenia, tie sú zobrazené skôr v záberoch zo spravodajstva, ale aj na Snowdenovo súkromie, pohnútky a následky. Zahŕňa obdobie pred tým, ako sa sám odhalil a vyšiel s pravdou o svojom čine von. Trochu veľa je v dokumente hluchých miest, zábery na prsty klepkajúce po klávesnici nikomu nič nepovedia, mňa veľmi otravovali. Informačná hodnota fimu je vzhľadom na vážnosť témy nakoniec malá. ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

V podstate súhlasím s užívateľom David´82. Plno hluchých, nepotrebných scén, ktoré nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. Až ku koncu je dokument omnoho lepšie spracovaný. Taktiež sa toho v celku ani veľa nepovie, len sa niečo začne a nerozvedie sa to. Ak ani nechceli nič veľmi podrobnejšie rozoberať a len dať do pozornosti problémy, tak aj tak by kvalita dokumentu bola lepšia, ak by sa stopáž skrátila na cca.30 minút. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Užívateľ Traffic už stihol medzi prvými povedať takmer všetko podstatné, no pridám ešte niečo aj ja. Ako dokument sa to tiahlo a preto neviem ako by som reagoval, keby som o tom nič nevedel, ale vzhľadom na závažnosť som celý čas bol nedočkavý a možno aj trocha tŕpol, čo nastane a ako sa to vtedy vyvinulo a veľmi som sa sústredil najmä na štúdium konania a rozmýšľania Snowdena v daných chvíľach, pritom celé to bolo tak šialené, že ten dokument vôbec nemusel vzniknúť, keby tam vtrhlo nejaké americké komando a vystrielalo ich. Má to rôzne psychologické momenty, rôzne hravé a napriek tomu, že po konci mám dojem, že viem všetko a vlastne nič, aj tak ma ten štýl zaujal a je vidieť, že to bolo robené s rozvahou. Snowdenovi na záver iba pomyselný klobúk dole. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Dve inštrumentálne skladby, ktoré je možné počuť v dokumente, pochádzajú z albumu "Ghosts I–IV" od americkej kapely Nine Inch Nails. (Real Tom Hardy)
  • Názov dokumentu vychádza z prezývky, ktorou prvý krát v roku 2013 Snowden kontaktoval režisérku Lauru Poitras. Štvorka odkazuje na predchádzajúcich troch mužov, ktorí sa pred Snowdenom pokúšali odhaliť praktiky NSA. Ich mená sú Thomas Drake, William Binney a J. Kirk Wiebe. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno