Reklama

Reklama

Citizenfour: Občan Snowden

  • Česko Citizenfour (festivalový název) (více)
Trailer 1

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (121)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů poslední doby a to z několika důvodů: 1) S odstupem času víte, že sledujete z historického pohledu docela podstatné momenty a vidíte, jak to vlastně všechno začalo (téma); 2) Sledujete z velké části jádro celé události, tedy těch pár dní, kdy spolu Snowden, štáb a pár novinářů strávili v Hongkongu, resp. vidíte právě ty podstatné rozhovory, kde Snowden obhajuje svoje stanovisko a sděluje své motivy, než to přítomní novináři pustili do světa (zpracování/forma); 3) Samotná osoba Edwarda Snowdena, která je sama o sobě dostatečně zajímavá, aby dokument utáhla (a je zcela nepodstatné, že se jeho motivace mohou jevit jako čistě naivní a skautíkovské). [==] Právě tyto tři důvody (+ kdo taky nemá rád konspirace, že?) činí ze Citizenfour ojedinělý počin narozdíl od mnoha jiných dokumentů, kterým něco schází, nebo nejsou na takové úrovni - ať už kvalitním zpracováním, tématem či ústřední postavou. P.S. Po zhlédnutí Citizenfour si už nepřipouštím, že by realita byla tak zlá. Ne, je ještě horší. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to tak zajímavý dokument nebýt hlavního "hrdiny" Ed se pustil do ohromného boje a furt nechápu, co ho k tomu vedlo. To že velký bratr je, se ví hrozně dlouho a až na pár vyjímek (jako je Kevin) na to nikdo moc prstem neukazoval. Prostě s tím žijeme, Ed se však rozhodl dodat k tomu i materiály. Taková sebevražda. Kdo z nás by to udělal ? Navíc kam to vedlo ? vůbec nikam. Lidi si nezačali plošně instalovat Tor, nebo nepřešli na šifrovanou komunikaci možná s malou vyjímkou Jabbera. Stále se používají zdrama cloudové úložiště a nikoho nesere, že do telefonu říká slova jako "prdel", "chcípni" nebo "policajt" v jedné větě. Takže milý, Ede ať byl tvůj projev jakkoli hrdinský, jediné co změnil, je tvé bydliště. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najskôr k môjmu hodnoteniu: dve hodiny trvajúce dokumenty nie sú nič pre mňa a rovnako aj pri Snowdenovi musím konštatovať, že koncentrácia všetkého, čo vo filme vidíme, do polovičnej alebo dvojtretinovej dĺžke by z hľadiska dramaturgie u mňa zafungovalo viac. Ale to je viac menej iba osobná preferencia, nie výčitka.....Welcome to the real world....Ja vnímam zneužívanie informačných technológií za evolúciu ľudstva. Ak sme zneužili štiepenie atómu na vraždenie, tak zneužijeme aj zhromažďovanie infošiek na niečo ziskuchtivejšie, ako boj proti terorizmu. Otázka je, či kontrola všetkého, čo napíšeme na sieti, nie je len narušenie demokracie, ale nový svet, s ktorým sa budeme musieť chtiac nechtiac zmieriť. Ale aspoň potom budeme (možno) komunikovať viac medzi sebou tvárou tvár, pokým za sto rokov nebudeme mať od malička čipy v hlave. Ako každá ohromná svetová kauza, sa už aj na Snowdena pomaly zabúda a to je možno tým najhrozivejším zistením. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

To že jsi paranoik ještě neznamená, že tě nesledují aneb střez se požárního alarmu... (ne)Konspirační thriller par excellence formou nedotaženého dokumentu. Chápu, že když začínali natáčet, tak ještě nemohli vědět, kam přesně se to vyvine a co vše to rozpoutá, ale to neospravedlňuje špatnou dramaturgickou práci "ve střižně" při kompletaci. Možná to chtělo větší odstup než rok a něco, možná méně témat. Je to totiž tak trochu o Snowdenovi, ale ne tak úplně. Je to tak trochu o fenoménu whistleblowerovství, ale ne tak úplně. Je to tak trochu o vynesených materiálech, ale ne tak úplně. Je to tak trochu o morálních a etických problémech, co vše zveřejnit/zatajit, ale ne tak úplně. Je to tak trochu o utajených vládních programech, ale ne tak úplně. Je to tak trochu o práci investigativních novinářů a médií obecně, ale ne tak úplně. Je to tak trochu o všem z tohoto ranku, protože se nakousne kde co, ale jen málo se toho skutečně řekne a ještě méně toho, co bychom (mezitím) nevěděli odjinud. Nic z výše uvedeného ovšem neznamená, že by to bylo špatné či nezajímavé. Pouze je to promrhané spíše než co jiného, protože být takto "naživo" u bezprecedentního zdroje během (i po) historické události, to si říká o mnohem více, než v tom Laura Poitras nalezla. Bojí se totiž položit Snowdenovi otázky na tělo; to za ní museli učinit až jiní. PS: Citizienfour je učebnicový příklad toho typu dokumentů, u kterých se často (a lehce) zaměňuje „zásadnost“ zvolené události/tématu se „zásadností“ dokumentu jako takového. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

´CitizenFour´ získal v únoru 2015 Oscara za nejlepší dokument. Je silné sledovat zákulisí, lidskou stránku mediální události, která se odehrála jenom před dvěma roky a média přinášela její podrobnosti den za dnem. Pro člověka, který pozoroval toto odhalení v médiích a následné přesuny Edwarda Snowdena, tento film nepřináší mnoho zajímavých informací. Všechno už bylo řečeno postupně v médiích. Tady jde jenom o shrnutí pro budoucnost a pro ukázání Snowdenových reakcí na převalení celé kauzy. Změna života jeho i jeho blízkých, pravděpodobně navždy, bylo něco, s čím počítal, ale nedovedl si představit. Týden po Oscarech Snowdenův právník oznámil, že Snowden je ochoten se vrátit do USA a podstoupit nezaujatý soudní proces a že na tom pracuje se svými americkými a německými právníky, ale zatím žádné záruky z USA nedostal, a tak i nadále zůstává v Rusku. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Laura Poitrasová musela tento film editovat v Berlíně, protože se bála, že by její dokument byl zabaven americkou vládou. (Leopard105)
  • Názov dokumentu vychádza z prezývky, ktorou prvý krát v roku 2013 Snowden kontaktoval režisérku Lauru Poitras. Štvorka odkazuje na predchádzajúcich troch mužov, ktorí sa pred Snowdenom pokúšali odhaliť praktiky NSA. Ich mená sú Thomas Drake, William Binney a J. Kirk Wiebe. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama