Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 2

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (225)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený horor, jedna z mála duchařin, která se mi dost líbila. I když ve filmu najdeme většinu obvyklých klišé a postupů, film s nimi celkem rozumně pracuje a zápletka sama je poměrně neotřelá. Díky výborné kameře, střihu a práci se světlem je atmosféra fajn a ke konci skvěle graduje. Navíc i konec je dost originální, takže já jsem spokojen. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

TEMNOTA je rovnako bledá, ako čierny je jej výraz. Pochopme sa. Nápad na horor ( ducharinu ) tu bol. Neustále pôsobenie v tme, nočných hodinách, či bezútešne vyzerajúcich lokáciách ( ťažký pohľad na nemocničnú čakáreň ) je zrejme jediná ,,darkness,, ktorá obklopuje tento film. Vo svojom vnútri sa to všetko chová nasilu, nudne a hlavne málo strašidelne ( s výnimkou jednej scény ). A to je sakramentsky málo. ()

Reklama

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je Balagueró proste boh! Aj keď som doposiaľ (05.05.2010) videl všetko okrem RECov, ktorého asi najviac preslávili. V tomto filme dokázal spraviť z obyčajného nudného príbehu o dome kde straší, niečo geniálne. Prvá polhodinka je len predstavovanie a potom to začína na plnej čiare. Vynikajúca atmosféra, tajomný príbeh, postupné odhaľovanie, nejaké zvraty a nakoniec slastné vyvrcholenie. Veľmi sa mi páčilo, ako ku niektorým nudným scénam pridával "odvecové" obrazy (napr. dialóg a sekundový prestrih na potkany v klietke), ktoré si viac menej ani nevšimnete, ale sú to práve tie, ktoré z tých nudných scén spravia niečo zaujímavé. O hereckých výkonoch a hudbe sa nebudem ani zmieňovať, proste ŠPANIELSKO! ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Na Španělsko poměrně překvapivě produkčně zvládnutný mysteriózní horor. Bohužel produkce je zřejmě to nejkvalitnější, co se dá ve filmu najít - námět až moc všední (příběhem i atmosférou nedaleko ke krajánkovi Sirotčinec), zpracování ještě všednější a scénář pochopitelně značně předvídalný. V momentě, kdy film graduje a vrcholí, začínají na povrch vylézat mizerné herecké výkony a velmi vratký scénář. V poslední době se ve Španělsku vyrojilo snímků s podobnou tématikou jako hub po dešti, bohužel i jako se sběrem hub zde platí: ne všechno se dá žrát :D! ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

POZOR SPOILERY! Strašidelné to tedy bylo dost, spíš díky povedeným lekačkám než atmosféře a svou roli v úspěšném strašení sehrál i Obitem vzpomínaný obrázek se třemi bubáky. Musím se ale připojit k uživatelům, kteří kritizují občasné vykrádání jiných filmů a hlavně nevalně napsané postavy. Zejména María se chová dokonale nelogicky, její zatvrzelé přehlížení očividných skutečností je až směšné (Lena Olin dělá co může, ale takovou figuru už herec těžko vylepší). Otec je chvílemi jen špatnou kopií Jacka Torrance (už jsem čekal, kdy si na ty dveře vezme sekeru), dědek mi byl se svou okázalou pohodovostí podezřelý nejmíň od půlky filmu a obsazení role architekta se také dvakrát nepovedlo - ten chlapík vypadal stěží na šedesát, rozhodně - i přes tu francouzskou hůl - ne jako stařec nad hrobem a těžko věřit, že před 40 lety projektoval chrám maskovaný jako barák. No nic, úplný začátek byl nervydrásající a konec se také vydařil, Anna Paquin je milá holka, tak to své hodnocení mezi 3 - 4 klidně zaokrouhlím nahoru. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • V upravenej verzii sa slovo „fuck“ nahrádza slovom „freek“. (Arsenal83)
  • Plná 103 minútová verzia bola vydaná len na DVD a Blu-ray, pretože je od 18 rokov. Upravená verzia pre kiná má 88 minút (hodnotenie PG-13). Vystrihnutých tak bolo 15 minút filmu. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Barcelone, Lleide a Sant Cugat del Vallès (Španielsko). Obdobie natáčania trvalo od 26. apríla do 22. júna 2001. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama