Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 2

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (225)

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

V tomhletom Balagueró začíná docela obyčejně, až na úvodní titulky plné vřískavých krvavých prostřihů, s rodinkou, která se přistěhovala z ameriky do španělska do domku u lesa a ještě ani nejsou pořádně vybalení a dceři už se tam nelíbí a chce zpátky do ameriky, synkovi se zdá, že je ten dům ve tmě nějakej divnej a žere mu pastelky, taťkovi se vrací záchvaty způsobené nějakou neobvyklou nemocí a mamka se snaží udržovat domácnost v chodu i když stráví spoustu času v práci, takže skoro jak z nějakého normálního rodinného dramatu. Dům ale doopravdy je nějaký divný a brzo se začnou objevovat podivné stíny a vypadávající světla a modřiny na těle toho mrňavého kluka. Atmosféra v domě je zajímavě napínavá i když se nic velmi dramatického nestane, protože ty dramatičtější chvíle přichází až s odhalením o co v tom domě jde. Hlavní hrůzy v tomto filmu jsou trochu něco jiného než je u Balaguera zvykem, ale poradil si s tím docela slušně i když občas příběh popostrkuje takovými docela okatě křečovitými berličkami, což si ale vynahrazuje tím, že závěr filmu, kam se přes tyhle berličky dostane, je velmi působivý a pěkně využívá ten strach ze tmy, o kterém vlastně celý film je. Úplný závěr filmu dost zvedá hodnocení ale ještě je tu takový malý detail v podobě takové hnusné staré fotografie, kterou taťka s velkou slávou objeví a v úplné euforii ji chce pověsit na zeď. Ta fotka krom toho že vypadá nepříjemně, tak v jednom krátkém záběru taky ukáže, co ta fotka doopravdy představuje a není to nic pěkného. :) ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Jaume Balagueró natočil povedenou duchařinu, která má silnou atmosféru, po celou dobu snímku s citem budovanou. Scény kdy se leknete nechybí a není jich rozhodně málo. Lepší než 90% dnešních přepsaných asijských duchařin. Film bych přirovnal k Sirotčinci, který produkoval Del Toro. Kvalitou bych je možná i viděl na stejné úrovni. Herecky je Temnota více než solidně obsazená, žádní mladí teenageři, kteří hlastají a fetují, ale herecký nadaní herci ;-) Zvlášť otec rodinu a jeho záchvaty jsou velice věrohodné. Film doplňuje i dobře zvolená hudba, která dokáže v pravé chvíli přitlačit na pilu.V Temnotě se objeví i pár triků, které rozhodně neruší. Potěší konec, který *SPOILER* nekončí happyendem ;-) 8+/10* ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Dalsi pecka z Yuznovy Fantastic Factory. Hodne podarena ducharina, hlavne v prvni polovine prakticky bezchybna. Ackoli ma vybornou atmosferu, hlavni hruzubudici efekt spociva ve skvele sestrihanych a ozvucenych lekackach, nekolikrat to bylo opravdu o infarkt . Vyrazne plus je take povedeny a pomerne originalni pribeh, ktery je ke konci spravne vystupnovany. Kdyby byla stopaz o patnact minut kratsi a Anna Paquin by hrala trochu normalnejs bylo by to dokonale. BTW nejvic strachu ve me vzbuzoval ten starej obrazek se trema postavama.... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený horor, jedna z mála duchařin, která se mi dost líbila. I když ve filmu najdeme většinu obvyklých klišé a postupů, film s nimi celkem rozumně pracuje a zápletka sama je poměrně neotřelá. Díky výborné kameře, střihu a práci se světlem je atmosféra fajn a ke konci skvěle graduje. Navíc i konec je dost originální, takže já jsem spokojen. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Okořenit klasický příběh o strašidelném domě, se všemi jeho obvyklými proprietami, kingovským motivem otce propadajícího šílenství (když se dobýval do dveří k ženě, opravdu jsem čekal, že si skočí pro sekeru), příběhu sice pomohlo, ale ne tak jako v první půli strach a napětí budované pomocí nenápadně gradujících náznaků a některá mrazivá odhalení v půli druhé. Výsledkem je slušná a místy působivá variace tradičního žánrového motivu, která ve své váhové kategorii obstála se ctí. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Miramax/Dimension kúpili americké distribučné práva na film za 4 milióny dolárov a nechali film na poličke 2 roky. V roku 2004 bol uvedený do kín až po veľkom prepracovaní (aby bol v súlade s vekovou hranicou od 13 rokov). (Arsenal83)
  • Plná 103 minútová verzia bola vydaná len na DVD a Blu-ray, pretože je od 18 rokov. Upravená verzia pre kiná má 88 minút (hodnotenie PG-13). Vystrihnutých tak bolo 15 minút filmu. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Barcelone, Lleide a Sant Cugat del Vallès (Španielsko). Obdobie natáčania trvalo od 26. apríla do 22. júna 2001. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama