Reklama

Reklama

Příběh popisuje události na plovoucí vrtné plošině Deepwater Horizon, která se v dubnu 2010 potopila následkem exploze a způsobila největší ropné zamoření v americké historii. (Freeman Ent.)

Videa (21)

Trailer 1

Recenze (598)

lamps 

všechny recenze uživatele

Pracovat na ropné plošině musí být velmi obohacující zážitek. Když jde všechno hladce, tak párkrát zakroužíte uzávěrem potrubí, čerpáte svinstvo, které jde přírodním aktivistům stejně proti srsti jako abstinentům kýbl absintu, a ještě za to berete nehorázný prachy a v době volna se staráte leda o to, jak nejlépe vytunit svou milionovou jachtu. No a když se naopak všechno neočekávaně posere, natočí o vás v Hollywoodu film a jste za největší hrdiny od dob Nicolase Cage ve World Trade Center. Naštěstí, na rozdíl od mých předcházejících vět, natočil Berg natolik upřímný, empatický a v závěru dokonce emocionální epitaf na osudy té hrstky nešťastníků, kteří položili své životy vinou slepé obchodní byrokracie a hrabavosti, že bych se nedivil, kdyby s ním všichni přeživší aktéři chtěli každý den do konce života zajít večer na pivo. Děj je plný klišé a postava Johna Malkoviche představuje přesně ten otravný prototyp iracionálního charakteru, který navzdory ostatním dělá vše pro to, aby způsobil průšvih, ale jinak vyznívá vše dostatečně autenticky, intenzivně a ruku v ruce s minimem nepřístupných záběrů také bolestivě. A je dobře, že jednoznačným viníkem není ani počasí, ani technická závada, nýbrž selhání lidského faktoru, a že zapojení osobního života hlavního hrdiny nepůsobí sentimentálně, ale jako jediná stoprocentně působivá cesta k uvědomění si, co především může člověk při výkonu nebezpečné práce ztratit. Peter Berg se z režiséra tupých akčních minutek vyhoupl na respektovaného tvůrce skutečných akčních hotovek, a to je dobře... 75% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Taká obrovská katastrofa a len 11 mŕtvych, to nebude až taká tragédia. Okrem obrovského poškodenia životného prostredia, čo je tu spomenuté len titulkami. Prvá hodina filmu je totálne nudnou povedačkou o téme, ktorej nerozumie skoro nikto. Kým nezačnú lietať šrúby a všetko vybuchovať, nie je sa na čo pozerať. A vlastne aj potom tam v jednom kuse vidieť len oheň a tmu. Toto nie je katastrofická dráma, ktorá by vás dvihla zo sedadiel. Vzťah divák - postava je tak slabo vyvinutý, že mi bolo úplne jedno, kto a koľko ich tam zomrie. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Zaměstnanci ropných plošin v Mexickém zálivu se báli zbytečně, Berg a jeho mančaft nejen že uctili památku jak se patří, ale navíc dokázali udělat biják tak, že strhne i pozorovatele na druhém břehu Atlantiku. Kdybych se snad někdy bál, že nebudu mít na chleba, stanu se režisérem katastrofických filmů v Americe, protože to by mi práce nedošla nikdy. Další předloha se děje možná právě teď a možná za to může stejný renonc, jakože jedna tlupa inženýrů namíchá špatný cement a druhá tlupa inženýrů to nepozná ani když na ně bliká červený světýlko. Jsou podle mě na světě těžší věci než zabránit průseru. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|67%| Viděno v kině. Návštěvu kina jsem měl rozhodně v plánu. Po traileru jsem byl dost nabuzený a očekával jsem kvalitní snímek. Po shlédnutí můžu s klidnou duší konstatovat, že je to dobrý film. Kvalitní práce, žádné těžké, výrazné chyby jsem neshledal. Přesto mě to až tak úplně neoslnilo. Tento žánr mám rád a to i v novodobých snímcích. Téměř první polovina filmu se odehrává na vrtné plošině, sledujeme tu postavy atd. Rozhodně mě to nenudilo, ale nemělo to žádný náboj. Poté vypukne peklo a trvá až do konce filmu. Takže druhá půlka je spíše v pořádku. Jen jsem čekal bohatší scénář, více napínavějších scén, kdy se lidi navzájem zachranují atd. To zde rozhodně bylo natočeno, ale rozhodně ne takovým způsobem, který by vyhovoval mě. Možná, že si někdo bude myslet, že zbytečně kritizuji, ale znám lepší filmy tohoto žánru. Pochválit můžu, že je to natočeno dost realisticky, nic přehnaného tu není, já nečekal ultra mega akci, prostě mi to až tak moc neuchvátilo. Navíc první dvě minuty filmu jsou na facku – tam se jasně (pokud jste viděli trailer) dozvíme, že jedna určitá postava ve filmu přežije. Herecké obsazení je slušné. Mark Wahlberg a Kurt Russell to zvládli výborně. Ostatní v pohodě až na Johna Malkoviche, který se zde buď nehodil, nebo mi spíš nesmírně vadil. Hudba byla kvalitní. Úplný konec byl dobrý, uvěřitelný. Takže ještě shrnutí. Nelituji, že jsem to viděl, ale čekal jsem o něco více. Holt mi asi nevyhovuje Bergrův styl. Tomu režisérovi jsem zatím nepřišel na chut. Paradoxně se mi od něj nejvíc líbil film Vítejte v džungli. Bitevní loď byla děsná blbost a Na život a na smrt – slabý průměr. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Představení života na ropné plošině mi připomenul Propast. Hodně se mi líbilo, že to nehraje na vyhrocený akční scény a heroický činy, ale spíše zobrazuje normální dělňase, jak se vypořádavají s krizovou situací. Hraje tam hodně známejch ksichtů a potěšil mě konečně trochu jiný John Malkovich v roli takovýho lehce buranskýho korporáta. Když jsem na konci viděl fotku reálný ženy hlavního hrdiny, tak jsem se musel smát, že tu roli přiklepli Kate Hudson, která navíc hned v úvodu ukazuje vypracovanej zadeček. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (17)

  • Kate Hudson zverejnila na Instagrame fotografiu s jej nevlastným otcom, Kurtom Russellom, s príspevkom, že sa jedná o prvý film, na ktorom budú spoločne pracovať. (figliar)
  • Ropná plošina zobrazená vo filme bola postavená len pre potreby tohto natáčania. To prebehlo z veľkej časti v  Chalmette v štáte Louisiana. (beso74)

Související novinky

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

21.12.2014

Čtyřka Transformers sice neposbírala moc nadšených reakcí, protože se ale jedná o nejvýdělečnější film roku, pokračování nás nemine. V minulých měsících se hojně spekulovalo o tom, jestli ságu… (více)

Reklama

Reklama