Reklama

Reklama

Stalin

(TV film)
  • Česko Stalin v barvě (více)

Obsahy(1)

Říkají mu „tatíček národů". V očích celého světa ztělesňuje naději ve spravedlivější společnost. A přesto je tento muž jedním z největších zločinců v dějinách. V zimě roku 1924 zemřel vůdce bolševiků, Lenin. Jeho rakev nesou nejvyšší představitelé Sovětského svazu, mezi nimi i 46letý Josif Stalin. Je generálním tajemníkem komunistické strany a stojí poněkud v ústraní, jen málokterý z jeho soudruhů by si dokázal přestavit, že právě on zaujme místo velkého Lenina. A už vůbec by je nenapadlo, že se během deseti let postará o likvidaci téměř všech svých spolupracovníků. V následujících skoro třiceti letech se nesmazatelně vepíše do historie, bude uznávaným a milovaným vůdcem i nemilosrdným diktátorem, který na smrt pošle na 20 milionů lidí. Poslední dny svého života však prožije sám v bolestech, nikdo mu nepřispěchá na pomoc. Dokonce ani jeho vlastní lékaři, kteří se báli, že by je za špatné rozhodnutí mohl dát zastřelit. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Alan_Shearer 

všechny recenze uživatele

Těžký to úděl shrnout celej Stalinův život, respektive vládu do padesáti minut. Většina věcí je známá, zaujaly mě tedy spíš detaily typu jeho výška nebo pleť po neštovicích. Opět cenim dobové záběry, některé mě opravdu dostaly. Chybělo mi více informací z dob války. Je neuvěřitelné, že taková zrůda vydržela u vlády bezmála 30 let. Po shlednutí jsem dlouho nechápavě kroutil hlavou, jakou surovostí a krutostí likvidoval občany vlastního státu, jakou mizivou cenu měl pro něj lidský život a že mu to krásně pod vlivem propagandy procházelo. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Pár zajímavých záběrů, ale jinak dokola propírané téma. Mě by moc zajímalo, nač se v ruských archivech práší, jaké byly Stalinovy stíny, obavy a jak to bylo ve skutečnosti s Tuchačevským. To, že Rusové své tatíčky stále zbožňují, je pro středoevropana naprosto nepochopitelné, když se jeho oběti počítají v řádech miliónů. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Človek ktorý odvrátil priebeh vojny, človek ktorý porazil Hitlera, človek ktorý viedol najväčšiu armádu, človek ktorý bol považovaný za otca mnohých národov. Bohužiaľ, napriek tomu, že si môže pripísať najväčšie víťazstvo v histórii ľudstva, bol taktiež tyranom, ktorý nie len že dokázal vraždiť vlastný národ, podriadených generálov, ale i vlastnú rodinu. Veľmi pekne spracovaný dokument obsahujúci množstvo autentických záberov či informácií, ktoré budú pre diváka "novinkou". No a práve z tohto dôvodu ide z pohľadu dokumentu o vysoký nad priemer. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Potrét najväčšieho masového vraha, ktorý by sa mal púšťať pravidelne, hlavne pred každými voľbami, a nielen u nás. Že je dokument vo farbe, na tom ani nezáleží, skôr mu to uberá na autentickosti, a niektoré staré zábery vo farbe a pritom v zúfalej kvalite obrazu vyzerajú zvláštne. Ale vďaka aj za tie, niektoré zábery zo súkromia Stalina boli celkom mimoriadne. Francúzi si vedia zobrať na paškál všetkých veľkých vodcov a natočiť primerane pravdivý dokument bez zbytočného pátosu alebo nostalgie. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument. Příjemně mě překvapilo, že Francouzi střílí do vlastních řad při uvádění, kdo všechno a jak moc se nechal zblbnout obrázkem Stalina jako nejlepšího vůdce národa na světě. Jsou tu zmíněni i jiní bolševičtí vůdci, které Stalin nemilosrdně likvidoval (Trockij, Bucharin, Radek, Rykov, Kameněv, Zinověv). Nepatrně mi vadí, že se autoři nevěnují Molotovovi a Vorošilovi, kteří provázeli Stalina prakticky celou jeho kariéru a byli to taky pěkní dárečci. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama