Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto je proste nekonvenčnosť a bláznovstvo v spojení s určitou dávkou geniality, no zároveň aj druhým extrémom šialenosti a svinstiev. Taká, aká bola jeho tvorba, bol štylisticky aj dokument o ňom, no chýba mi tú väčšia hĺbka jeho diel, lebo nemyslím, že jeho život bol taký úplne ako tu o ňom hovorili, že tie drogy bral iba tak z roztopaše alebo depresií bez ničoho, nejaký ten duch toho mi tu chýbal a preto to nemôžem hodnotiť nejak extra dobre, aj keď paradoxne také tie formálne veci to spĺňa. Prečo akurát u Nirvany sa niečo tvári ako niečo viac a pritom to je zas len akoby tá klasika, to je divné, lebo nemyslím, že v ňom nič nebolo, že to bol len feťák túžiaci po normálnej rodine, ktorú nakoniec nemal nejak normálnu a ktorého texty sú bez výpovednej hodnoty. Ozaj si myslím, že v ňom niečo bolo, čo sa možno držalo pod povrchom, čo sa normálne nezrealizovalo, aj keď to by zas nesedelo s jeho smrťou a s tým, čo mal napísať do listu na rozlúčku, neviem, ale necítim to úplne ako to správne vyjadrenie jeho tvorby, myšlienok a života. ()

ProgLaney 

všechny recenze uživatele

Cesta do hlubin Cobainovy duše... ačkoliv už nějakou dobu Nirvanu nijak extra neposlouchám (a že jsem ji na ZŠ žral dost), vůbec mi to nebrání ocenit tenhle dokument, pač ten je víc o Kurtovi než o Nirvaně. Že byl duše dost rozervaná, ví asi většina fanoušků, ale tohle je vážně povedená sonda do jeho mysli, spousta zajímavejch rozhovorů, záběrů, fotek a poznámek. ()

Reklama

Lucindajet 

všechny recenze uživatele

Záběry z dětství, kreslený scénky nebo orchestrální Smells Like Teen Spirit stojí fakt za to. Už od dětství byl Kurt solidně rozbitej díky rodičům a se vším okolo a Courtney jako třešničkou to byl asi nevyhnutelnej konec. Co postrádám je Dave Grohl. Vím že to není o Nirvanně ale nemyslím, že by byl nedostatečn blízký, jak Brett Morgen prohlásil, jenže to by se s Courtney museli kámošit, že. Nejsem odborník přes tyhle konspirační teorie, nicméně Courtney je zde líčena ve velice pozitivním smyslu a to jí nežeru ani trochu. Ukončení dokumentu třema slovama mě namíchlo, sdílím názor s uživatelem zsn o tom, co vše tam ještě mohlo a mělo být ať už o okolnostech kolem smrti nebo rozhovorem s Frances. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce intimních hudebních dokumentů, jaký jsem kdy měl tu čest vidět. Kdo si myslí, že se bude koukat na dokument o Nirvaně ten se šeredně plete. Tohle je neskutečně intimní zpověď frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina, ze které neskutečně čiší všechen ten strach a vztek. Tvůrců se společně se svolením Kurtovi rodiny dostalo také obrovské množství autentického materiálu a jeho potenciál využili naplno. Spojení Kurtových rozpohybovaných obrázků s animovanými pasážemi a akustickými covery největších pecek působí naprosto dokonale a dokáže vás vtáhnout přímo do jeho hlavy. Hodně intenzivní záležitost, které lehce ubírá její délka a občasné hluché pasáže. Dokonalá vzpomínka na Kurta jako člověka. Pro fanoušky must see. Pro ostatní jednoznačně typ na dokonalé dokumentární řemeslo a silný intimní příběh. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Nirvanu jsem nikdy nijak zvlášť nehltal, ovšem tohle je natolik kvalitní dokument, že musí přitáhnout i zraky zapřísáhlých odpůrců mastných vlasů a károvaných košil. Jako bychom sledovali časosběrnou nálož emocí Heleny Třeštíkové s bezvadným soundtrackem. S přivřeným okem tam pálím rovnou pětku, hlavně za ten vygradovaný závěr v rodiném kruhu. Obsahově robustní a bravurně sestříhaná sonda do roztrhané duše jednoho kluka se sympatickým kukučem. Drogy jsou prevít, víme? ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)

Reklama

Reklama