Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanoušek Nirvany a jejich hudbu jsem nikdy nevyhledával, v jedné době jsem ji dokonce docela nesnášel. To už pominulo a jejich písně mohu poslouchat. Tenhle dokument je ale naprosto skvělý. Výborná ukázka filmařiny a toho, když si někdo dá opravdu práci s formou a střihem a poskládá materiály natočení přímo dokumentovaným nebo jeho blízkými, s materiálem, který je vytvořen pro film. Neskutečná přidaná hodnota je například v animovaných pasážích. Takhle si představuji skvělý dokument. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem to odkládala, tušila jsem, že se po zhlédnutí budu cítit bídně - což se bezezbytku naplnilo:), ale je to výborný dokument; jde hodně i do Kurtova dětství. Což bylo důležité, protože se jen potvrdilo, že Cobain byl sebedestruktivní, přecitlivělý a znuděný už od rané puberty. Nevěděl moc co se sebou, byl hezkej, měl i plno jiných talentů (psal, kreslil), ale bylo vidět, že se jen tak potácí a snaží se zaplácnout čas. Plus tvrdé drogy v kombinaci se slávou, která přišla jakoby nečekaně - průser, bylo jasné, že je jen otázkou času, kdy to zabalí (ale on už měl naštěstí stejně "splněno" - jeho písničky možná budou věčné). Vztah s Courtney ho sice táhl ke dnu, ale myslím, že jejich duše i těla k sobě dobře pásly, a že pokud byl někdy šťastný, tak jedině s ní. ()

Reklama

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Nejsem rocker v tom "pravým slova smyslu". Prostě nekouřím, piju málo a nedělám další drsňácký chujoviny. Na druhou stranu o sobě tvrdím, že mám rockerskou duši. Což je i hlavní důvod toho, proč jsem se na dokument o velikánech mnou milovaného hudebního žánru podíval. Vlastně ani nejsem fanoušek Nirvany. Jasně několik songů znám a líbí se mi, ale tím to hasne. Ale i přes to se mi jeví tento dokument, jako vynikající sondou do rozervané duše a geniálního mozku jednoho z nejslavnějších feťáků. 80 procent za mimořádně depresivní tón celého výtvoru. Nedoporučuji nervově labilním jedincům :-) ()

Stanislav_H 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, protože tam lze nalézt informace/pasáže, které za těch dvacet let zveřejněny nebyly a nejsou nezajímavé. Animované sekvence jsou za podpory související audio složky výborné, navíc nepostrádají čaro doby a prostredie. Celkově jich mohlo být mnohem více. Jako celek má ale dokument zejména tu vadu, že působí dojmem, že nad final podobou nerozhodoval pouze jeho hlavní tvůrce. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Né, že by tu nebylo spousta zajímavýho pokoukáníčka, to jo. Ale kde je kurva Dave Grohl? Proč Kris mluví vlastně jen o hovně i v tom malém prostoru co dostal. Tenhle dokument je pokud si to člověk přizná vlastně dost velká sračka! O tom, jak vznikaly skladby, převratný album a vztazích mezi členy kapely se nedozvíme zhola nic. A některý kecy Kurtovi mámy nebo té čubky Courtney jsou fakt k smíchu. Nelze upřít snahu o vykreslení složité Kurtovi povahy, ale silně z toho zapáchá kdo za tím vykreslením stojí....jeho hudební partáci to rozhodně nejsou. Ale jak říkám, dá se tu koukat na malýho Kurtíka jak dovádí, velkýho Kurtíka jak dovádí s dcerkou, no a prsatící se Courtney.....to je ale na plnohodnotný dokument kurevsky málo. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)
  • Podľa rozhovoru s Rolling Stone plánoval režisér Brett Morgen zahrnúť do filmu bubeníka Nirvany Davea Grohla, ale ten bol zaneprázdnený natáčaním seriálu Sonic Highways (2014). V čase, keď bol Grohl k dispozícii, bol Morgen spokojný so svojím filmom a rozhodol sa ho nezahrnúť. (WalterIK7)

Reklama

Reklama