Reklama

Reklama

Devadesátník Zev (Christopher Plummer) se po smrti své ženy vydává z pečovatelského domu na útěk a na sedm desetiletí odkládanou cestu za pomstou. Bojuje se selhávající pamětí, ale má instrukce od přítele Maxe (Martin Landau), kterému podává zprávy o misi, v níž potřebuje získat zbraň a najít muže, odpovědného za smrt jejich rodin v Osvětimi a skrývajícího se pod cizí identitou. Zevovo urputné odhodlání ho vede na dobrodružnou cestu plnou neočekávaných zvratů při hledání toho správného viníka. Napětí, otázky morálky a šokujících odhalení v netradičně pojaté road-movie o stínech nacismu. (APK Cinema Service)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (310)

berny2468 

všechny recenze uživatele

Cesta za pomstou, jakou jsem dosud nezažil. Výborně vygradované drama, které má silnou oporu ve výborném Plummerovi a také ve scénáři, který je propracovaný a vše ve správný okamžik převrátí, což s ne vždy povede. Samozřejmě to má též své chyby, jako třeba ,,důchodcovské tempo", které po čase uspávalo, ale zase na druhou stranu má svoje kouzlo. A k tomu kouzlu často pomáhala povedená hudba. Film Vás donutí přemýšlet o nacistickém vymývání mozků a proto tento film vřele doporučuji....80%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Může obsahovat spoilery. Zaděláme těsto z Mementa (už ten název), okořeníme Prokletým ostrovem, dáme špetku Volného pádu a zatímco se nám dílo peče v troubě, přečteme si P. K. Dicka. Což neznamená, že nejde o dobrý film. K čemu to přibližně směřuje, bylo celkem zřejmé od začátku, avšak Plummer a ostatní se postarali o to, abych se musel zaobírat obsahem. Zabít někoho ve chvíli, kdy páchá odporný čin nebo bezprostředně po něm... No, neříkám, že to dokáže každý, sám o sobě to nevím jistě, dokud jsem se do takové situace nedostal. Ale dokážu to pochopit celkem snadno. Jenže zabít toho samého člověka desítky let poté, ve chvíli, kdy je bezmocný nebo kdy je v kruhu své dobře vychované rodiny, to už chce opravdovou dlouhotrvající nenávist. A přimět takového člověka, aby... No, to už bych prozradil moc, zkrátka si nejsem jist, jestli zde bylo učiněno spravedlnosti zadost. A to je právě to v čem tento film nekopíruje. Minimálně nepodsouvá divákovi, co si má myslet, a za to jsem tvůrcům velmi vděčný. Tyhle otázky morální přípustnosti pomsty mě osobně zajímají mnohem víc než "překvapivé pointy". ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od většiny ostatních, Remember mě svým scénářem spíše zklamalo. Z Egoyanovo snímku Sladké zítřky jsem měl pocit, že jeho síla tkví v takové určité atmosferické nedoslovnosti. Remember sice atmosféru má, má skvělého Plummera, ale scénář mi přijde doslovný až běda. Pokud jste navíc viděli Tady to musí být, Zlomené květiny a třeba i Nadaného žáka, uvědomíte si, že všechno už jste v těchto, anebo jiných filmech viděli, a že Egoyan jede po té nejjednodušší a nejočekávanější cestičce, zatímco se ale snaží diváka uvádět v nejistotu a hrát na něj jakousi habaďůru. Film se tak, vlastně ne svojí vinou, stal pro mě trochu směšným, nemluvě o "shyamalanovském" twistu v samém závěru. 6/10 ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Po zdejších komentářích jsem čekal asi trochu víc. Film více méně doručí, co zápletka slíbí, a dá se odhadnout, jaké obtíže se na hrdinově cestě objeví. Souhlasím s komentářem, že tady bylo třeba hodně scénáristické náhody, a navíc mám dojem, že film nedává smysl ani z medicínského hlediska, protože stařecká demence funguje poněkud jinak. Největším kladem je imho herecký výkon Christophera Plummera. 7/10 ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Příběh stárnoucího muže, jenž na sklonku života vezme pomstu do svých rukou, aby našel nacistu, který měl na svědomí vyvraždění rodiny v lágru. Nezvyklá roadmovie, kdy sledujeme neduhy staří, člověka trpícího Alzheimerem a až zázračně dokáže upoutat pozornost, i přes počáteční pomalé tempo. Drama hodně staví na hereckých výkonech, především výtečného Plummera, který dokáže vzbuzovat emoce při každé scéně. Obvykle takovým filmům dávám sedmičku, ale to, co se odehraje v poslední půl hodince, je naprosto neskutečná záležitost a závěr mě naprosto rozsekal. Scénář si zaslouží absolutorium a ještě pár dní ve mně rezonoval…....90% ()

Galerie (48)

Zajímavosti (15)

  • Scenár bol zdieľaný s odborníkmi na Alzheimerovu chorobu, aby sa zabezpečilo, že presne zobrazuje dejové prvky o senioroch trpiacich demenciou. (Arsenal83)
  • Počas holokaustu sa väzni koncentračných táborov tetovali iba na jednom mieste, a to práve v Osvienčime. Poradové čísla dostali len väzni vybraní do práce. Ostatní väzni, ktorí prišli vlakom a boli považovaní za nespôsobilých na ťažkú ​​prácu – ako deti, mladí tínedžeri, tehotné ženy, hendikepovaní a starí ľudia – boli poslaní priamo do plynových komôr a zavraždení. Plynové komory boli maskované ako sprchy, aby sa predišlo prípadným vzburám. Tieto obete neboli nikdy registrované a nedostali žiadne tetovanie. To je jeden z dôvodov, prečo je dnes ťažké odhadnúť presný počet obetí. (Arsenal83)
  • Když ve filmu hraje Zev Gutman na klavír, slyšíme skutečně hrát představitele hlavní role Chritophera Plummera. V domově důchodců, kde navštívil Kurlandera č. 2 si zahrál  "Andante z opusu 25 klavírního koncertu č.1 G moll" od Mendelssohna a v domě Kurlandera č.4 úryvek z "Isoldiny smrti z lásky" z Wágnerova "Tristana a Isoldy". (Klot)

Reklama

Reklama