Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (169)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jestliže se nějakému filmu podaří být natolik dobrý, že se vám líbí, ačkoliv se odehrává v pro vás takřka ohavném prostředí (například nemáte-li rádi paštiku, těžko si pustíte dvoudílný film, adorující Májku placený zvrhlou paštikářskou loby, například) je to jasné zdání, že je prostě skvělý. Já nemám rád "poetiku" Itálie, nebo Španělska první poloviny dvacátého století a tohle se odehrává v Itálii třicátých let a v tomhle případě mi to nevadilo ani na milisekundu, tahle alternativní realita, kde nikomu nepřijde divné, že hlavní hrdina vypadá jako noirové prase a kde má létání zvláštní prazvláštní místo v životě lidí mě jednoduše bavilo, je to opět geniální od první do poslední minuty a vůbec tomu nevadí trošku větší zaměření na děti, které je docela patrné v závěru. Pokud bude Mijazakiho poslední film o konstruktérovi letounů Zer z půlky tak dobrej jako tohle, pořád to bude za pět. PS: komentář psán po projekci, kdy jsem na film zcela náhodou natrefil v TV s dabingem, který rozhodně není tak špatný, jak by se mohlo zdát a titulní prase se charismatem hlasu originálu minimálně vyrovná. "Lepší být prasetem než se stát fašistou!" ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Bohužel, jiné hodnocení dát nemůžu. Porcu Rossu jsem už dopředu moc nevěřil, ale trochu jsem se na něj těšil. Mijazaki mi už v jiných filmech ukázal, že představivost má a s letadly umí divy. Ale tohle je jeden z jeho nejhorších filmů vůbec. Celé je to až příliš dětinské (piráti), sentimentální (ten konec) a nepromyšlené (v podstatě není řečeno, proč se Marco stal zrovna prasetem). Příběh je zmatenej a neukončenej (vztah mezi Marcem a Giny?), postavy nemají ani hloubku ani logiku, jejich původ je nejasný (kde se vzal Curtis, proč je Fio tak odlišná od svého dědy?)... A místo toho, aby vše vygradovalo závěrečným vzdušným soubojem, dočkáme se nějakého rádoby boxerského zápasu. Jak mám Mijazakiho rád, tohle se mu nepovedlo. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli to obsahuje spoustu kouzelných momentů (nadšení dětí z pirátského přepadení, Porcovo líčení jeho prasečí proměny...) a 17 letá Fio si v roztomilosti nezadá s hrdinkami starších Mijazakiho filmů, přesto jsem se neubránil lehkému zklamání. Subjektivně mám prostě problém s tak zvláštním hrdinou, jako je pilot s prasečí vizáží (a nesedla mi ani ta kombinace anime & noir), a zklamal mě i závěr, protože to nedopadlo tak, jak bych si přál (tedy v duchu klasických příběhů o krásce a zvířeti). Takže navzdory krásné animaci a všem přednostem snímku jsem k němu bohužel cítil odstup (možná i protože mi to přijde jako snad jediný Mijazaki, který není moc vhodný pro dětského diváka - ostatně zde v komentářích se opakovaně objevuje názor, že je to jeho nejdospělejší film - a pro mě je to asi příliš velký nezvyk). ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Netradičnosť tohto diela potvrdzuje reálna doba, v ktorej sa odohráva a tiež problémy ktoré sú tu riešené. Je škoda, že sa ten príbeh v závere tak rýchlo uťal. Inak to ale bolo parádne. Keď sledujete dobrodružný príbeh lietajúceho Pašíka, nemožno si nevšimnúť tej obrovskej lásky, s ktorou sa s daným materiálom pracuje a musí vám byť jasné, že takúto krásnu a špecifickú atmosféru dokáže na plátno preniesť len absolútna zapálenosť pre vec. Miestami mi tu chýbal práve nejaký ten fantazijný prvok, nejaká mystéria, náznak väčšieho napätia alebo skrátka niečo, na čo som z filmov režiséra zvyknutý a toľko sa mi vedľa toho množstva ďalších aspektov na jeho tvorbe páči. ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Trochu slabší Miyazaki, než obvykle - oceňuji krásné letecké souboje, typický "anime" humor, krásně protřelého a cynického Porca...a to je tak všechno. Děj je poněkud nejasný - tak trochu se plácáme odniikud nikam a najednou je konec - se silnější dějovou kostrou a trochu delší stopáží by Porco Rosso mohl být důkazem, že Miyazaki dokáže natočit i výborné civilní anime. Ne, že bych tomu po Porco Rossu nevěřil, ale přeci jen tohle nebylo "ono". ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Film měl mít původně délku 30-45 minut a připravoval se jako snímek, který se pouští cestujícím v letadle. (HellFire)
  • V čase 1:18:28 je možné na stožáru zahlédnout českou vlajku. (Rugero)
  • Američan létající na Curtissu představuje Jamese H. Doolittla, který vyhrál Schneiderův pohár se strojem Curtiss R3C-2 Racer v roce 1925. Doolittle se později stal legendou, když vedl první nálet Spojenců nad Japonsko v dubnu 1942, což byla tehdy téměř sebevražedná mise. (calculus)

Reklama

Reklama