Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (169)

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Sprvoti som sa bránil príbehu prasačieho pilota, ale aj v rámci Miyazakiho tvorby netradičná (a asi najdospelejšia) rozprávka ma dokonca filmu absolútne vtiahla a svojím originálnym mixom príbehu, humoru a akcie v kombinácii s retro-atmosférou vojnového obdobia uistila o tom, že v rámci animovaných filmov je Miyazaki bezkonkurenčná jednotka. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jo jo, zamáčkl jsem slzu, přesně tak je to ve skutečnosti - před uhlazenými elegány dávají ženské přednost tvrďáckým, nepěkným, obtloustlým mužům, kteří smrdí i na fotce - zkrátka prasatům. Tradičně vysoký standard Miyazakiho, jen jsem čekal velkolepější vzdušná panoramata, když je to film o létání, bohužel žádná Laputa č. II se nekonala. ()

Reklama

zlabus 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný Miyazaki. Ale i tak opět skvělá zábava s nepopsatelně povedenou animací a celkově dokonalou vizuální stránkou. Bohužel mám trošičku výhrady ke konci. Dovolil bych si tvrdit, že by mu vůbec nevadilo, kdyby byl pojednán poněkud obsáhleji. Takhle se bohužel nedostavila žádná katarze. Ale i tak velice povedený zážitek. 80% ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Mám ráda Miyazakiho filmy. I tento má hodně fantazie. Italové mluví japonsky. Je to animovaná, dobrodružná, historická, romantická komedie o létání na historických letadlech v mezivojnovém období na území mezi východní Itálii a Jugoslávii, s výletem do Milána. Marco - Porco Rosso je letec, který za odměnu bojuje proti letcům-pirátům a osvobozuje jejich rukojmí. Marco a Curtis jsou zamilováni do Giny, a Gina i Fio jsou zamilovány do Marca. Mění se vláda. Marco, ale říká - I´d much rather be a pig than a fascist. Fašistická vláda si najímá letecké piráty do svých služeb, a tak Marcovi služby už brzy nebudou potřebné. Je to animovaný film, ale jeho příběh se klidně mohl stát. Podobně jako Casablanca. Porco Rosso má však romantický happyend. Arigató. ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejslabší Miyazaki. Pěkný příběh a příjemná animace opět nechybí, ovšem postrádal jsem více takových těch fantazijních "ten chlap je cvok/génius" momentů, při kterých jen koukám s otevřenou pusou, co se to v Miyazakiho palici zase zrodilo. Hold až na prasečí obličej je Crimson Pig příliš civilní. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Předobrazem většiny letounů byly skutečné stroje, i když umělecky pozměněné. U Rossa létající člun SAI S.21, u jeho protivníka Curtiss R3C-2 a u vzdušných pirátů Dornier Do 18. Italské letectvo pak disponovalo Macchi M.52, dvoutrupými Savoia-Marchetti S.55 a Fiaty CR.20. Ve vzpomínkách z války se utkávají italské Macchi M.5 s rakousko-uherskými Hansa-Brandenburg CC. (p3tris)
  • Američan létající na Curtissu představuje Jamese H. Doolittla, který vyhrál Schneiderův pohár se strojem Curtiss R3C-2 Racer v roce 1925. Doolittle se později stal legendou, když vedl první nálet Spojenců nad Japonsko v dubnu 1942, což byla tehdy téměř sebevražedná mise. (calculus)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno