Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (169)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Prumer. To jedine me ted napada po zhlednuti a tom podivne utnutem konci typu "pffff". Mam pocit, jako bych koukal na jakousi prvni pulku pribehu. Nemelo to vpodstate zadnou strukturu, gradaci ani ponauceni. Byl to proste "pouhy" hold pocatkum letani, mezivalecnym strojum a pilotum. Ano, bylo to krasne letni, primorske, plne vetru a vody...s lehounkym naznakem temneho pozadi fasistu v Italii...ale pokud to melo byt dospele anime (protoze deti by to asi moc nebavilo), tak tomu strasne moc chybelo - po strance dejove. Koukame na pilota zakleteho do prasete...ale proc?, jestli se promeni zpatky apod. - to divakovi vysvetleno neni. Ani o jeho divcich laskach se moc nedovi. Je to takova litaci povidka bez vetsiho kontextu. Na obalu se pise "originalni serie vysla v magazinu Model Graphix" - no to je sice hezke, ale vzhledem k tomu, ze na DVD nejsou zadne bonusy, muzu pouze hadat, ze se zrejme jedna o nejaky jap. modelarsky casopis, ve kterem vysel komiks Porco Rosso nebo neco podobneho, aby uvedl modely letadel z magazinu "do zivota". Zkratka cesky divak se nema ceho chytit. A tak kouka pouze na vzdusne honicky s piraty, s jakymstakyms naznakem romantiky a spetkou humoru - vpodstate japon. kopie "Letohratek [Tale Spin]" (1990) od Disneye s "Rudym baronem" v hlavni roli :). A to mi bohuzel nestacilo. Dejove se pribeh odehrava v Jaderskem mori (dnesni chorvat. ostrovy + Italie), coz v dobe vzniku vytvorilo filmu jakysi tizivy opar kvuli jugoslav. obcan. valce v 90. letech - ale to uz je taky passe, takze dnesnimu divakovi opravdu zustava pouze prijemna podivana na letadla, kterymi je Miyazaki ocividne fascinovan, protoze "neco letajiciho" ma v kazdem svem filmu. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Netradičnosť tohto diela potvrdzuje reálna doba, v ktorej sa odohráva a tiež problémy ktoré sú tu riešené. Je škoda, že sa ten príbeh v závere tak rýchlo uťal. Inak to ale bolo parádne. Keď sledujete dobrodružný príbeh lietajúceho Pašíka, nemožno si nevšimnúť tej obrovskej lásky, s ktorou sa s daným materiálom pracuje a musí vám byť jasné, že takúto krásnu a špecifickú atmosféru dokáže na plátno preniesť len absolútna zapálenosť pre vec. Miestami mi tu chýbal práve nejaký ten fantazijný prvok, nejaká mystéria, náznak väčšieho napätia alebo skrátka niečo, na čo som z filmov režiséra zvyknutý a toľko sa mi vedľa toho množstva ďalších aspektov na jeho tvorbe páči. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ najdnudnejší animák od štúdia Ghibli, čo som videl. Vôbec ma neoslovil. Ani to historické a talianske zasadenie, ani postavičky, ktoré sú málo sympatické až nesympatické (vrátane hl. postavy), ani letecké súboje, ani nonšalantnosť imidžu leteckých pirátov. Nepochopil som ten prasačí ksicht hlavného hrdinu, iba čo ma to odvádzalo od hlavnej línie príbehu. Ale nebolo by to štúdio Ghibli, aby nemalo krásnu a do detailov prepracovanú animáciu - tie lietadlá, motory a krajina vôkol - to je na kochanie sa. Forma tak u mňa zvíťazila jasne nad obsahom. Len vďaka nej považujem tento animák za nadštandartný. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Nejlyričtější Miyazaki. Možná nejromantičtější (takovou "dospělou" láskou). Poctivý upřímný hold létání a letadlům. Krásná sladění obrazu a hudby. Současně zábavný (scéna, která mě vždy nejvíc pobaví, je ta, když po sobě začnou z letadal házet francouzáky). Stačí, když řeknu, že jsem ho dnes viděl asi popatnácté? ■ Oblíbená hláška: "Drž hubu ty idiote! Snažím se být třída!" ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tááák a je to tady. Mám za sebou skouknutou komplet celou celovečerní Miyazakiho tvorbu. No, těšil sem se na tenhle kousek zbytečně moc, možná, že sem si ho mohl nechat na "horší časy", ale nedalo mi to. Tentokrát se maestro skutečně vytáhnul, když jako hlavního hrdinu nasadil prokletý italský prase s lenonkama a knírkem, no zkrátka sympaťák a lamželezo jak zvon :o). Utvrdil sem se v jedný věci a to, že mám daleko rači mistrovy filmy, které jsou doslova nabušeny fantazií a barevnou pestrostí. Tenhle příběh je (až na tu prasečí kletbu) víceméně reálný, což prostě od pohádkovýho dědečka neočekávám. Ale ty jeho animace doprovázené uklidňující hudbou, to je pastva pro oči a uši. Není mi jasný, jak někdo dokáže namalovat, podotýkám namalovat prostředí, které bys horkotěžko rozeznal od skutečného. Dějově mi přijde Porco Rosso celkem o ničem, žádný větší vzrůšo se nekoná. No, a já si teď můžu dát od japonských animáků na chvíli pokoj a zase si vychutnávat herecké výkoný opravdových herců a né kresleného prasete s knírkem :o) ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • V čase 1:18:28 je možné na stožáru zahlédnout českou vlajku. (Rugero)
  • Základem pro Porco Rosso je manga Hikoutei Jidai (v překladu „Věk létající lodi“), jejíž autorem je Hayao Miyazaki. (HellFire)
  • Američan létající na Curtissu představuje Jamese H. Doolittla, který vyhrál Schneiderův pohár se strojem Curtiss R3C-2 Racer v roce 1925. Doolittle se později stal legendou, když vedl první nálet Spojenců nad Japonsko v dubnu 1942, což byla tehdy téměř sebevražedná mise. (calculus)

Reklama

Reklama