Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohledná servírka z krkonošského hotelu Bobí vrch Gita (Ž. Veselá) zahyne pod koly auta svého milence, který ji zabil kvůli obavám, že na něj dívka vyzradí nezákonné machinace s valutami. Gitu krátce nato začne hledat její sedmnáctiletá kamarádka Anna (D. Veškrnová). Naivní dívka, která vyrostla v dětském domově, chce původně jen padesát korun, které kdysi Gitě půjčila. Každý v hotelu se domnívá, že Gita prostě odjela za lepším, jak se tu už mockrát stalo. Jenže Anna začne v domnělém odchodu spatřovat řadu nejasností – Gita si například před svým zmizením nevyzvedla drahé boty, které si nechala opravit. Anna využije situace a nastoupí na Bobím vrchu jako pomocná síla v kuchyni. Nepotrvá to dlouho, a bude potřebovat pomoc… (Česká televize)

(více)

Recenze (209)

honajz 

všechny recenze uživatele

Scénář je docela slušný, ačkoliv souhlasím s komentáři níže, že neukázat pachatele a jen o něm mluvit (nový provozní, manželka) je fakt u detektivky přes čáru a nemá to tady vlastně ani smysl, proč ho neukázat. Aby si divák sám mohl říct, ahá, tak tenhleten to byl? Líbí se mi prostředí hor, místa, kam jsme taky koncem léta jezdili, vykreslení horských chat ("někteří se tady do toho zamilují a nemůžou už odejít, jiní sem přijdou jen na chvilku a chtějí rychle vydělat", řekne jedna z postav) a dokonce si film nebere servítky v tom, jak se i tehdy okrádali klienti, jak i tehdy protekční tatarák nemusel být z hovězího, jak se na jídle tak trochu šulilo. Postava psychologa, který radí druhým, ale sám má sekeru v kavárně, je dobrá vtipná vsuvka. I to postupné skládání indicií a náznaků je dobré. Jen teda čím častěji ten film vidím, přijde mi Veškrnová hodně křečovitá v té své poloze rozevláté, vysmáté holky, poloze, kterou jela v té době hodně často, asi proto, že sama taková osobně nebyla. Kazí mi z filmu dojem a třeba Kolářová nebo Adamovská nebo Macháčková nebo Fišerová by mi sem sedly líp. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film s velmi dobrou muzikou, Boban Ondráček byl zkrátka pan skladatel, za zmínku stojí i ústřední písnička "Až půjde déšť do trávy spát", vyšla na desce v podání Heleny Vondráčkové. Mám rád Herzovy filmy, Holka na zabití není čistokrevná detektivka, spíše dramatický příběh, místy humorný. Ale to je dáno ztřeštěností hlavní postavy, dívky Aničky. Zaujme bezpochyby i policista Ilja Prachař a upocený kuchař Karel Augusta. ()

Reklama

foils 

všechny recenze uživatele

Všude ptáci jsou, však pár jen hnízd! Herzův pokus o detektivku západního střihu táhne dolů hlavně ne úplně dotažený scénář (nikoliv z režisérova pera) a snaha o komickou stránku, již si prý Herz do scénáře přidal, a která částečně vinou castingu bohužel vůbec nevychází. Leccos o rozdílu mezi ambicemi a výsledným produktem prozradí už úvodní kreslené titulky. Vedle pár pěkných herzovských obrazů tak potěší hlavně mistrovo hitchcockovské cameo s tatarákem nebo rozkutálené barely na silnici při automobilové honičce. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvních výrazných rolí sympaticky praštěné Veškrnky, která pátrá po zmizelé kamarádce. Juraj Herz obsadil výborný herecký ansámbl, příběh zasadil do horského prostředí a napětí umocnil hudbou skladatele Bohuslava Ondráčka (ten soundtrack je fakt prvotřídní liga!). Výrazná kamera Andreje Barly snímá pohledy z různých úhlů a detailů na tváře herců, nadčasovost jí rozhodně nechybí. Pěkná práce je i úvodní animační titulková sekvence, na které se podílel výtvarník Jiří Šalamoun. Kromě výrazné Dagmar Veškrnové zaujme Karel Augusta v roli kuchaře Muraška, nebo Jiří Němeček hrající pekaře Vorla a jeho šikovná práce s těstem, z něhož hněte pletené bulky. Holka na zabití není špatný film, Juraj Herz by z něho určitě vykřesal mnohem temnější podobu, nebýt zlotřilých komoušských zásahu a cenzur. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Lepší tři hvězdičky. Veškrnová byla rozhodně lepší herečka než cokoliv dělala později, zkrátka "ševče, drž se svého...". Rozhodně tu dívku z děcáku hrála výborně. Film sám o sobě není špatný, jen kdyby v něm nebyla postava toho okrskáře, který je s tím Háblem chudák na všechno v Peci sám a dokonce společně s Veškrnkou jako jakousi českou Marplovou musí vypátrat osud zmizelé číšnice sám. Takhle přece ani za našeho režimu VB nepracovala. Jako skoro vždy se mi líbil výkon Karla Augusty, zatímco Lohniský používal svých charakteristických grifů, které se ne všude hodily. Po delší době jsem se na film rád podíval. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (20)

  • Píseň "Až přijde déšť do trávy spát", kterou ve filmu zpívá hlavní hrdinka v podání Dagmar Veškrnové, nazpívala o dva roky později na své LP-album "S písní vstříc ti běžím" Helena Vondráčková. V jejím podání má pozměněný text a soutěžila s ní také na Festivalu filmových písní v Isntabulu. (Willy Kufalt)
  • Natáčení probíhalo v Peci nad Sněžkou, Praze, Sněžce a Horní Malé Úpě. Horská chata se jmenuje Žižkova bouda a najdeme ji 2 km nad Pecí pod Sněžkou, stojí dodnes. (M.B)
  • Režisér Juraj Herz si zahrál malou roli muže, připravujícího si v restauraci v Praze tatarský biftek. (rakovnik)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama