Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohledná servírka z krkonošského hotelu Bobí vrch Gita (Ž. Veselá) zahyne pod koly auta svého milence, který ji zabil kvůli obavám, že na něj dívka vyzradí nezákonné machinace s valutami. Gitu krátce nato začne hledat její sedmnáctiletá kamarádka Anna (D. Veškrnová). Naivní dívka, která vyrostla v dětském domově, chce původně jen padesát korun, které kdysi Gitě půjčila. Každý v hotelu se domnívá, že Gita prostě odjela za lepším, jak se tu už mockrát stalo. Jenže Anna začne v domnělém odchodu spatřovat řadu nejasností – Gita si například před svým zmizením nevyzvedla drahé boty, které si nechala opravit. Anna využije situace a nastoupí na Bobím vrchu jako pomocná síla v kuchyni. Nepotrvá to dlouho, a bude potřebovat pomoc… (Česká televize)

(více)

Recenze (209)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Strašně utahaná detektivka, která je nudnější ještě víc, než by sama chtěla být. Strážník Ilja Prachař neustále pronásleduje Dagmar Veškrnovou, která hraje zvláštního parchanta z děcáku s bůhvíjakou minulostí a nejistou budoucností. Bohužel už v tak uboze nudné detektivce je její role velice naivní a je největším úrazem tohoto Herzova nepovedeného pokusu. Jestli se tady dalo na něco dívat, tak jedině na tu pusinku na recepci, Kateřinu Lírovou. [6028. hodnocení, 182. komentář, 55%] ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Lepší tři hvězdičky. Veškrnová byla rozhodně lepší herečka než cokoliv dělala později, zkrátka "ševče, drž se svého...". Rozhodně tu dívku z děcáku hrála výborně. Film sám o sobě není špatný, jen kdyby v něm nebyla postava toho okrskáře, který je s tím Háblem chudák na všechno v Peci sám a dokonce společně s Veškrnkou jako jakousi českou Marplovou musí vypátrat osud zmizelé číšnice sám. Takhle přece ani za našeho režimu VB nepracovala. Jako skoro vždy se mi líbil výkon Karla Augusty, zatímco Lohniský používal svých charakteristických grifů, které se ne všude hodily. Po delší době jsem se na film rád podíval. ()

Reklama

raroh 

všechny recenze uživatele

Jako pozitivum bych viděl, že si Herz z určitých detektivkových klišé navzdory nenápaditému scénáři utahuje (viz zpívající Veškrnová) nebo je naopak místy dobarvuje surrealistickým humorem (záběry na jídlo, obzvláště Herze připravujícího si tatarák, případně postava psychologa J. Schmidta a kuchaře K. Augusty). Šalamounův kreslený úvod je pěkný, ale faktem zůstává, že to není výjimečné dílo, přesto dokáže realitu poloviny 70. let podat poměrně alespoň trošku věrně. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvních výrazných rolí sympaticky praštěné Veškrnky, která pátrá po zmizelé kamarádce. Juraj Herz obsadil výborný herecký ansámbl, příběh zasadil do horského prostředí a napětí umocnil hudbou skladatele Bohuslava Ondráčka (ten soundtrack je fakt prvotřídní liga!). Výrazná kamera Andreje Barly snímá pohledy z různých úhlů a detailů na tváře herců, nadčasovost jí rozhodně nechybí. Pěkná práce je i úvodní animační titulková sekvence, na které se podílel výtvarník Jiří Šalamoun. Kromě výrazné Dagmar Veškrnové zaujme Karel Augusta v roli kuchaře Muraška, nebo Jiří Němeček hrající pekaře Vorla a jeho šikovná práce s těstem, z něhož hněte pletené bulky. Holka na zabití není špatný film, Juraj Herz by z něho určitě vykřesal mnohem temnější podobu, nebýt zlotřilých komoušských zásahu a cenzur. ()

Karrfik 

všechny recenze uživatele

Nikdo to nemohl zahrát lépe, než Dagmar Veškrnová. Snad její nejlepší role. Karel Augusta jako šéfkuchař ve vedlejší roli je také bezchybný (pan Muraško). Připadá Vám to utahané, nudné, či zdlouhavé?? Alespoň jsem tu podobné názory v komentářích četl... Tak to je veliká škoda! Asi neproběhla ta jiskra, co vyslal p. režisér J. Herz. Na tu dobu podle mě výborná, "odlehčená" krimi. A ta "vysokohorská" dramatická hudba.... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (20)

  • Vít Olmer nesměl v té době režírovat, tak mu Juraj Herz nabídl roli. (M.B)
  • Žižkova bouda, ve které se příběh z velké části odehrává, byla vybrána proto, že v ní probíhala rekonstrukce, a tak filmaři měli volné ruce. Také to pomohlo tomu, že film byl natočen za rekordních pět týdnů, což nebylo v té době na Barrandově zvykem. (sator)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama