Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Upír z Feratu“ je jedním ze skutečně povedených československých hororů. Pokud jsem si myslel, že tu nemáme pořádné béčko, tak jsem si právě uvědomil, že ho tu máme. To auto je využité naplno, navíc je to ještě ve spojitosti se sci-fi, které také celkem funguje. Divák tak dostává poměrně nevšední zážitek, který je dobře kořeněný těmi českými reáliemi. Tady doba filmu ublížila hlavně v tom, že moc cenzurovala, což je škoda, protože tady by té krve mohlo být více. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na celém filmu mě zaujalo jediné, auto, černý sporťák, o jehož výrobu se postarala Škoda a dala si záležet. Jinak jde o nevšední krimánálku s nějakou tou erotickou scénou a hudebním doprovodem Petra Hapky. Juraj Herz je sice velký mistr hororu, ale tehdejší režim mu jeho film pěkně zneškodnil. Když to vezmu kolem a kolem, v jakém filmu můžeme vidět upíři auto? O žádném jiném nevím. ()

Reklama

Ony 

všechny recenze uživatele

Moje záliba v Herzových filmech a slabá orientace v jiných hororech vytlačují Upíra z Feratu někam do šedého průměru. Herz z něho občas vykukuje (např. stará babička na vozíčku je typicky herzovská), ale většinou mu asi cenzura hlavičku pěkně zatlačila. Příběh mě nenadchl, strachu jsem se nedočkala. Postavy jsou většinou dost jednobarevné a nezajímavé. Ale jakžtakž to drží pohromadě a nápad by byl. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Automobil na pohon ľudskej krvi. Veľmi by som chcel vidieť pôvodnú verziu, ktorú Herz natočil. N Nápad je totiž béčkový a na československé pomery absolútne nevídaný. Plus Herz v pár scénach dokazuje, že je kvalitný režisér a vie natočiť scény pútavo. Bohužiaľ, keďže cenzúra z filmu (horory sa komunizmu nepáčili) vyhodila všetky krvavé scény, tak vo filme ostalo hororového veľmi málo a väčšinu času sa len rieši, kedy bude môcť Menzel pozrieť pod kapotu auta a zistiť či Ferat saje krv z vodičov a zabíja alebo nie. Okrem pekne spraveného prototypu auta a Hapkovho výborného soundtracku ma nenapadá nič prečo by človek mal dnes film vidieť. Menzel nebol vhodná voľba na tento typ postavy a nepomáha ani absencia humoru: bizarný námet sa celý čas berie smrteľne vážne. Nakoniec teda slabota, ale ako som hovoril: verím, že pôvodne natočená a zamýšľaná verzia by mala svoje čaro. 35% ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Česká sci-fi literatura a český filmový horor, to jsou pojmy, které znějí, jakoby je někdo právě vymyslel. Těmito věcmi se opravdu nemůžeme pyšnit. Prakticky vždy se jednalo jen o nějaké pokusy. Být uzavřen v socialistickém světě a nevidět Carpenterovu "Christine", dal by se tento experiment akceptovat aspoň jako něco trochu důstojného, ale takto je to jenom nudný a nepodařený blábol a nevěřím, že je to jen vina debilní komunistické cenzury. Ten film totiž podle mě neměl žádný větší potenciál už od samého začátku. 10% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • Podľa údajov vo filme malo auto Ferat tieto parametre: maximálna rýchlosť 161 km/h, zrýchlenie na stovku za 12,6 s a pevný kilometer za 34 s. (Raccoon.city)
  • Postava psychiatra (Bořík Procházka) svou větou o kolegovi doktorovi, co už před dvaceti lety napsal povídku o biologických autech, odkazuje na autora námětu Josefa Nesvadbu, absolventa lékařské fakulty, oboru psychiatrie. (Ganglion)
  • Mima (Dagmar Veškrnová) má na své skříňce na záchrance napsáno: „Veveřice cimická hravá.“ Podle všeho se točilo na autentickém místě a podpis na skřínce patřil některé ze zaměstnankyň. (sator)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama