Reklama

Reklama

Řidič

Trailer 3

Obsahy(1)

Řidič je vyhledávaný specialista na nelegální práce: řídí auta, která odvážejí lupiče z místa zločinu. Jeho výjimečný talent mu zatím dopomohl k tomu, aby nebyl chycen a zatčen. Po jedné z dalších honiček s policií se však jednomu z detektivů podaří jej konečně zadržet. Řidič dostává na výběr - buď půjde do vězení, nebo bude osvobozen za předpokladu, že pomůže usvědčit ostatní lupiče... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (72)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Že prý drama a thriller? Spíš nuda... 1) Automobilové honičky mě nebaví a tak jsem byl vydán na pospas melodramatickým křečovitým dialogům s jakýmsi psychologizujícím nádechem. 2) Naštěstí 37letý Ryan O´Neal (řidič) byl pěkný chlap, 42letý Bruce Dern (šéf policistů, co šel po řidičovi) dobrý řízek a v rolích členů bandy se ve snímku pár dalších pěkných kluků alespoň mihlo. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jakmile zaklapnou dveře auta a dupne se na plyn, tak je tomu i plné hodnocení těsné. Ovšem jakmile se káry nechají v garážích a začne si to hrát na nemluvnou "přechcávací" kriminálku o střetu dvou macho chlápků, tak je bolestně jasné, že než duo O'Neal/Dern to chtělo někoho úplně jiného. Někoho s drsňáckým charismatem u koho by ta nemluvnost působila přirozeně a ne jako zapomenutí textu. ()

Reklama

Laxik 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátková kriminálka v plné parádě. Šmrncovní, atmosférická, minimalisticky, ale o to efektivněji odvyprávěná. A natočená tak, že jsem měl celých 90 minut stažené půlky a jeden nehet nezůstal neokousaný. Je jasné, kde se inspiroval Refn, a i když je jeho Drive košatější a herecky vyspělejší, Řidič mi jako nadčasová žánrovka sedl víc. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Řidič, ten tvrdej chleba má... Hádal bych, že tento film posloužil jako předloha pro stejnojmennou hru z roku 1999 od GT Interactive. Ve filmu jsou 2 celkem dobrý honičky (hned na začátku a pak úplně na konci), který se nesou přesně v duchu 70. let. Do zatáček se jezdí bokem, V8ky burácej, pneumatky pískaj a vytvářej kouřový efekty, lítaj poklice a samozřejmě nemůže chybět nějaká ta úzká ulička, kde jsou naskládaný prázdný krabice a auto skrz ně efektně projede. Bohužel v tý finální honičce je teda doslova epic fail, kdy hlavní postava chvíli jede s manuálem s řazenim na podlaze a chvíli s automatem s voličem pod volantem a ještě u toho automatu předstírá, že se tam snaží cosi nakvedlat... Jinak zbytek filmu zůstal tak trochu ve stínu těch honiček. Celý se to snaží vypadat drsně jak šmirglpapír, ale o postavách se divák prakticky nic nedozví, takže těžko si k někomu získat nějaký sympatie. Herci jsou nevýrazný, ale to je možná daný i tim, že moc neměli, co hrát. Trochu přísnější měřítko snese akorát Bruce Dern. Já osobně mam pro tyhle 70´s kriminální filmy velkou slabost a obvykle je hodnotim vysoko. Tady jsem se rozhodoval mezi 3 a 4 hvězdama. Nakonec dávám 3 za tu zmiňovanou stupidní chybu v závěrečný honičce. 65% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý přímočarý příběh, chladné prostředí anonymního velkoměsta, málomluvnost (zřejmá inspirace Melvillem), drsní muži, ženy s tajemstvím. Ryan O'Neal sice nevypadá jako drsňák, zahrál však příjemně civilně, Bruce Dern coby fanatický detektiv exceloval a chladné krásce s mandlovýma očima Isabelle Adjani se rovněž nedá nic vytknout. Automobilové honičky jsou vzrušující a nadčasové, scéna ve vlaku skvěle napínavá, hudba příjemně minimalistická a závěr sice možná až moc jednoduchý, zato všeříkající. Walter Hill tak, jak mu to sluší nejvíc. 85%. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu je možné jednou přímo a třikrát díky pohybu řidičovy (Ryan O'Neal) ruky zpozorovat, že červený pick-up má manuální řazení na podlaze vozidla. V závěrečné honičce je však v několika záběrech vidět zařazení zpátečky i dopředné jízdy pákou automatické převodovky pod volantem. Scény tak musely být patrně natočeny v jiném voze, navíc bez pasažérky, což prozrazuje prázdné sedadlo spolujezdce. (tulakfelix)
  • Žiadna z postáv vo filme nemá meno, všetky sú pomenované iba podľa toho čo robia (ako napr. vodič, detektív, hráč a pod.) (m.a.t.o.)

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama