Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Experiment z roku 2010, je efektní sračka, která dehonestuje materiál, z nějž vychází. Toto je jen nudné a zbytečné. Nevidím v tom žádnou přidanou hodnotu. Mohly se tam řešit různé etické otázky a hypotézy, avšak toto se jen nese na tom námětu. Ten jsem si mohl přečíst na wikipedii a ušetřil bych čas. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Atraktivní tématika, výborně natočená i zahraná. I přes všechny otázky ohledně etiky onoho experimentu je strašně zajímavé sledovat, jak se psychika obyčejného člověka dokáže během relativně krátké doby změnit. Však si člověk vybaví, jaká zvěrstva dokázaly obě válčící strany ve vietnamské válce. Upřímně se nedivím, že se profesor Zimbardo zdráhal experiment ukončit. Jak by to pokračovalo, kdyby to nezarazil? A jak by to vypadalo, kdyby byly role rozděleny opačně? Otázky, samé otázky... ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Niekoľko rokov som od jedného z mojich profesorov na výške počúval o tomto filme. Až som sa odhodlal si ho pozrieť. Ale ono Vás to už ani nebaví, keď dopodrobna poznáte celý dej a záver. Pevne však verím, že kniha musela byť lepšia. Ak však viete, kam sa kedy pozrieť, čo si kedy pomyslieť a aký k tomu zaujať postoj, film Vás zasiahne. A nie je to len o tom, že dajte ľuďom moc. Celá tá psychológia sa od niečoho odráža a niečo nám prostredníctvom tohto experimentu chce ukázať. Treba uznať, že sa jej to podarilo. 4 z 5 ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Potenciál mohol byť ešte využitejší, emocionálny a psychologický dopad tu vyznieva skutočne tak, že v podstate sa nič až také hrozné nedialo. Devastačnosť, ktorá z toho mala vyjsť je tak prítomná iba v hudobnej zložke. Herci ale hrajú ako diví a samotní film len málokedy nudí. Aj keď prestrihať by mu nezaškodilo... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Lidskost, lidské jednání to činí člověka člověkem. Tenhle film krásně ukazuje jakou může být lidskost tenkou hranici a jak málo času stačí k tomu aby se ve člověku probudilo něco skrytého. Zkrátka a jednoduše. Dejte lidem moc a budou z nich zvířata. Se Stanfordským experimentem už jsem obeznámen. Viděl jsem už film The Experiment(2010) a vím, že je i Das Experiment(2001) ale německým filmům a tvůrcům až na výjimky moc neholduju. Slabší 4 hvězdy. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama