Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspešný londýnsky právnik Gregory Peck sa ujíma obhajoby krásnej ženy, ktorá je obvinená z otrávenia svojho manžela, národného vojnového hrdinu. Jej nevina však nie je jednoznačná a ako sa do nej postupne zamilováva, začína hazardovať ako so svojím manželstvom, tak i s karérou. (POMO)

Recenze (57)

classic 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck ako obhajca svojho nie dobre zvoleného prípadu Mrs.Paradine v zamotanom,zaslepenom postupovaní v samotných pochybnostiach zacielený v slepej láske,ktorá ho ale odsúva na samý okraj spoločnosti v Hitchcockovom podaní,t.j réžia ma pribila k stoličke s hereckými výkonmi,vyčerpávajúcimi pojednávaniami,ktoré spochybňujú svedka,kde postava Tonyho Keana(Peck),ktorý má krásnu ženu,robí divné rozhodnutia v zamilovaní sa do svojej zvláštno chladnej atraktívnej klientky.Výborné výkony Gregoryho,Ann a sluhu Andrého,ktorého performance je znepokojivý ako prípad,ktorý celý čas sledujem...Trefa do čierneho! PS:Najlepší právnik je Atticus Finch,zástanca práv,aspoň je vidieť,čo dokáže Gregory uhrať,t.j obidva snímky sú v podstate o tom istom,ale:„Dva krát do tej istej rieky nevstúpiš...” Mal som problém rozoznať Charlesa Laughtona a Charlesa Coburna,podobní ako vajce vajcu... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak trochu iná súdna dráma a možno to je aj problém, prečo ju mnohí nedokážu v rámci Hitchovej tvorby plne akceptovať ako ďalšie vydarené dielo v režisérovej mozaike. Prvá polovica sa ešte na súde neodohráva, napriek tomu rytmické striedanie viacerých prostredí udržuje divácky záujem. Myslím, že problémom pre väčšinu bude práve samotný súd, kedy vlastne ani neviete, komu máte držať palce a začnete uvažovať nad tým, či je vám Tonyho správanie sympatické. Táto ambivalentnosť jeho postavy, respektíve jeho posadnutosť prípadom a ženou, nedovoľuje s ním plne empatizovať. Pre mňa je práve vďaka takýmto odlišnostiam oproti iným klasickým súdnym drámam Prípad Paradineová ďalší takmer geniálny film v režisérovej filmografii. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

WELL, NICE PEOPLE DON'T GO MURDERING OTHER NICE PEOPLE!! Jako čekal jsem parádní soudní drama a co jsem dostal? Sympaťák Gregory se tu chová jako kůň s klapkami na očích a schazuje tím svou hlavní roli. Tím pádem zde pro mě není kladná role, což mi samo sebou ve filmech vadí. Pan Hitchcock některé své filmy takto režíroval, což mě mrzí protože já prostě potřebuji ve filmu toho správňáka. Škoda, škoda. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Určitě to má své kvality, ale osobně mi ten film moc nesedl. Na můj vkus je to strašně dlouhé, je tam příliš postav a kvůli tomu je to poněkud nepřehledné, největší výtku ovšem směřuji k tomu podivně rozplizlému finálnímu rozuzlení - kdyby to celé směřovalo k nějaké šokující pointě, tak neřeknu, ale takto, kdy se vlastně jen potvrdí to, co bylo víceméně jasné celou dobu, a navíc se tam vznáší otazník nad další osudem Anthonyho manželství (což je svým způsobem otevřený konec), zkrátka nepřišlo mi, že by ten závěr nějak ospravedlnil skutečnost, že si ten film nárokoval 2 hodiny života, aniž by v závěru přišel s něčím víc, než zoufale banální finální replikou "Incidentally, darling, you do need a shave”. Jsou mnohem lepší soudní dramata. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Docela se podivuji nízkému hodnocení, protože Případ Paradineová je výborný snímek ze soudního prostředí, kterému je vdechnuta typická hitchcockovská atmoféra s houstnoucím napětím a skvělou hudbou. Gregory Peck je v roli mladého, uznávaného a šarmantního právníka vynikající. Díky výše uvedeným kladům není během sledování prostor pro nudu. Příběh také potvrzuje skutečnost, že Hitchcock byl v jádru romantik. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • Premiéra filmu se konala poslední den roku 1947, aby se film mohl zúčastnit vyhlášení Oscarů. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama