Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Jak pravdivě říká Francois Truffaut v knize rozhovorů s Hitchcockem, Joseph Cotten byl spolu s Claudem Rainsem (Pověstný muž) a Robertem Walkerem (Cizinci ve vlaku) nejlepším hitchcocovským padouchem, neboť byl padouchem charismatickým. A jak praví známá hitchcockovská zásada: dobrý padouch dělá většinu dobrého filmu. Zde to platí beze zbytku, ale Cottonovi coby vražednému strýčku Charliemu zdatně sekundují i krásná Teresa Wright (jeho neteř) či Henry Travers a Hume Cronyn, kteří hrají nadšené milovníky detektivek, každý večer usilovně přemýšlející, jak se vzájemně zavraždit. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Typický Hitchcock, míněno dobrém slova smyslu. Silná zápletka, precizní provedení, žádná hloubka. Odsýpá to a velmi dobře se na to kouká. A Joseph Cotten je rozhodně jeden z nejméně využitých herců Hollywoodu, protože tuhle roli si "dal" znamenitě... Škoda, měl dostat víc příležitostí. Když vidím prkno-Granta v každém druhém "přeživším" filmu z té doby, je mi smutno... ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další válečný Hitch, na kterém je snad zajímavé alespoň to, že hlavní hrdinkou je dospívající dívka. Jinak je to velmi slabá variace na Lehárovu Veselou vdovu, kterou si stejně Američané pletou s Herbertovou Princeznou Inkognito. V těchto drobnostech je to sofistikované a samozřejmě zábavné v detailech (tweena si čte Waltera Scotta, zatímco její otec řeší detektivky, a téměř dospělá teena se zas vloupává do knihovny). Ale kdykoli se znovu setkám s Americkým Hitchem, musím si zpravit chuť některým jeho evropským filmem. ()

erased 

všechny recenze uživatele

I mistr tesař se někdy utne. Pokud by se tento snímek měl brát jako psychologická studie, neměl bych nejspíš nejmenších výtek. Jako film už tak dobře nefunguje. Chybí zde napětí tak typické pro Hitchcocka, kvůli předem jasné pointě zase jakákoli gradace děje a nakonec také možnost ztotožnění se s jakoukoli postavou. Nakonec je škoda přehnané démonizace strýčka Charlieho, právě on je totiž tahounem celého filmu a nebýt jeho a zajímavého závěru, šel bych nejspíš s hodnocením ještě níž. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Sympatický Hitchcockův thriller, který zdobí mnoho zajímavých chrakterů. Ačkoli se ve snímku objevili spíše méně známí herci, hrají velmi dobře a přesvědčivě. Zejména mladá Teresa Wright pěkně potěšila. Na Hitche je to možná opět trochu slabší dílo, ale jako film celkově to stojí za to. Myslím, že režisér dosáhl svého vrcholu až o patnáct let později, ale to nic nekazí na zajímavém snímku, jako je Ani stín podezření. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Filmový debut mladé Edny May Wonacott. (Kulmon)
  • Alfred Hitchcock si ve filmu zahrál muže, který ve vlaku hraje karty s doktorem. (Witta)
  • Hitchcock, který měl podepsanou smlouvu s Davidem Selznickem, natočil film pro studio Universal. Selznick za to dostal 150 000 amerických dolarů, z čehož připadla Hitchcockovi třetina. I tak to byl pro něj výrazně vyšší honorář, než na který byl zvyklý z předchozích filmů. (ČSFD)

Reklama

Reklama