Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Solidní pohádka s autorskou pečetí Jakubiska. Nádherná vizuální stránka, příběh poměrně originální a k tomu luxusní dojímavý soundtrack od Petra Hapky (který naštěstí vyšel na jeho kompilaci V obrazech). Nechybí dvorní herečka Valerie Kaplanová a jako smrtka nemá chybu, až vám je líto, že toho rozmazleného hlavního parchanta nesejme a je pořád ponižovaná, i když jen dělá svou práci. Docela by mě zajímalo, jak se mu lišácky podařilo přitáhnou do hlavní role manželku Felliniho. Za speciální zmínku stojí, že Jakubiskův talent pro symboliku a vytváření dávno zaniklých světů (v tomto případě slovenské vesnice s tradicemi a do puntíku vypilovanými dobovými rekvizitami i domy) se tady vyřádil. K tomu samozřejmě klasické snové nadpřirozené prvky a přítomnost smrti a pohřbu, to by snad jinak nešlo. Prostě atmosférická zvláštní pohádka s Jakubiskovou poetikou. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Heuréka, hľa „slovenský Fellini” nakrútil právoplatnú, legendárnu, rozprávkovú snímku, ktorá sa už stihla stať nesmrteľnou klasikou, s geniálnou hudbou českého skladateľa Petra Hapku, s bravúrnym obsadením manželky slávneho talianskeho režiséra FEDERICA FELLINIHO, Giulietty Masiny, ďalej s bratislavskou rodáčkou Petrou Vančíkovou v úlohe Alžbetky, čo mi pripomínalo akúsi alternatívnu verziu Popolušky, aj v tomto prípade som sa pozeral na typickú MACOCHU a nevlastnú sestru, ktoré jej za každú cenu chceli zle urobiť, robiť niekomu na prieky, bolo ich každodennou výsadou, ale aj zištnosťou, keď sa JAKUB konečne odhodlal zísť dolu na matičku ZEM, tak zbadali, že pri ňom by sa mohla jedna z nich mať, „ako prasa v žite” , len majú takúto smolu, že Kubo pozná Betku už od mladých liet, keď ju z VRCHU pozoroval s paní Zimou, a chcel sa s ňou oženiť... Čoraz častejšie naň dýcha i OSOBNE samá Zubatá, ktorá si naň zasadla, a ony dve nezbednice sa spolčia s jedným plánom, že bude donútený podstúpiť sobáš, aby si krk zachránil... Skrátka, Ďurko nakrútil výnimočnú rozprávku s ústrednou melódiou, ktorá sa zopakuje niekoľkokrát, samotné režisérske cítenie sa približuje svojmu veľkému vzoru, alebo s miestom nakrúcania vo výnimočnej Dobšinskej ľadovej jaskyni, kde sa vytvárajú fascinujúce interiéry, ale samozrejme nebudem iba „doma zavretý” , pôjdem aj von s doprovodom odborníka Doda Šimončiča, a taktiež stretnem cirkusantov, či vlkov, a to predovšetkým v pútavo krásnych maliarskych záberoch z dedinskej krajinky. Nemca Tobiasa Hoesla, hádam ani nemusím nikomu predstavovať, v reálnom živote je dokonalé, pravé opozitum svojej postavy Jakuba z Perinbaby. Zahrali si tu aj zaslúžilí slovenskí herci, ako sú p. Mikulík alebo p. Valentová, ale každý už dnes veľmi dobre vie, o kom to celé je. Film, ktorý som nedocenil spočiatku, tak ako si zaslúži byť docenený. ()

Reklama

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Perinbaba je pre mňa už od detstva neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Sledujem ju pravidelne každý rok, nie len preto, že sa mi ako jediná rozprávka zdá celkom zmysluplná, ale aj pre zvláštnu, výnimočnú, magickú a snovú atmosféru, ktorú je Jakubisko, ako režisér schopný vytvoriť. Dôvod, pre ktorý nemôžem dať plný počet bodov je, že sa mi nepáči, ako sa vo filme prezentujú zvieratá, ani ako často sa v ňom objavujú kožušiny. Vlky nahradené nemeckými ovčiakmi tiež nie sú práve najlepšou voľbou. Inak však niet čo vytknúť a zvláštnou čerešničkou na konci je svadobný tanček, ktorý je roztomilý a prirodzene bezprostredný. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Rezie a kamera krasna a osobita. Vizualni stranka, doplnena hudbou Petra Hapky a prostredim je urcite tim nejlepsim na cele pohadce. Pohadka, ktera je urcena starsim divakum, umi zaujmout i pribehem. I kdyz par slabsich mist a hereckych vykonu se zde najde, urcite se jedna o nadstandartni pocin a ja jsem rad, ze jsem na ni v TV konecne narazil i v dospelosti. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Klasická Jakubiskova výrazná stylizace, ke které přispěl výtvarnou spoluprací veliký talent Jozef Vyleťal. Podobně jako například v Panně a netvorovi film stojí nejvíc na jeho fantastickém umění. Vyleťalův kouzelný šmrnc nasnímal další mistr, kameraman Dodo Šimončič. Magickou hudbou Petr Hapka tohle dílo doslova vymazlil. Petronela Vančíková v hlavní roli Alžbětky doslova září a v osmdesátých létech byla mou oblíbenou herečkou, jaká škoda, že se potom z filmového plátna nadobro vytratila. Valeria Kaplanová si po pohádce Honza málem králem opět zopakovala roli Smrtky. Něco mi na Perinbabě chybí, možná lepší celistvost, větší poetičnost a epičtější vyprávění, u kterého jsme u Jakubiska již zvyklí. Nešťastným se mě zdálo i předabování všech postav z roku 2016, čestina mě v tom moc nesedí. Každopádně je Perinbaba významným dílem ve filmografii Juraje Jakubiska. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Pri lete na balóne herci viseli iba na tenkých nitkách z Ameriky, ktoré sa občas pretrhli. Ako poistka bežal pod balónom rekvizitár s nafukovacím matracom od hasičov. Sám bezpečnosť otestoval a zlomil si ruku. (Raccoon.city)
  • Herečka Giulietta Masina sa v Perinbabe vracala na pľac po dlhých šestnástich rokoch, a preto aj jednoduché scény zahrala až na ôsmy raz. Aby Jakubisko hviezdu neznervôznil, začal karhať predstaviteľa malého Jakubka a pripomínal jej, aby hrala tak, ako keď uvádzala v talianskej televízii reláciu, v ktorej radila mladým párom v láske. (Raccoon.city)
  • Deana Horváthová-Jakubisková spomína, že počas natáčania rozprávky sa s režisérom rozprávky Jurajom Jakubiskom v rýchlosti aj zosobášili slovami: „My sme sa počas nakrúcania Perinbaby brali. Juraj točil exteriéry, potom prišiel na víkend domov na svadbu a utekal naspäť na natáčanie.“ (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama