Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminální román Johna Balla V žáru noci (1965, česky 1992), líčící vyšetřování vraždy podnikatele v malém jižanském městečku, jehož se ujme projíždějící policista černé pleti, se stalo podkladem jednoho ze stěžejních filmových titulů šedesátých let. Z víceméně standardního detektivního příběhu se na plátně stala aktuální výpověď o stavu společnosti na americkém jihu, kde i po podepsání Zákona o občanských právech (1964) neustále doutnaly rasové konflikty. Snímek je postaven na hereckém mistrovství dvou naprosto odlišných představitelů, černošské hvězdy na vrcholu popularity Sidneyho Poitiera a předního exponenta Stanislavského herecké metody Roda Steigera. Jejich přístup k herectví je stejně rozdílný jako postavy, jež ve filmu vytvářejí. Na jedné straně elegantní, vzdělaný a sebevědomý černý detektiv Virgil Tibbs a proti němu zavalitý, životem ostřílený, ale bigotní jižanský šerif Gillespie. Rasové napětí mezi oběma protagonisty se postupně mění ve vzájemné pochopení a dokonce respekt, a díky oběma hercům je tento posun uvěřitelný, jakkoli se může zdát scenáristicky vykonstruovaný. Snímek se při oscarovém účtování dočkal pěti zlatých sošek, které si odnesli producent Walter Mirisch, scenárista Stirling Silliphant, herec Rod Steiger, střihač Hal Ashby (jemuž toto ocenění velmi pomohlo při startu režijní kariéry) a zvukaři filmu. Naprázdno vyšel režisér Norman Jewison (ten prohrál s Mikem Nicholsem, režisérem Absolventa) a také kameraman Haskell Wexler, který dokonce ani nebyl nominován. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (243)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První opravdu velká černošská hvězda Sidney Poitier si zahrál policistu, který se zpočátku ve zdraví potřebuje dostat pryč z rasistického státu Missisippi. Případ, který se jeví pro místní buranskou policii velmi jednoduše postupně rozmotává, i kdyby mu mělo jít o život. Film nejvíce potěší ústřední hereckou dvojicí, mezi kterou se postupně vytváří vztah. Od počátečního opovržení, přes respekt až po vlastně kamarádství. Kdo nezná rasistické podhoubí jižanských států, tomu příběh nemusí připadat vlastně ničím zvláštní. 75% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné a napínavé drámko, na kterém oceňuji nejvíce to, že nemáte absolutně tušení co příjde během následujících minut. V pozadí se odehrává nádherný dobový rasismus. V popředí pak jedna obyčejná vraždička s nejasným vrahem. Zní to primitivně a nezajímavě. Zapomněl jsem ovšem dodat, že je film solidně napínavý a kurevsky dobře zahraný. A vlastně film popírá i legendy o tom, že jsou negříci hloupí. V tomto filmu platí pravý opak. Alespoň, že inteligenci policie si drží ve veřejností přijímaných normách. Lepší 3*. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní? Ale no tak! Vždyť je to přeci poctivá kriminálka ze staré školy, která je však přeci jen v něčem jiná. Nudit se rozhodně nebudete, ať už jste fanda kriminálek anebo fanda intelektuálských dramat. Tvůrci měli šťastnou ruku při výběru šerifa - Steigerův výkon je dokonalost sama. O Poitierovi není třeba slov - zaručená kvalita. 9/10 ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Pro mne sice dobrá detektivka, ve které mě spíše než provedení, zaujala sociopolitická situace čerdnochů v USA šedesátých let. Už jen to, že běloch může dát na venkově černochovi facku a požadovat jeho linč, pokud mu jí černoch vrátí je dost drsné. Jinak jako detektivka spíš průměrné, nebýt v roli Virgila Tibbse Sidney Poitier, určitě by se moje hodnocení, už tak dost pohnuté, snížilo. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Kriminálna dráma z "kolísky demokracie" 60-tych rokov, kedy čierny bol menej ako nič. V buranskom južanskom meste Sparta bol zavraždený biely podnikateľ, sympatizant s černochmi. Musí prísť černoch Sidney Poitier, aby mali koho obviniť z vraždy, aby mali koho zavreiť do väzenia, aby on začal vyšetrovať tento prípad, aby bol napadnutý bielymi rasistami a aby on ten prípad vyriešil. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (28)

  • Dej je situovaný v letnom Mississippi, ale natáčalo sa na jeseň v štáte Illionis. Kvôli tomu muselo mať veľa hercov pred natáčaním v ústach kocky ľadu, aby v noci nebol vidieť teplý dych. (fishki)
  • Komplikácie boli s piesňou "Lil’ Red Ridin’ Red Ridin’ Hood" od skupiny Sam the Sham & The Pharaons, na ktorú mal vo svojom bistre tancovať Ralph Henshaw. Nakoniec nedošlo s autormi k dohode a Anthony James, predstaviteľ Ralpha, si v jukeboxe pustil "Foul Owl on The Proso" od Quincyho Jonesa, ktorú spievalo duo Boomer & Travis. (classic)
  • Jednalo se o první významný barevný hollywoodský film, který byl svícen s ohledem na herce tmavé pleti. Kameraman Haskell Wexler si uvědomil, že standardní svícení běžně používané při natáčení způsobuje na černošských hercích příliš velké odlesky. Musel tak upravovat intenzitu světel, aby dosáhl lepších výsledků. (classic)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno