Reklama

Reklama

Recenze (17)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tohleto byl konečně film toto! :) Překvapuje mě, že The Thief není encyklopedickým snímkem, který by se vyskytoval v žebříčcích různých nej filmů či knihách se seznamem toho, co všechno musíte vidět, než umřete, protože v rámci žánru mi to přijde jako naprostý unikát. Také žasnu, že něco podobného, blížící se svým pojetím k ryze autorskému filmu, dalo příležitosti vzniknout v těsně poválečném Hollywoodu, kdy producenti dokázali zkazit nejeden kvalitní film žadoněním o vykonstruovaný happyend (mj. Ztracený víkend). Odvážný experiment natočit v 50. letech „němý film“ padl na úrodnou půdu, scénář bez jediného řečeného slova krásně zafungoval společně s charakteristickou hlavní postavy i špionážním tématem a umožnil jedinečný náhled do práce i duše opuštěného špiona v poválečných Státech. Akční vygradování na závěr, které mi způsobilo v jedné chvíli i menší fyzickou závrať, bylo teprve lahůdkou, stejně jako sekvence s noční můrou antihrdiny. Russell Rouse coby režisér a scenárista projevil obrovskou invenci při stylizaci jednotlivých záběrů, vizuální možnosti filmu noir jsou využity na maximum a navíc celé dění působí nesmírně realisiticky! Z krásně nasvícených temných scén sálá tíseň, expresivně patetická hudba naštěstí mnohdy stichne, Rouse nechává zesílit pocity napětí pomocí spousty hlasitých zvuků (např. zvonění telefonu) a v tichu pak ještě více vyzní vnitřní pocity nepokoje antihrdiny. Ray Milland předvedl fascinující minimalistický výkon, sehraný do detailů, výtečný během akce i psychologicky ponurých momentů, celkově radost sledovat! Jo, jo, většina současných tvůrců by si nezasloužila Rouseovi s Millandem ani čistit boty... Nepochopitelně zapomenutá filmařská nádhera. 90% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

To co mohlo byt uzasne stylisticke cvicenie je nakoniec iba velmi dobrym experimentom. Rozpravat podobnu temu v tomto zanri bez dialogov poskytovalo omnoho vacsie moznosti. Uplne zbytocne sa to tvari realisticky, ked si to mohlo uletiet na vsetkych moznych vyrazovych prostriedkoch a neobmedzenym moznostiach filmovej reci. Pri snovej scene, nahanacke na Empire state building alebo prechodom cez nocne mesto tomu tak je a funguje to naramne. Ale inak som velmi rad, ze som to videl a Ray Milland je opat super. 7/10 ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ta atmosféra na mě ne vždy fungovala a možná i ten příběh šlo na tu stopáž o něco málo ještě obohatit, ale jinak jsem spokojený. Ten "experiment" funguje dost dobře, protože to celý příběh vypráví pouze skrze obraz, bez dialogů nebo nějakých mezititulků a vypráví ho to dost zručně, včetně skvělé práce s kamerou, detaily a dokonce i nějaké psychologie hlavní postavy. Navíc to má nejednu povedenou a napínavou scénu a především se mi líbily ty scény, ve kterých si mezi sebou předávali to pouzdro, protože mi to trochu připomínalo Hranici ovládání, kde se zase podobně tajemným způsobem předávala krabička sirek, ve které byly navíc papírky s šifrovanými vzkazy. A takové šifrované vzkazy jsou v tomhle filmu vlastně taky, takže těch podobností s tím Jarmuschovým filmem to vidím překvapivě víc. O to víc by mě zajímalo, jestli Jarmusch tenhle film náhodou někdy neviděl... Za mě tedy spokojenost. 4* ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Noir beze slov, se špionážní cold-war tématikou a úzkostlivou atmosférou vnitřního napětí, výčitek svědomí a strachu, že mě někdo sleduje a co když se provalí, že leakuju tajná atomová tajemství... Ano, teatrální předávky jsou úsměvný a preferoval bych to s dialogy a dozvědět se víc, ale Milland je dobrý, drama zabírá, finální třetina pak potěší po stránce newyorských lokací, Empire State je luxusní. [spoiler] Nápad na lepší konec: s velikou úlevou dorazí do Káhiry, kde hned chytne kulku někde v přístavní uličce :) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Snímok, v ktorom nepadne jediné slovo (!) a aj tak je neuveriteľne zrozumiteľný a napínavý. Film sleduje atómového vedca, ktorý kradne materiály a posúva ich ďalej je komorným príbehom muža, ktorý už nechce kolaborovať, ale nevie ako z kola von. Pútavé, svižné, zaujímavé. Ray Milland je vynikajúci. 4+ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Známeho írsko-amerického mafiána menom Mickey Spillane postrelili a zatkli pred kinom práve vtedy, keď premiéroval tento film. (Real Tom Hardy)
  • Film nemá žiadne hovorené dialógy. Ray Milland uviedol, že to bola pre neho ťažká rola, nakoľko musel vyjadrovať svoje emócie bez slov. (Real Tom Hardy)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo na autentických miestach priamo v New Yorku a Washingtone. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama