Reklama

Reklama

Rychle, rychle

  • Španělsko Deprisa, deprisa (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je baladickým příběhem party mladistvých delikventů z chudšího sociálního prostředí, která si nedostatečné životní vyhlídky vynahrazuje kriminální činností a užíváním drog. (tomtomtoma)

Recenze (9)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Bezstarostná jízda mladých španělských zlodějů, kteří snadno nabývají a snadno pozbývají. Smyčka se pomalu stahuje a najednou už nejde jen o malé krádeže, ale o loupežná přepadení při kterých umírají lidé. Jen ten konec mi přišel malinko nedotažený. Ale jinak velmi slušný snímek. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo dokáže klukovi brutálně ukrást kolo, ten už je na cestě. A jak brutalita roste, tak mizí i zájem u tuhle povedenou partičku. Bertička je hezká, to beze sporu, ale jak je asertivní, tak je i submisivní, co napláčem. Nebe je příliš vysoké, země zaneřáděná a flamenco je stejně milé jako vražedné. Vyústění nenechává na pochybách, mám pocit, že tento film se točil od konce. Možná poslední film, který jsem od Saury, jednoho z režisérů našeho mládí, viděl. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Carlos Saura natocil sympaticky film o spanielskej mladezi, ktora mimo ineho vykrada banky. Film ma vybornu hudbu, tempo, ktore nikdy nenudi a maximalne slusne dialogy. Rezisersky talent Sauru je neprehliadnutelny a krasne exteriery potesia : 95 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Rychle, rychle je baladou z okraje společnosti, tedy nižší sociální vrstvy, při politicko-společenské přeměně Španělska z frankistického určení do "demokracie". Morální zdivočení je výsledkem totální revolty proti systému, proti dlouholeté klerofašistické diktatuře i proti údělu člověka ze sociálního okraje společnosti. Jde rovněž o generační vymezení se vůči obvyklostem. A zároveň jde o podlehnutí spotřebním svodům liberalizačního procesu, byť jen v jejich únikové podobě. Jde tedy o návykový únik před tíží, prázdnotou (jež však nevede ke skutečnému naplnění), existencí a před sebou samým. Jde o "vlastní" cestu ke vzrušení, k naplnění, ke "štěstí", neboť jiné aspekty a hodnoty jsou jim neznámé, nepoznané a tedy nepřístupné. Co lze u Saury ocenit, je docela přesné vystižení vnitřní nenaplněnosti a bezcílností, kdy je touha a revolta uspokojována (přesněji nahrazována) jenom divokým užíváním. Ostatně heroin a záležitosti s tím spojené byly ve Španělsku té doby hlubším problémem. Saura vykreslení vnitřní prázdnoty dosahuje především použitím neherců (navíc ti měli přímé osobní zkušenosti s menšími i většími kriminálními delikty). Právě tehdy se rozšířila fáma, že Saura platí svým hercům tvrdými drogami. Hlavní postavou balady mladé a ve španělské politické transformaci ztracené a také zatracené generace je Pablo (Jose Antonio Valdelomar González), mladík, vymezující se proti údělu svého původu extrémnější a zároveň pohodlnější formou. Přitom mu jde o naplnění a lásku. Hlavním protějškem hrdiny balady je Ángela (Berta Socuéllamos). Nižší sociální původ se spokojí s tou povrchnější dostávanou formou vzrušení a uspokojení. Povedený čtyřlístek mladické party doplňují ohněm fascinovaný řidič Meca (Jesús Arias) a z přítomnosti ženské v partě zvláště zpočátku nespokojený Sebas (José María Hervás Roldán). Z dalších rolí stojí za zmínku Pablova vesnická babička, nadšená z barevné televize (Consuelo Pascual), milá Seba María (María del Mar Serrano), nebo v naději přivolaný lékař (Joaquín Escola). Rychle, rychle je stylově zinscenovanou baladou z doby převratných společenských změn Španělska, je stylově vytvořena se vším všudy. Aneb bídné životní vyhlídky mají jen nehezké společenské důsledky. Jde o španělský žánr quinqui - tedy delikventi z nižší třídy, drogy, láska, neherci. Nakonec, "revolta proti systému" přináší pouze náhražku a únik s pocity bezprostřednosti, avšak již nikoli skutečné niterné naplnění. ()

hodnaduse 

všechny recenze uživatele

film supr, tomu nemám co vytknout --- avšak bych si ho užila malinko víc, kdyby robin neobsadil celej pytel a já nemusela sedět pomalu na zemi. jamu taky fajn, jen nechápu proč někde vypadá jak nemocnice. i tak pět hvězd (ps. robine, netrap se že jsi britney spears) ()

Reklama

Reklama