Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (Cinemart)

(více)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (1 259)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Verbální komunikace by se vešla za nehet malíčku, odpovědnost rodičovství navázaná na Krasinskeho snubní prsten na prsteníčku, vztyčený prostředníček všem tvůrcům, co už přes dekádu nejsou schopni natočit intimně laděnou alien invasion (mluvím o tobě, cloverfieldská franšízo), ukazováček před ústy na znamení ticha, co přinutí diváka vnímat jeho zvuk a kdyby lekací scény to ticho tak razantně nerozrážely, byl by tu i zvednutý palec. Podobnost s Gibsonovou famílií uprostřed lánů je nepřehlédnutelná (postavy na omezeném prostoru pod stupňujícím se tlakem a všudypřítomný strach utužující vazby). Akorát modlitby, sklenice s vodou a baseballovou pálku vystřídaly nuceně tlumené emoce, zesílené naslouchátko a stará dobrá brokárna. Kde vzali všechen ten písek na cestičky a jak vypěstovali bez strojů tolik kukuřice? Proč armáda nepoužila akustické zbraně? Proč na vetřelce nezkusila letákovou kampaň v Brailleově písmu? Proč na farmě nezkusili odpuzovač kun? Ty otázky tu jsou, ale víte co. Když je člověku dopřáno prvotřídní napětí, na logice zase tolik netrvá.. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja vlastne nevim, jestli se mi to libilo, film je to na horor vcelku originalni, ale logika tu dostava docela na prdel. Ale je odvaha v dnesni dobe natocit film prakticky bez dialogu a bez hudby, to bych cekal u nejaky artovky, ale ne u hororu. To je vlastne nejvetsi prednost filmu. Jinak tu mame klasickej pribeh o parte prezivsich ve svete, kterej postihla katastrofa, v tomhle pripade na zvuk citlivy prisery. Ty jsou mimochodem trikove docela fajn. Jenze po chvili spadne film do urcityho stereotypu, rodinka se vicemene vetsinu casu mota potichu po dome nebo okolnim lesu, mluvi spolu znakovou reci a vrsi se na sebe tu vice, tu mene nelogicky veci a dost nepravdepodobny nahody. Aspon, ze herci jsou sympataci, teda hlavne Krasinski a Blunt, deti jsou obcas na pest. Co se ale filmu neda uprit, ze to neustaly strachovani o sebemensi zvuk se vam za chvili zazere pod kuzi, sice me to celou dobu sralo, nemam rad tyhle tichy filmy, takze bylo uplne osvezujici slyset obcas nejakej zvuk nebo song, ale zaroven jsem se pristih, ze taky mlcim a snazim se nedelat kraval. Tohle je film pro sledovani vecer v stichlym domove, ne nekde v urvanym kine. Takze celkove fakt nevim, znovu bych uz na to nekoukal, rekneme prumer. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, který trošičku pocukroval hororové vody roku 2018. Film, ve kterém se toho moc nenamluví, protože se odehrává v dystopickém světě, ve kterém žije mimozemská civilizace, která ničí vše, co promluví. Má to celou řadu nelogičností, ale jednoduchost a nápaditost tu vítězí nad obsahem. Napětí z filmu doslova stříká a manželský pár Emily Blunt a John Krasinski si toto rodinné hororové drama vysloveně užívá. Ostatně stejně jako divák. Jen z trochu jiného úhlu pohledu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Sotva jsem stíhal číst titulky jak se ve filmu žvaní. Tvůrcům musím vyseknout uznání, že se vůbec nezdržovali co se vlastně stalo, jak se to stalo a kdo jsou ti hezouni s citlivejma ouškama. Zkrátka nastolila se nějaká situace, která umožňovala jak lekačky, tak hrátky s divákem, přidat situaci a tím zdramatizovat děj, dát filmu napětí z pouhých zvuků a vše podstatný odvyprávět obrazem, jo to se u takové jednohubky hodně cení. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Pořádně vychutnat hustou atmosféru mi bránila elementární nesmyslnost stvoření (tohle prostě eko/etologicky nefunguje a člověk je děsivější predátor) i celého předváděného světa a přál jsem si, aby to už skončilo, bohužel nikoli z hrůzy hororu. Závěr jak z Mars Attacks, a to nemyslím způsob, ale věrohodnost. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (50)

  • Emily Blunt (Lee Abbott) označila svoji roli v tomto filmu za nejvíce osobní. Původně si v něm zahrát nechtěla, ale po přečtení scénáře se jí líbila myšlenka, že film zosobňuje její největší obavu rodiče. (JustMeeKatie)
  • Produkční tým najal hluchého mentora, aby naučil herce znakovou řeč. Tvůrci původně zamýšleli ponechat znakovou řeč bez titulků v domnění, že diváci pochopí podtext toho, co se děje. První trailer znakovou řeč netitulkuje. Při stříhání scény, v níž se Regan (Millicent Simmonds) hádá s otcem (John Krasinski) ohledně svých naslouchátek, se však tvůrci rozhodli, že scéna bude muset být opatřena titulky. Následně byla znaková řeč v celém filmu opatřena titulky. (griph)
  • Herečka Millicent Simmonds (Regan Abbott) je ve skutečném životě také hluchá. Díky tomu pomáhala hercům se znakovou řečí. (JustMeeKatie)

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama