Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Perla je nejvyšší a zároveň nejlépe zabezpečená budova na světě. Přesto její majitelé najmou velezkušeného bezpečnostního experta Willa Sawyera (Dwayne Johnson), aby to oficiálně potvrdil. Jenže pak začne v budově hořet a o technickou závadu se rozhodně nejedná. Will, coby bývalý šéf týmu FBI, který se specializoval na záchranu rukojmích, zažil už leccos, ale tohle je přece jen silná káva. Požár se rychle šíří a Will zjistí, že právě on je podle policie odpovědný za jeho založení. I když se zrovna pohybuje mimo budovu, bude muset rychle dovnitř, protože v jednom z nejvyšších pater je uvězněna jeho žena (Neve Campbell) se dvěma dětmi. A to stále ještě není všechno, v mrakodrapu se pohybuje ozbrojený gang, se kterým se bude muset Will taky vypořádat, pokud chce své blízké zachránit. Ještě jsme zapomněli zmínit, že po vážném zranění z minulosti má jednu nohu umělou a že jediná cesta do domu v plamenech vede přes vedle stojící jeřáb, z jehož ramene ve výšce několika desítek metrů bude muset přeskočit. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (489)

kingik 

všechny recenze uživatele

Leze leze po železe, nedá pokoj, až ten mrakodrap sleze. První akční film pro handicapované diváky je na světě. Vše vyhlíží režijně akčně, navzdory tomu, že po pár minutách je scénář samé klišé. Většina filmu je buď absurdní, nebo šíleně napínavá. Dwayne Johnson absolvuje dlouhatánský skok na budovu, patrně se inspiroval u Hanzlíkova veleskoku v Cirkusu Humberto, bez jedné nohy pajdá v bitkách, když mu protivník sebere protézu, natočeno je to sice bez nadhledu, naprosto je to myšleno vážně, ovšem nemá smysl to řešit. Spektakulárnost, kterou bych u tohoto typu filmu čekal hlavně, je převážně okázalá, místy je i zadusána a smrskla se na množství záběrů z kilometrové vzdálenosti, v nichž plápolá oheň z podlaží mrakodrapu. Zvláště chci poukázat na originálně blbý závěr, kterak v něm žena zkrotila živel(!). Celý film se odehrává v noci, takže noční scenérie ukryjí případné technické nedostatky. A místem dějiště událostí je Hongkong. Je naprosto zjevné, že režisér Rawson Marshall Thurber nemá akci nezvládnutou, tudíž většina akční složky spadá do zábavného nadprůměru. Družina teroristů se uvede tak, že se provrtá zdí v mrakodrapu a její šéf vystrčenou rukou ve vyvrtaném otvoru zaškrtí muže na kontrolní obhlídce. Je na místě otázka, zda Dwayneovi stálo za to riskovat vybudovaný kredit za starou bramboru Neve Campbell coby jeho ženu a párek kakaových harantů. A hned je namístě dobré uvést, že ani on svou hereckou interpretací film z hereckého průměru nezvedá, pokouší se dokonce o dramatické hraní. Absolutně mně nevadí, že tenhle mrakodrap přetéká klišé, naivitou i předvídatelností událostí, dokonce není schopen instalovat neprokouknutelný zvrat (viz podraz od jeho frustrovaného parťáka), fakt ne, mnohem zábavnější je totiž film v tom, jak si troufá (všemi způsoby) zkřížit Smrtonosnou past se Skleněným peklem. Vše instruuje v našlapaném tempu, nemálo sekvencí je vyvedených ad absurdum a přebujelá hora svalůDwayne Johnson je vždy zdatným průvodcem akčním světem. Vyprodukoval mládeži přístupný film a tomu odpovídá i obsahová složka. 8/10 ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Poučení z filmu zní: Když něco nejde, použij lepící pásku, anebo to vypni a zapni. Kdyby Mrakodrap vznikl v 90. letech, mohla z něj být parádní akčně/katastrofická kultovka. Takhle to je akorát solidní blbost, která mě ale (ani nevím přesně proč) i přesto docela bavila (jak jinak než jako guilty pleasure). Mix Smrtonosné pasti a Skleněného pekla nenabízí absolutně nic originálního a překvapivého. Vše jde podle těch nejzákladnějších příruček hollywoodských scenáristů, záporáci jsou trapní a nezajímaví, megalomanské využívání CGI jde zcela proti nějaké umírněné a soustředěné práci s prostorem a střih je velice často překotný a chvílemi až zmatený (nepochybuji, že to je ale schválně). Celková vizuální tvář filmu je tak dost průměrná a velké plátno opravdu nepotřebuje. Proč jsem se tedy vlastně i tak bavil? Asi prostě ten 90kový příběh a přístup k němu. Děj má spád a šablonovité zvraty a dějové odbočky, které se v propočítaný čas rozdělují a zase sbíhají, na mě působily asi nějak tak, jak měly. A potěšila mě i ta troufalá a očividná snaha inspirovat se klasickými hollywoodskými bijáky (a to včetně skleněného vyvrcholení á la Dáma ze Šanghaje). Ideální biják na sobotní večer v telce. 5/10 ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Mrakodrap byl od začátku popcornovou objednávkou na míru. Na jedné straně máte americké filmaře, americkou hvězdu a americké vyprávěcí postupy, na druhé pak čínské lokace, čínské peníze a čínskou hereckou podporu. Rozum říká, že by to skoro automaticky mělo dopadnout hrozně. Rock si ale svoji novinku ohlídal natolik dobře, že plní zadání v každém ohledu a jedná se o svižný katastrofický biják pro celou rodinu. Ano, buďte připraveni na tunu klišé a přibližně nula překvapení. Řemeslně ale Mrakodrap šlape úplně v klidu a přesně víte, kdy bude americké (nebo čínské) publikum nadšeně tleskat. Pro někoho je to celé automaticky špatně a samozřejmě nečekejte žánrový zázrak. Touhu po spotřebním napínáku tu ale s klidem ukojíte, a navíc vás možná potěší, že je Neve Campbell zase jednou docela cool. (6/10) ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že podobne ako Besnenie aj tento film mi celkom učaroval. Vôbec mi nevadí, že nejde o akčný bojový trhák, práve naopak potešila dávka adrenalínu a akcie. Nie raz som nadýchol pri skvelých záberoch z obrovskej výšky smerom dole. V doslova akrobatických kúskoch sa ťažko verí, že človek s takou stavbou tela akú ma D. Johnoson by to dokázal. Mohol zhodiť pár kíl a dať tomu ešte reálnejšiu formu. Nerozumel som ešte jednej veci, prečo mal afro-americké deti, keď rodičia boli beloši. Aj tak u mňa úspech 80%. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Dwayne Johnson je momentálně akční číslo jedna v Hollywoodu a může si role vybírat jak se mu zlíbí, proč šel zrovna do tohohle nablblého akčňáku je mi sice záhadou, ale i mistr Rock se občas utne. Film chce a veřejně to přiznává odkazovat na Die Hard ale moc se mu to nedaří. Začátek sice vypadal docela dobře, hlavně akce je skvěle nasnímaná, ozvučená a má výborný střih. Bitka v bytě, nebo přestřelka v ulici před domem je skvělá a já se těšil na super akční výplach. Jenže kdo ví proč má hlavní hrdina umělou nohu a když se rozeběhne z jeřábu a skočí do Mrakodrapu je konec. Týpek bez nohy šplhá pomocí izolační pásky po stěně sto patrové budovy, perfektně skáče do obří turbíny aby vypnul nějaké dveře a ten vypínač je prostě zrovna za tou turbínou, zachraňuje dvě otravné děti z hořícího pekla atd. atd. Těch píčovin je tam už bohužel moc, digitální super mrakodrap jen otravuje a evokuje tuhle dementní hitech dobu a finále i záporák nestačí s dechem. Film si s odřenýma ušima udrží tři hvězdičky, ale asi jsem čekal, že to prostě bude méně blbé. 50%. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (7)

  • Keď Botha (Roland Møller) zasiahne černošského strážnika, pri jeho páde je vidieť, že mu pištoľ z ruky vypadla. V ďalšej scéne ju však stále drží v ruke. (johnsnow)

Související novinky

Dungeons & Dragons se dočká i seriálu

Dungeons & Dragons se dočká i seriálu

12.01.2023

Již letos v kinech uvidíme filmovou adaptaci populární hry na hrdiny Dungeons & Dragons. Snímek Dungeons & Dragons: Čest zlodějů natočili John Francis Daley a Jonathan M. Goldstein (Noční hra… (více)

The Rock míří do džungle

The Rock míří do džungle

10.04.2017

Dwayne Johnson se nefláká. Letos ho uvidíme v Rychle a zběsile 8, Pobřežní hlídce a Jumanji, tedy ve třech docela velkých filmech, a do budoucna to s ním bude podobné. V roce 2018 nám naservíruje… (více)

Reklama

Reklama