Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Američania vedia do toho vložiť viac toho hrdinstva, pátosu a emócií. Tu sa to priam hodilo, no okrem záverečných 15 minút mi to prišlo dosť také suché až únavné. Určite však lepšie než taká Gravitácia, film má svoju úroveň aj bez pompéznosti a veľkej glorifikácie. A Rusi si svoje povestné kladivo presadili aj vo vesmíre. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Ja nemam dovod dat horsie hodnotenie. Film je natoceny skvele. Ci uz za to moze vizual, soundtrack, atmosfera, je to jedno lebo mna to fakt bavilo. Na zaciatku som sa trochu bal, ze dej na Zemi ma nebude bavit, ale opak bol pravdou. Ten popolnik nemal chybu. Ako spominaju viaceri, jedinou chybou bol prilis Hollywoodsky zaver. Ale tak kaslat na to, Rusi maju svoj "blockbuster", ktory vacsinu urcite zaujme. Musim pozriet dalsie ruske filmy s vesmirnou tematikou. ()

Reklama

Porp 

všechny recenze uživatele

Ruský film ide kvalitou rapídne hore. Hoci v tomto prípade si tvorcovia skutočnosť trošku prikrášlili (na rozdiel od Vremja pěrvych), stále je to veľmi dobrý film. Vlastne by som povedal, že možno aj trošku lepší. Dej má gradáciu a aj triky sú úžasné, navyše sa nimi zbytočne neplýtva. Podobne je to aj s pohľadom do rodinného života kozmonautov, ktorému sa dostane priestoru tak akurát. Nie je núdza ani o vtipné momenty. Napríklad, keď sa kozmonauti snažia kladivami odstrániť poškodený kryt senzoru. Sovietska kozmonautika ma vždy zaujímala a hlavne pohľad na dobívanie kozmu z tej druhej strany železnej opony, preto dúfam, že ruská kinematografia bude pokračovať v nastolenom trende a ponúkne nám ešte viac podobných filmov. ()

LordMysti 

všechny recenze uživatele

Dal bych plné hodnocení pokud by scénárista neudělal z celé extrémně náročné záchranné mise totální frašku :(. Obrovská škoda, protože tento film vůbec nepotřeboval hollywoodské přehánění, ani zbytečný patos ve stylu že vše ruské se nechá opravit velkým kladivem. Na druhou stranu se mi líbilo parádní zpracování, výborné efekty, chytlavá hudba která hezky měnila motiv dle aktuální situace. I herecké obsazení bylo fajn, prostě vše bylo parádní až na tu vymyšlenou show. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Prý ruská odpověď na Gravitaci. Hahaha. Sovětský kosmonaut stojí na plášti orbitální stanice, která se nekontrolovatelně řítí kosmickým prostorem a buší kladivem do krytu čidla. Gravitace byla skvěle udělaná hollywoodská kravina a Saljut je parádně udělaná ruská kravina. O mnohém vypovídá i prohlášení účastníků této mise, že je film plný chyb a nesmyslů. Takže žánr historický? Ani náhodou. Rusi mají hromadu skvělých režisérů a kameramanů, umí parádní triky, mají krásné herečky a vcelku dobré herce, ale všechno jim to kazí scénáristi a pravděpodobně producenti, kteří nepochopili, že SSSR už není ve studené válce, takže není nutné dělat prolhané a matičku Rus donebevynášející epopeje, ani si poměřovat pindíky s USA. Takový vrcholný představitel křížení hollywoodsky rozmáchlé sračkovitosti s rusky patetickou agitkou ve skvělém kabátku, je scénárista Oleg Malovičko. Přitom je to taková škoda! Saljut má nádherný vizuál, silný příběh, dobré herce a to všechno zvládl Šipenko za blbých 7 mil. USD. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Stanice Saljut 7 sestoupila díky zemské gravitaci do atmosféry a zde shořela dne 8. února 1991. Její zbytky dopadly na území Argentiny. Po oběžné dráze se pohybovala 3 217 dnů. Byla nahrazena větší vesmírnou stanicí Mir. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Keďže sály filmového štúdia Lenfilm boli príliš malé, postavili pre film pri Petrohrade špeciálny pavilón natáčania. Vznikli tam kópie miestností Strediska vesmírnych letov a Strediska výcviku kozmonautov s maketami staníc Saljut 7 a Sojuz T-13 v životnej veľkosti. (Arsenal83)
  • Vo filme je dosť často spomínané, že ak sa kozmonautom nepodarí Saljut oživiť, armáda ho bude musieť zostreliť. V skutočnosti sa to nikdy ani nenavrhlo, keďže Sovieti nemali v tej dobe prostriedky na zničenie vesmírnej stanice na obežnej dráhe. (Dajman)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama