Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Bájný Frigo. Film, nebojím se to říci, dle mého názoru vzkvétá. Zraje jako víno. Je to "pohádka" v dnešní době. Po zhlédnutí se lehce pousmějeme a přemýšlíme, jak se některé "efekty" točily před mnoha a mnoha lety. Nedávno jsem zjistil, že Frigo na mašině se řadí mezi nejdražší němé filmy. Ani se tomu nedivím. Ale stál za to. Pan Keaton nebyl herec, myslím, že si ani neuvědomoval, že hraje. Byla to osoba plná života. Měl jsem z něho pocit, že chce divákovi předvést nejlepší výkon. Povedlo se mu to. Výsledek opravdu stál za to. Velmi si cením tohoto snímku, který mám na VHS i DVD. Řadím tento "materiál" na nejvyšší pozice v mé "skromné" filmotéce. Nikdy na pana Friga nezapomenu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Kto nenarukuje do armády do nezmyselnej vojny je zbabelec a robiť ešte z takého človeka šaša, tak toto veru neuznávam. Navyše ťažko o takej vojne prehlasovať, že bola len kvôli otrokom, pretože keby išlo len o černochov, tak pochybujem, že by umierali toľkí ľudia, vzhľadom na povahu ľudí, skôr išlo o o ovládnutie celého územia, o poslušnosť na danom území a mnoho politických otázok, no aj tak južanské štáty kvôli tomu postoju k černochom skrátka nemôžem z morálneho hľadiska uznávať. Svojho času ešte takýto film prešiel, dnes by už bol problematický, čo je možno dobre, no hlavne tu išlo o srandu a tá miestami bola, no nie až tak veľká, že by to prekonávalo napríklad Chaplina, či Laurela a Hardyho. Je to zapamätateľné dielo vďaka scénkam s naháňačkou lokomotív, no inak som čakal viac aj vzhľadom na dĺžku filmu. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuta SC (75 minut) verze. The General je film, který mě mile překvapil na všech frontách. Od příběhu, který se rozvíjí a nesoustředí se jen na jednu věc a je v něm vyváženo jak drama, tak komedie, po skvělou doprovodnou hudbu (konečně někoho napadlo, že neexistuje jen piáno). Přiznám se, že po skončení filmu jsem chvilku váhal s mým hodnocením, ale pak jsem si vzpomněl na pár Chaplinovek, které za sebou mám a musím říct, že tento film mě bavil více, než většina z nich. A právě kvůli té komplexnosti, kvůli ne tak jednoduchému příběhu, kvůli tomu, že scény, kdy se má člověk smát jsou podané lehce, kvůli tomu svižnému hudebnímu doprovodu… Zkrátka, 80 %. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No moje asi prvni setkani s Busterem a ze by to byla nejaka slava, jak by se podle hodnoceni zdalo, se rict neda. Je sice fakt, ze nakej fanousek grotesek nejsem a jediny, co jsem sledoval trosku peclivejc, byly kdysi davno Laurel a Hardy, ale tenhle film mi proste kdovijak paradni neprisel. Musi se sice uznat, ze se Buster mraci ze vsech sil a na vlaku, kde se odehrava vetsina deje, lita jak opice a obcas udela nakou vtipnou scenku, vetsinou ze nekam spadne a podobne, jenze ja se u tohohle filmu parkrat maximalne tak pousmal a to je vsechno. Navic, co se tyce hudby, ta je misty fakt paradni, problem je, ze se dost casto opakuje a je stereotypni az skoro uspavaci a to vlastne plati i o samotnym filmu. Nicmene je tu jedna vec, kterou musim vyzdvihnout, bojovy pasaze vypadaj jak z nakyho historickyho velkofilmu. Celkove, ac natoceny pekne, bohuzel ne moc vtipny a misty nudny, za coz taky muze delka, nakejch 20 minut by stacilo, takze jen 3*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Frigo na mašine je jeden z najvtipnejších, najakčnejších a najsvižnejších filmov, aké som kedy videl. Nemyslím iba v tejto kombinácii dokopy, ale aj jednotlivo. Keaton si skvele napísal jednotlivé scénky, ktoré sú vždy vtipné. Čo by sme dnes dali za takú komédiu, kde sa môžeme zabávať od začiatku do konca. Nápad akejsi road movie na lokomotíve je geniálny a použitý prvý krát, všeobecne možno považovať Friga na mašine za prvý road movie film kinematografie. Aspoň ma teraz žiadny iný nenapadá. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (27)

  • Buster Keaton měl původně přislíbeno použití skutečného Generala, ale když se majitelé dozvědeli, že se má jednat o humorný příběh, povolení zamítli. Prostor tedy dostal stroj Oregon Pacific 12, vyrobený v roce 1866 v Pattersonu (New Jersey). Jak tato lokomotíva, tak i General jsou dnes v muzeích. (classic)
  • Americký filmový institut označil v roce 2007 Friga na mašině jako 18. nejlepší film všech dob. (Kulmon)
  • Na natáčení scény, kdy lokomotiva spadne do řeky, se přišlo podívat několik tisíc lidí. (Duoscop)

Reklama

Reklama