Reklama

Reklama

Co dokáže lež

(TV film)
  • angličtina The Power of Lies (festivalový název)

Obsahy(1)

Kdo stojí za nepravdivými informacemi v médiích a především na konspiračních webech? Dokumentární film o informační válce a vlivu dezinformací v České republice. Koprodukční dokument České televize a ARTE analyzuje podobu informační války a vliv dezinformací v České republice. Snaží se zjistit, kdo stojí za nepravdivými zprávami, které se šíří především na sociálních sítích a na takzvaných konspiračních webech. Autoři také hledali odpověď na otázku, do jaké míry jsou šířené zprávy, příběhy a emoce součástí ruské propagandy a jakou roli v tom hrají čeští občané, kteří jsou z nejrůznějších důvodů nespokojení s vývojem v zemi po roce 1989. V dokumentu účinkují respektované osobnosti z České republiky i zahraničí, které se tématu dlouhodobě věnují. Režisér Tomáš Kudrna se svým týmem natáčel v České republice, Velké Británii, Holandsku a Rusku. (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dezinformace, lži a polopravdy zaplavují internet a pronikají do médií." Já jsem svobodný člověk. Proto si každý večer pustím dezinformace, lži, polopravdy a sport v Událostech ČT, pak si k tomu najdu nezávislé informace a vyhodnotím si to sám. Jsem si totiž plně vědom toho, že Rusové vedou informační válku, stejně jako ji vede EU, USA nebo Čína. Tentokrát se ČT, hlásná trouba EU, pokouší dokázat ruskou vinu. To není zase tak těžké. Stejně by to šlo vůči komukoli jinému, ale tak nezněl úkol. Nicméně pokud mé klidné spaní chrání neziskovky, pomatenci typu Jandy či Romancova a Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, tak se cítím jako šťastný člověk ve svobodném světě. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jde o důležitý vzdělávací dokument občanů i když ti už asi řečené znají. Gerasimovova doktrína - dezinformacemi se zahltí obyvatelé cílové země, což vede k jejich celkové apatii a nezájmu a tím se oslabí jejich schopnost čelit cizímu vlivu. Na druhou stranu si je třeba uvědomit, že Rusové zachránili celou Evropu před fašismem za cenu smrtelných obětí , takže mají právo být v geopolitice po dvou světových válkách podezíraví . A v USA se za posledních padesát let vlivem nízké porodnosti bílého obyvatelstva (průměrná středostavovská rodina amerického snu měla jeden domek z překližky na předměstí a jedno dítě) a masívního přistěhovalectví stala z původních obyvatel po původním indiánském obyvatelstvu menšina a je to úplně jiná nepředvídatelná Amerika (kde se dají ovlivnit prezidentské volby pomocí internetu). ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Celkem dobré televizní zpracování výsledků poctivé novinářské práce pánů jako jsou Kundra, Lucas atd. Kdo jejich práci sleduje dlouhodobě, mohl být trošku zklamán tím, že je to opravdu "jen" televizní souhrn již dávno publikovaných věcí (např. rozkrývání pozadí Aeronetu je už celkem notoricky známé; jak vznikl ten nesmysl s červenými kartami už také ví každý, kdo to vědět opravdu chce apod.). Nicméně, jak je zřejmé i ze stupidních komentářů zde na csfd, osvětových dokumentů není nikdy dost... Ty hlavní klady a zápory už velmi dobře shrnul Danixxx. Není to objevný dokument, není to ani curtisovsky laděný příspěvek do nějaké celospolečenské debaty o rostoucí poptávce po kvalitní žurnalistice a o ohrožení demokracie ze strany dezinformačních webů. Je to opravdu jen popularizační a osvětový pokus ukázat (třeba i lidem, kteří věří ryze dezinformačním webům jako Aeronet, Sputnik či "webům dávajícím prostor deziformacím" - jak to označuje Miloš Gregor z MU - typu Parlamentní listy, ale hlavně lidem, kteří se zatím o toto vůbec nezajímali) že tady existuje tento vážný problém a co se s tím dá dělat. Marný pokus to být nemusí. Chce to ale trpělivě toto téma ve společnosti rozvíjet a poctiví novináři ctící elementární žurnalistické normy by dál měli trpělivě pracovat na tom, abychom třeba brzy věděli, kdo je to ten "Vedoucí Kolotoče"... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Slušný pokus, ale jsem z něj poněkud rozpačitý. Dokonce přemýšlím, jestli podle tohoto dokumentu neznamená fakt, že si přeji brzký rozpad EU, že jsem proruský troll. Nechci tvrdit, že ruská propaganda u nás nevystrkuje růžky, ale vlastně jsem se moc nedozvěděl, co jejich lži dokážou. Populistických stran je většina (a některé z nich už dávno i v Parlamentu), za svého prezidenta se stydím a fakt netuším, kde najít informační médium, kterému by se dalo opravdu věřit. Buď to tedy znamená, že Rusové už vyhráli, nebo je situace ještě složitější... Podle všech těch záběrů pražských tramvají zřejmě dokument sponzoroval DPP. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Na zdejším hodnocení můžete pěkně vidět, kdo je tou prokremelskou propagandou už infikovanej a semletej. Jsem přesvědčenej o tom, že každyý, kdo tady jebnul odpad! to neudělal proto, že by se mu nelíbila dokumentaristická/žurnalistická práce, forma či něco podobného prostě jen nebyl schopen vydýchat rozpor s jeho světonázorem a vypustil to ze sebe ve formě odpadu. Budu tento dokument s chutí dále doporučovat a šířit :) Díky ČT! ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama