Reklama

Reklama

Co dokáže lež

(TV film)
  • angličtina The Power of Lies (festivalový název)

Obsahy(1)

Kdo stojí za nepravdivými informacemi v médiích a především na konspiračních webech? Dokumentární film o informační válce a vlivu dezinformací v České republice. Koprodukční dokument České televize a ARTE analyzuje podobu informační války a vliv dezinformací v České republice. Snaží se zjistit, kdo stojí za nepravdivými zprávami, které se šíří především na sociálních sítích a na takzvaných konspiračních webech. Autoři také hledali odpověď na otázku, do jaké míry jsou šířené zprávy, příběhy a emoce součástí ruské propagandy a jakou roli v tom hrají čeští občané, kteří jsou z nejrůznějších důvodů nespokojení s vývojem v zemi po roce 1989. V dokumentu účinkují respektované osobnosti z České republiky i zahraničí, které se tématu dlouhodobě věnují. Režisér Tomáš Kudrna se svým týmem natáčel v České republice, Velké Británii, Holandsku a Rusku. (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

Autogram 

všechny recenze uživatele

V dnešnej dobe internetovej je informácií až príliš a bežný internetový čitateľ má problém. Alebo skôr nemá problém uveriť čomukoľvek, pokiaľ jeho kritické myslenie je ohraničené skúsenosťami životnými aj skúsenosťami internetovými. Zdravý rozum a chladná hlava ide pri zdieľaní a posielaní ďalej bokom a každý sa chce stať bulvárnym poslíčkom ako prvý. Dokument to berie pekne kompletne, síce jednostranne s ukazovákom namiereným na východ, ale kritický divák si ľahko domyslí, že druhá strana nesedí nečinne na zadku, len oblasť ich záujmu nie je akurát naša malá stredná Európa. Keď sa tam už spomínali trolie farmy, je zaujímavé sledovať, ako niekoľko hodnotení odpad dokáže poslať dole tento vcelku podarený dokument. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jde o důležitý vzdělávací dokument občanů i když ti už asi řečené znají. Gerasimovova doktrína - dezinformacemi se zahltí obyvatelé cílové země, což vede k jejich celkové apatii a nezájmu a tím se oslabí jejich schopnost čelit cizímu vlivu. Na druhou stranu si je třeba uvědomit, že Rusové zachránili celou Evropu před fašismem za cenu smrtelných obětí , takže mají právo být v geopolitice po dvou světových válkách podezíraví . A v USA se za posledních padesát let vlivem nízké porodnosti bílého obyvatelstva (průměrná středostavovská rodina amerického snu měla jeden domek z překližky na předměstí a jedno dítě) a masívního přistěhovalectví stala z původních obyvatel po původním indiánském obyvatelstvu menšina a je to úplně jiná nepředvídatelná Amerika (kde se dají ovlivnit prezidentské volby pomocí internetu). ()

Reklama

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Prozápadní propagátori spravili dokument o provýchodnej propagande :). Je to tak a všade som obklopený tou ruskou propagandou :) Zapnem rádio a samé pesničky po anglicky. Zapnem TV a samé filmy a seriály zo západu a najmä z USA a Anglicka + tie ich nahlúple reality šou. Deti už od škvôlky učia anglicky a aj bez vedomia či súhlasu rodičou. Názvy firiem, hudobných skupín, reštaurácií sú často anglické. Povinne maturovať z angličtiny, alebo aspoň z nemčiny. Chceš dobru prácu a nevieš anglicky, alebo aspoň nemecky, tak budeš len robotník. Nezisková spravodajská TV TA3 je financovaná zo západu (prečo asi?). Ani náhodou neškrtnú novinári nič zlé na amerického, či francúzskeho prezidenta a vonkoncom na britskú královnu ("oni sú dokonalí filantropi"). O chudobe, nezamestnaných, bezdomovcoch, ktorých sú milióny na západe akosi úmyselne zabúdajú a pritom tie krajiny dávajú miliardy na zbrane, ale keďže to nevedia a nechcu riešiť, tak na to isté radi poukazujú, že to je údajne v KLDR, na Kube, v Rusku, atď... Čo dokáže lež, aneb zlodej kričí chyťte zlodeja ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Na zdejším hodnocení můžete pěkně vidět, kdo je tou prokremelskou propagandou už infikovanej a semletej. Jsem přesvědčenej o tom, že každyý, kdo tady jebnul odpad! to neudělal proto, že by se mu nelíbila dokumentaristická/žurnalistická práce, forma či něco podobného prostě jen nebyl schopen vydýchat rozpor s jeho světonázorem a vypustil to ze sebe ve formě odpadu. Budu tento dokument s chutí dále doporučovat a šířit :) Díky ČT! ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Celkem dobré televizní zpracování výsledků poctivé novinářské práce pánů jako jsou Kundra, Lucas atd. Kdo jejich práci sleduje dlouhodobě, mohl být trošku zklamán tím, že je to opravdu "jen" televizní souhrn již dávno publikovaných věcí (např. rozkrývání pozadí Aeronetu je už celkem notoricky známé; jak vznikl ten nesmysl s červenými kartami už také ví každý, kdo to vědět opravdu chce apod.). Nicméně, jak je zřejmé i ze stupidních komentářů zde na csfd, osvětových dokumentů není nikdy dost... Ty hlavní klady a zápory už velmi dobře shrnul Danixxx. Není to objevný dokument, není to ani curtisovsky laděný příspěvek do nějaké celospolečenské debaty o rostoucí poptávce po kvalitní žurnalistice a o ohrožení demokracie ze strany dezinformačních webů. Je to opravdu jen popularizační a osvětový pokus ukázat (třeba i lidem, kteří věří ryze dezinformačním webům jako Aeronet, Sputnik či "webům dávajícím prostor deziformacím" - jak to označuje Miloš Gregor z MU - typu Parlamentní listy, ale hlavně lidem, kteří se zatím o toto vůbec nezajímali) že tady existuje tento vážný problém a co se s tím dá dělat. Marný pokus to být nemusí. Chce to ale trpělivě toto téma ve společnosti rozvíjet a poctiví novináři ctící elementární žurnalistické normy by dál měli trpělivě pracovat na tom, abychom třeba brzy věděli, kdo je to ten "Vedoucí Kolotoče"... ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama