Reklama

Reklama

Rada nad zlato

(studentský film)
  • USA Good advice is better than gold (festivalový název)
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2015, 26 min

Obsahy(1)

Pohled do světa multi-level marketing finančního poradenství v České Republice. Víš, kdo ti bude radit s financemi? Víš, jakou práci ti radí vyzkoušet? Dobrá rada není zdarma, dobrá rada je nad zlato. (oficiální text distributora)

Recenze (54)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Studentský film, který svým námětem široce přesáhl hranice běžných studentských prací Filmové akademie Miroslava Ondříčka a vyjadřuje se k závažnému fenoménu doby. Finančně poradenští ,,šmejdi" si o takovýhle pohled insidera říkali už dlouho, ale žádný renovovaný český dokumentarista ani investigativní novinář zatím tuhle odvážnou cestu s kamerou nepodnikl, a tak mladý Jakub Charvát vstoupil rovnýma nohama do světa českého dokumentárního filmu. Sám o sobě prokázal slušnou dávku občanské statečnosti, píchl svou dokumentární kamerou přímo do vosího hnízda (právnická dohra bude jistě obtížná, je jasné, že tihle ,,šmejdi" jsou schopni čehokoliv). Námět jednoznačně za pět, formálně samozřejmě film trochu trpí dětskými nemocemi a také neškoleným Charvátovým verbálním projevem, postrádá také komplexnost snímku Silvie Dymákové, cenné je ale to, že na podobné ,,šmejdy" někdo ukáže a takto se na ně upře mediální zájem. Takže slovy jednoho z aktérů dokumentu: OVB Allfinanz, Partners, Fincentrum, Zfp Akademie, Broker Consulting... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Námět jednoznačně za pět, ale zpracování je o poznání horší, sestříháno nic moc, namluveno je to lehce jalově, stejně jako tu chybí pár dost zásadních věcí, které by tam prostě měli být, například vyjádření nějakého NORMÁLNÍHO finančního poradce, který ideálně není zblblej devatenáctiletej kluk s iq 82., nebo vůbec jasný náhled do toho, co takový průměrný paznecht z OVB dělá. Prostě to chce víc informační hodnoty a méně moralizování, u takového tématu není potřeba, já, divák, si dokáži udělat vlastní názor. Každopádně dokumentární talent pan režisér je, o tom žádná. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Užitečné téma, slabší zpracování. Byl jsem při tom, taky jsem chtěl být bohatý, taky jsem chtěl ty káry a děvky, ale naletěl jsem a teď se vám aspoň trochu pomstím. To je v pořádku, osobně jsem rád, že nad tím všichni nemávnou rukou (vychází to tak na 1 000 000:1 ve prospěch rezignovaných poražených). Kdo z nás jím někdy nebyl? Tuto otázku směřuji na lidi pod 45 (v roce 1989 nám bylo 18, podobných pastí a pastiček kolem nás různí chytráci rozeseli tisíce). GWC, Sorrena, Herbalife, diamanty, čistící prostředky, léčiva, akcie, pojištění... Podstata je, že každej MLM se ze své podstaty řítí do záhuby. Abych se vrátil k filmu - kvituju s povděkem odvahu škodit škůdcům, moc mi ale nesedí ty morality. Chudí lidi chtějí bejt prachatí, mladí se navíc chtějí pořádně bavit, jsme tak naprogramovaní, jsme tak vychovávání, jsme obklopení materialismem, více méně tomu podléháme všichni, mladí z toho ještě nestačili vystřízlivět, pro oko kamery mohl být hovadem někdo, kdo bude za pár let taky chovat včely, místo aby lanařil po hospodách číšníky. Pěšáci za to nemůžou, ksichty těch skutečných k..ev jsme tam nejspíš vůbec neviděli. Ale snaha je dostihnout tady byla a panu Charvátovi nezbývá než přát, aby měl v dalším životě o čem točit bez toho, aniž by ho to předtím stálo X desítek tisíc z vlastní kapsy. Profesi si teď napodruhé zvolil mnohem sympatičtější (můj názor), jen musí počítat s tím, že ferrari z toho nikdy nebude. Na ty naše silnice bude tohle auto stejně dobrý, jako micky z playboye pro vztah. Ve dvaceti bych tomu ale nechtěl rozumět a zajuchal bych si na mítinku OVB. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Dokument jako takový za 5*, provedení pokulhává, zvláště trochu nevyzrálý komentář, ale to je pochopitelné, je to přece studentský film. Naopak střih se mi celkem líbil - ten se blíží profesionální tvorbě. Každopádně je fajn že se někdo pustil do podobného tématu finančního poradenství, které se mnohdy pohybuje na hraně zákona. Tím se nechci dotknout poradců, kteří tuto profesi dělají dlouho a slušně. Pár takových znám, ale realita je, že trh je v současnosti menší, než je počet poradců a vidina snadných zisků udělala z některých společností slušnou pyramidu :-). Ještě bych něco takového uvítal u brokerů, tam je to mnohdy mnohem horší. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Z toho dokumentu jsem se v podstatě nic novýho nedozvěděl, normálně bych teda dal 2 hvězdy, ale za téma dávam 3. V podstatě film obsahuje jen 2 věci: praktickou ukázku motivace těch šašků (polovina záběrů je z nějaký playboy akce nebo co) a pak takovej jakoby vzdálenej rozbor mentality systému od nějakýho včelaře. Chybí tomu mnohem víc konfrontace s těma "zmrdana nahoře" (stačili by i lokální šéfíci, ve filmu je vlastně jediná scéna z centrály OVB) i konfrontace s těma kokotkama dole (ne jen s odpadlíkama - prostě bych se jich zeptal, jestli jim nevadí, že za svoji provizi 10 tisíc právě předali životní úspory svojí babičky nějaký pojišťovně...vsadim se, že polovina by mi zcela upřímně řekla, že nechápe, o čem mluvim, a druhá polovina, stejně jako ten pičus ve videu, že "Takový, jako ty, jsem prcal v kriminále. MUHEHEHEHE"). Taky bych ocenil víc praktickejch ukázek z práce vojáků v terénu - při styku s klienty. OMG, nikdy nepochopim, jak někdo, kdo těch svejch usmolenejch 200 tisíc spoří deset let z průměrnýho platu a při každym nákupu řeší, jestli je ten salám v akci, pak "zainvestuje" tyhle prachy s nějakym mamlasem v kvádru, co mu koupila maminka, když šel před 3 rokama do tanečních. Nejlepší je, jak se většina z nich zmůže tak maximálně na to, že to vecpou doma rodičům. Finanční mágové! Ukázkou prvotřídního zmdrství je pak fakt, že přestože nějaká píča od nich falšovala autorův podpis při uzavírání smluv (fakt to Jakub Charvát neřeší?!), tak mají ještě dost drzosti na to ho žalovat a chtít po něm nějakou pokutu. (60%) ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama