Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, nicméně je fascinující, jakým způsobem odstřelil Kubrick film do, místy až absurdní komedie. Škoda jen, že se drží příliš při zemi, bojí se skandálních momentů (první sex bych prostě nepochopil, kdyby mi znalec knihy po mém boku nedával průběžně doplňující informace) a nejde víc do hloubky. Kubrickova Lolita je povrchní hříčka se solidním hereckým obsazením, z něhož možná až nepatřičně vyčnívá exhibující Sellers... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V čom je toto kontoverzné, vážne nechápem, vek Lolity tu nie je myslím vôbec spomenutý, o explicitných scénach sa úchylom môže iba nechať zdať a celkovo je to proste normálny film s normálnym dejom. No a práve preto sa mi páčil, že aj bez týchto omáčiek okolo filmu je obsahová kostra zaujímavá, nikdy sa v priebehu 2,5 hodiny nenudíme a scenár dokáže niekolkokrát pekvapiť. Pointa a vyznenie sa týka skôr žien vo všeobecnosti ako veku hlavnej hrdinky, aspoň tak som to vnímal ja. Všestranný Kubrick dokázal z každej témy vždy vytrieskať maximum, nehovoriac o tom, že bol špecialistom na knižné adaptácie. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Humbert Humbert,plný zlosti,prichádza navštíviť a vyjasniť si s „mužom viacerých tvári” Clareom Quiltym,ručne-stručne,že s Humbertom si nie je dobré „zahrávať...”Hop.Strih.O 4 roky skôr,na začiatok,čo ho k tomu viedlo... Humbert je totiž emigrant z Európy,ktorý je profesorom a hľadá si ubytovanie.Jedno také je v Ramsdale,New Hampshire u Hazeovcov,kde to má na starosti Charlotte Haze,kde býva dcéra Dolores,nazývaná Lolita,alebo ak chcete,krátko Lo.Humbert si prezerá dom,Charlotte stále používa „francúzske frázy”,Hm...neviem,neviem,hovorí,musím si to premyslieť,Charlotte vraví:Poďte sa pozrieť na moju krásnu záhradu...A tam je Lo,opalujúca sa na slniečku,rýchlosťou svetla preletí Amorov šíp a Humbert usúdi,že je to vhodné na ubytovanie.Čo Vás k tomu priviedlo?Pýta sa paní domáca... Moje koláčiky?Aká je cena(renta)?Pýta sa Humbert.Usalaší sa tu,je extrémne posadnutý Lo,Charlotte pritom nenávidí,ale ona ide po ňom,flirtuje,Humbert si vedie „krásny denník” ,do ktorého si píše,čo zažíva,až starý Haze,ktorý je po smrti,sa neobracia v hrobe,ale obracia sa jeho popol v urne u Hazeovcov.Charlotte vyznala svoju lásku v dopise,ktorý si číta nahlas a smeje sa plnými dúškami,aby sa vzali,pre neho na silu,lebo priblížiť sa na krok k Lo,je najpodstatnejšie...Jedného dňa si Charlotte prečíta tento „DIARY” a všetko pochopí,z tohoto amoku vybehne na cestu počas dažďa vbehne pod auto,ktoré ju usmrtí.Lo je v dievčenskom tábore a o ničom nevie.Humbert sa tým pádom „zbavil” Charlotte a Lo je celá pre neho... Obdivujem Jamesa Masona,kde tento charakter je tak paranoidný,tak naivný,tak labilný,taký debilček,dilinko,že sa upne na Lo,ktorá ho postupne začne nenávidieť,vôbec zahrať takéhoto existenciálne posadnutého človeka ešte len neplnoletou pubertiačkou,či predčasne vyspelou dcérou,je až k neviere presvedčivé,autentické a realistické excesy Humberta sú viac-menej poľutovania hodné.Lo ho má za hlupáka a nasadí naň návnadu Quiltyho,ktorý si z neho robí prču...Stále je počuť ústredná melódia:ya,ya...,ktorá je presne zvolená do scén,Lolita je môj najviac najobľúbenejší z najlepších Stanleyho počinov.Výborní herci:Shelley Winters je príliš hyperaktívna,Sue Lyon je príliš drzou,Peter Sellers je „pánom situácie” a James Mason je herec,ktorý si zadal ťažkú domácu úlohu,ktorú urobil na jednotku s hviezdičkou... Klenot Kinematografie. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Je tomu už nějaký čas, co jsem viděl Lolitu z roku 1997 a ta se mi líbila. Po nějaké době, kdy jsem stačil zhlédnout většinu Kubrickových filmů (už mi chybí jen The Killing a Fear and Desire a budu mít zhlédnuto vše, co tento velikán natočil) jsem se dozvěděl, že to byl právě on, kdo zfilmoval Lolitu v roce 1962. A proto jsem na tento snímek opravdu těšil. Je škoda, že musím napsat, že jsem tak trochu zklamaný. Ne, že by tento snímek byl nějak špatný, ale tady jsem se místy nudil. Trochu mi to připomíná situaci u filmu Barry Lyndon kdy jsem se na film opravdu těšil a výsledek mě sice nezklamal, ale ta stopáž byla nesnesitelná. Stejně tady, film není vůbec špatný, Sue Lyon byla opravdu krásná a Sellers si pár svými scénami prakticky ukradl film pro sebe, ale to nic nemění na faktu, že kdyby se film prostříhal o takovou půlhodinku, bylo by to (alespoň pro mě) lepší. Takhle dnes musím dát "jen" 80 %. P. S. A to mi dlouhé stopáže nevadí, například (když zůstaneme u Kubrickových filmů) mě Spartacus opravdu bavil a to jsem viděl 198minutovou verzi. P. S. 2. A momentálně nedokážu určitě, která verze Lolity je lepší, obě mi přišly dobré i když byly jiné. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Adaptácia Nabokovej vlastnej knihy prešla turbulenciami aké si len málo filmov prešlo. Výsledkom je vyzretý kvalitný scenár plný náznakov a sofistikovaných scén, ktoré umožnili priechodnosť aj puritánskej časti Ameriky. Kubrick ho spracoval skvelým spôsobom, bola radosť sledovať filmárčinu v jeho poňatí. Herecké obsadenie super. Jedinou škvrnkou je azda prepálená minutáž. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Peter Sellers se ve filmu objevil pouze 34 minut z celkových 154. (Pavlínka9)
  • Stanley Kubrick použil zvláštní metodu práce s herci, aby docílil větší věrohodnosti. Požádal je, aby se naučili scénář, poté jej zapomněli a při hraní sami improvizovali. (raffspIn)
  • V románu má Dolores „Lolita“ Hazeová 12 let, ale ve filmu jí musí být kvůli cenzorům 14 let. (Zetwenka)

Reklama

Reklama