Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léto 1968: studentské nepokoje, Rolling Stones, minisukně, sexuální revoluce. Změny 60. let se v severoněmeckých maloměstech ale prosazují jen pomalu. Čtrnáctiletý Wolfgang je rebel nejen ve škole, bouří se i proti nevlastnímu otci. Je proto poslán do církevního ústavu pro těžko zvladatelné mladistvé, kde se z něj má stát „řádný mladík". Wolfgang je vržen do přísně hierarchického světa útlaku, kde je násilí běžnou praxí nejen ze strany dozorců, ale i mezi samotnými chovanci. I přes nepříznivé podmínky se rozhodne systému odporovat, přestože cena může být vysoká... (Das Filmfest)

(více)

Recenze (51)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Práve som dopozeral tento "Freistatt" a neviem čo si o ňom mám myslieť. Na jednej strane sa mi páčila forma, kamera, herecké výkony a viacmenej celá technická stránka filmu. K tomu tu je zopár momentov, ktoré sú emotívne, silné a vcelku slušne spracované. Ale neviem sa zbaviť dojmu, že je tento film strašne hlúpy, čo zapríčiňuje najmä neskutočne správanie všetkých prítomných, ktoré ma vytáča a rozčuľuje do vysokých čísel. Serie ma chlapcova matka, serie ma chlapcov nevlastný otec, serú ma všetci prítomní "pedagógovia" a mladí násilníci, no najmä, najmä ma serie samotný chlapec, ktorému by som na hlavu nalepil nálepku "Udri ma, muč ma, zabi ma, to je presne to, čo chcem", pretože sa tak skutočne správa. O scéne s hrobom sa radšej ani nevyjadrujem, režisérsky a scenáristicky úplne zle zvládnutá scéna. No povedzte, ktorý človek by sa nechal takto zmlátiť, keď ani nemusel? Čím ďalej som sa na film pozeral, tým viac som si ho znenávidel a ak by nebolo tej formy, dal by som len dve hviezdy. 82% je však pre tento film úplne veľké a nereálne číslo. Ste sa zbláznili? ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mi vadil fakt, že vlastně skoro všichni ti chlapci byli vykreslení spíše jako oběti systému. Ale skutečnost byla a troufnu si říct, stále je úplně jiná. Aby se sem člověk dostal musí už mít pěkných pár vroubků za sebou. Co se tam stalo, nebo dělo tomu jsem schopen uvěřit, ale již výše zmíněný fakt mi můj že sledování filmů malinko zkazil. Horší čtyři hvězdy. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Němci opět útočí jejich agresivní precizností s těžko definovatelnými emocemi, kde příběh je poměrně strohý a systematický, nicméně zároveň ve Vás vyvolává efekt hnusu a opovržení, čímž splňuje svůj požadavek. Freistatt je naprosto bezprecedentní drama, které se snaží zdokumentovat pár hnusů, které se odehrály na půdě Západního Německa. Skoro až můžeme říct, že ti kluci v tom táboře byli asi ti jediní Západní Němci, kteří by v tu chvíli radši žili ve Východním Německu. Až tak moc krutý tento film byl. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Konec mě totálně dostal. Příběh nechtěného chlapce, který si musel projít peklem a v pekle dospěl. Jak dospíval, a co z něho nakonec vyrostlo, se můžete podívat v tomto skvělém filmu. Zpočátku jsem vnímala jen tyranii, ale postupem času víc a víc Wolfgangovu osobnost. Ve filmu není na první pohled místo pro city, přesto je city naplněný, stačí vnímat. Úžasný film. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jestli je to opravdu podle skutečných událostí, tak je děsivé, co se v Německu - tak slavně poválečně demokratickém - mohlo léta odehrávat, ale současně úctyhodné, že si to Němci o sobě dokáží natočit. Trošku to připomíná Frajera Luka, jen s mnohem těžší tonáží a depresivním vyústěním - neboť je podle skutečnosti. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film získal v roce 2015 Cenu publika a Cenu mladistvé poroty na festivalu Max Ophüls Preis, Louis Hofmann byl vyznamenán jako nejlepší začínající herec. (Duoscop)

Reklama

Reklama