Reklama

Reklama

Zlatý podraz

  • Slovensko Zlatý podraz (více)
Trailer 2
Drama / Romantický / Sportovní
Česko / Slovensko, 2018, 106 min (Alternativní 103 min)

Režie:

Radim Špaček

Hrají:

Filip Březina, Patrycja Volny, Zdeněk Piškula, Ondřej Malý, Alena Mihulová, Jan Hartl, Stanislav Majer, Jiří Roskot, Jan Mansfeld, Jiří Vojta, Martin Klapil (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh o vášnivé lásce, basketbalu a životě ve stínu politiky. Film začíná v roce 1938. Hlavní linii snímku tvoří osudová láska mladého právníka a sportovce Franty (Filip Březina) k tanečnici Michelle (Patricia Volny), s kterou se seznámí na poválečném Mistrovství Evropy v basketbalu v Ženevě. Michelle je osudem pronásledovaná dívka, která prchla z vlasti před Stalinem i Hitlerem. Jejich příběh, který kromě politiky ovlivní i dva protikladní jedinci trenér Valenta (Stanislav Majer) a funkcionář Hrabal (Ondřej Malý), vrcholí v roce 1951, kdy Evropu už na mnoho let rozdělila železná opona. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (208)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Poselství silného výchozího příběhu dokázali autoři naplnit. Historický základ s pankráckou hlínou v krabičce funguje dokonale ve vlasteneckosportovní lince. Ve chvíli, kdy družstvo trénuje, hraje, shání správné kádry, se jedná o velkofilm, naopak milostná linka působí nepřesvědčivě (především svérázné roztleskávačky). Ale Chantal se povedla aluze na Jana Wericha [weriš]. Herecky skvělí jak mladí kluci, tak trojice O. Malý, J. Hartl a J. Dulava. Líbily se mi i statickydivadelní scény (uctění památky trenéra v tělocvičně) nebo zrychlené historické pohledy přes okno (zničené Německo, pochudující milicionáři). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To snáď točil niekto, kto videl maximálne hokej a nemá ani šajnu o tom, ako sa basketbal hrá a ako počas hry reagujú hráči. To čo nám tu predviedli bije do očí aj najväčšiemu športovému nedoukovi. Po prvom či druhom koši v zápase hráči oslavujú akoby hneď vyhrali olympiádu. A následne je stav 5-4 a už je polčas...To aj na paralympiáde padne za polčas tak 60 bodov, nie to na klasických Majstrovstvách Európy. Všetky tie zápasy boli natočené veľmi fušersky, bez snahy priblížiť sa realite. A milostná linka ako tak fungovala, len keby tam polovicu času nehovorili francúzsky, čo je divákovi totálne ukradnuté, proste to nadabujte, kto chce čítať titulky? A čo je najhoršie, táto linka nebola ani ukončená, normálne sa vyparila do stratena. A ten koniec... To si fakt niekto myslí, že ženská vybehne z publika a na jej popud začnú hrať hymnu porazenému tímu? ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

příběh podle skutečné události o které jsem neměl tušení a která by si zasloužila lepší zpracování.Technicky tu není moc co vytknout a na Zlatý podraz se moc hezky kouká, ale ač jde o poměrně silnou story na více frontách,chybí jí větší spád a tah na bránu.Chybí tu i silnější a lépe zpracované postavy,které by divákovi pomohli se do filmu více ponořit a pořádně ho prožít.Minimálně věřím tomu,že tihle pánové si zasloužili víc než jen partičku plochých a zaměnitelných figur.Dostat tenhle příběh do spárů hollywood s tím jak je umí prodávat,vzniklo by dílo,které chytne u srdce (i když jen na krátkou chvíli).Zlatému podrazu se to bohužel nepovedlo...60% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Podľa hodnotení som čakal niečo priemerne nevýrazné, ale napokon sa mi to celkom pozdávalo a vtedajšia atmosféra povojnového Československa bola vystihnutá priam ukážkovo. Spočiatku to vyzeralo pre túto krajinu nádejne, ale po roku 1948 tu padla na ďalších 40 rokov červená opona :( Aj keď sa film profiluje ako športový, tak toho tu zas až tak veľa nebolo a basketbal na ihrisku tu bol skôr v úzadí, keďže sa to viac sústreďovali na politické pozadie a vplyv "víťazného" februára na spoločnosť a slobodu. Čudujem sa Frantovi, že kdesi neemigroval, keď videl, kam sa to celé uberá. A čo sa týka športovej stránky filmu, tá bola veľmi dobrá, aj keď považujem za divné to, že domáce ME 1947 tu boli úplne vynechané (a aj tam ČSR siahalo na zlato - vo finále prehrali so ZSSR). Koniec bol viac než symbolický... 4* ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Film mě zaujal svými trailery, které byly hodně působivé. Bohužel se to nepovedlo naplno prodat do výsledného filmu. Režisér Radim Špaček je hodně šikovný. Umí vykouzlit krásné záběry, dobrou atmosféru. Prostě své řemeslo zvládá s přehledem. Tedy co se týče technické stránky filmu. Asi největším problémem filmu je jeho soudržnost, která vyplývá ze scénáře. Skáče se z místa na místo, některé rozhodnutí nedávají smysl a spoustu věcí se odehraje mimo záběry a my jako diváci jsem postavený před hotovou věc, a nevíme co se mezím stalo. Tohle by šlo akceptovat, kdyby to bylo vypravěčsky dobře prodané, což bohužel není. Špaček se snaží, ale některé scény by měly být delší a nebo by tam neměly být vůbec. Měl jsem docela problém s některými postavy, jelikož se mi k nim nepodařilo si vybudovat nějaký vztah. A přitom ty postavy hrají dobří a zkušení herci. Jak už jsem psal, po technické stránce film vypadá parádně a je i vizuálně dost zajímavý. Škoda, že po příběhové stránce lépe nešlape. Takhle je to za mě zklamání a neproměněná šestka. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (24)

  • Letoun, do kterého českoslovenští basketbalisté nastupují k odletu na Mistrovství Evropy do Francie, je civilní verze legendárního amerického letounu Douglas DC 3 Dakota. Konkrétně se jedná o stroj Dakota C-47 A-40-DL, imatrikulace OK-WDJ, výrobní číslo 42-240069, u ČSA v provozu od 15.6.1946 do 7.8.1958. (Frontier)
  • Basketbalový tým odjíždí z ženevského hotelu na nádraží československým autobusem Tatra 85/91. Unikátní vozidlo bylo vyrobené v roce 1938 a v roce 2015 byla dokončena jeho kompletní renovace. Tohoto typu byly vyrobeny pouze 3 kusy pro armádu ČSR (některé zdroje uvádějí jen 2 kusy) a potřebám místní dopravy v poválečném Švýcarsku určitě sloužit nemohl. (Martin_L)
  • Příběh o slavném týmu československých basketbalistů vychází ze skutečných událostí v letech 1939–1951. (ČSFD)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama