Reklama

Reklama

Po návratu z vězení Jake Blues s bratrem Elwoodem navštíví dům, v němž byli kdysi vychováni jeptiškami. Tady stojí před jasným rozhodnutím: na to, aby sehnali 5000 dolarů pro kostel, mají pouhých jedenáct dnů. Jake s bratrem Elwoodem se proto rozhodnou obnovit jejich bývalou bluesovou skupinu. Tím se kolotoč ztřeštěných akcí a honiček s poldy v patách teprve roztáčí. Jejich plány na získání peněz totiž neustále někdo narušuje, dvojice bratrů také na sebe poštve téměř každého… Příběh, který využívá hudební komedie ve spojení s žánrem akčního filmu, proslavily dvě velké honičky aut. V hlavních rolích zaujmou herecké hvězdy Dan Aykroyd, John Belushi a John Candy. Vedle skupiny The Blues Brothers Band tu nalezneme jako hosty známé osobnosti filmového světa (Steven Spielberg, John Lee Hocker, Twiggy, Frank Oz, Steve Lawrence a Paul Reubens). Na tento snímek navazuje volné pokračování Blues Brothers 2000. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (165)

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Kultovní "bluesový" poklad, který i přes svoji osmdestákovou ulítlost (lepší varianta, protože většina osmdesátek byla spíš trapná a nemožná :-) ) baví. Dnešním okem naprosto nefunknčí automobilová honička funguje, muzikálové vsuvky fungují, i šílená Carrie Fisher funguje, protože ve stylu Deus Ex Machina posouvá chlapce na boží cestě. A pak tu je ještě někdy až komiksová nenucenost a přirozenost hlavních hrdinů navzdory absurdním a obskurním situacím, která dělá z filmu něco, na co se dá koukat i skoro po 40 letech. Doslova hvězdné obsazení vedlejších rolí je pak milým bonusem. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást vizáží podomních obchodníků s vysavači, bratři Bluesovi klamou těly. Když pomineme, že zapáchají a že se je neustále snaží někdo zabít nebo dostat za katr, jsou to celkem sympaťáci. A taky (a hlavně) skvělí muzikanti. Z nepříliš originálního, leč velmi odvážného nápadu natočit celovečerní film založený na herecko-pěvecké účasti čerstvě zformované skupiny (původně šlo o skeč Belushiho a Aykroyda v Saturday Night Live), vzešla překvapivě konzistentní zábava. Zdůrazňuji slovo ZÁBAVA a zároveň nedoporučuji hledat za těmi mikro-výstupy povědomých tváří (James Brown, Frank Oz, Ray Charles, Steven Spielberg) a dlouhými automobilovými honičkami (z nichž minimálně ta poslední svou masivností vejde do dějin) něco víc. Apendix: Dan Aykroyd nesundá sluneční brýle za celý film ani jednou, John Belushi pouze na jeden dojemný okamžik. 80% Zajímavé komentáře: kitano, JohnnyD, `barocco ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pokud vydržíte 60 minut koukat na film naprosto o ničem, přijde i děj. Spousta akce, muzika a desítky zničených aut a vyhozených dolarů do luftu kvůli efektům. Nevím, zda to v tomto případě bylo vůbec třeba, Jarmush by to natočil za pár šupů a líp. Nicméně taková byla doba a jsem rád, že se to v devadesátkách už točilo jinak. 60% ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jedinečný komediální muzikál následuje nerozhoditelné bratry Bluesovy při plnění jejich "božího poslání": dát dohromady dřívější kapelu. Při tom se mimovolně popasovávají s urputnou policií, vygumovanými nacisty, pomstychtivým "country bandem" či šílenou ex. Je to vtipné, hravé, stylové, doprovázené parádní muzikou a legendárními, velikášsky přepálenými automobilovými honičkami. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Komedie podle mého gusta - dějově sice úžasně jednoduchoučká, ale vzniklá s očividnou láskou. BB mají neuvěřitelný smysl pro dynamiku a při své ne zrovna typické délce pro komedii nenudí, nýbrž velmi pozvolna gradují až do grandiózního finále, na které ani zdaleka nedosahují ani dnešní filmy. Blues Brothers vznikli s úžasným nadšením a to přímo číší z každé scény. Belushi + Aykroyd - úžasná dvojice, herecky úsporná, ale oči z nich spustit nelze. Potěší řada hereckých štěků (zvlášť Steven Spielberg byl příjemným překvapením) a samozřejmě hudba. 100% film, ale (naštěstí) ne pro všechny. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (36)

  • V době svého uvedení byl snímek rekordmanem, jde-li o množství nabouraných aut. (Matty)
  • Povídá se, že John Belushi se během natáčení opil a, netuše jak, octnul v domě zcela cizího člověka, kterého požádal o sklenici mléka a sendvič, aby si následně dopřál několikahodinového šlofíka v cizincově gauči. (Matty)
  • Johna Landis si střihnul roličku jednoho z policistů, kteří pronásledují bratry nákupním centrem. (Matty)

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Reklama

Reklama