Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Šestidílná minisérie vypráví příběh o nepřímé nadvládě mimozemské rasy Overlordů nad naší planetou po několik dekád, během kterých lidská rasa přichází o svou identitu, vzdělávání, kulturu.
Tento ambiciózní projekt televizní stanice SYFY je adaptací stejnojmenného románu od Arthura C. Clarka, jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů žánru sci-fi. (geklon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Konec dětství je tak trochu jako naše Válka s mloky, příběh je velmi specifický, nemáme zde titulní postavu a některé pasáže víceméně pouze popisují, co se kde a kdy ve světě dělo. Před tvůrce tedy přistál nelehký úkol, jak to celé uchopit a nečekaně se více zaměřili na lidské postavy, které v příběhu vystupují. Jejich příběhy tak byly trochu pozměněny, rozšířeny a časově se seriál přesunul do přítomnosti, kdy tu nemáme ani tak razantní skoky jako v předloze. Ano, spousta věcí by se dala udělat lépe, ale závěr je natolik silný, že jsem brečel asi posledních dvacet minut. A už jen kvůli takto silné odezvě musím dát této adaptaci 85% ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Na pomery televízie typu Syfy a všeobecne na pomery sci-fi nesmierne hlboké a dokonca ščasti až filozofické dielko, Clarkov rukopis z predlohy je neskutočne poznať. Toto dostať hollywoodsky rozpočet, tak z toho mohla byť trilógia na úrovni LOTR ale bez happyendu, čo by bolo na kino svet v takom rozsahu naozaj nevídané. Podľa mňa trefa do čierneho a ukážka, že aj "lacné" TV to popri zadupávaniu do zeme HBO a Netflix produkciou, vedia svoju prácu. Čo sa týka hereckého obsadenia, tak Karellan v podaní Charlesa Danca bol doslova famózny a ani Mike Vogel nebol zlý. Technicky zvládnuté opäť nadštandardne v širšom merítku, čo sa týka samotného Karellana a Overlords ships, tak to bolo na úrovni kina, doslova bravúrne. Dokonca to malo aj emočnú hodnotu, všetko bolo spolu previazané, fakt že bomba. Nedávam plný počet len preto, lebo HBO by z toho vytrieskalo maximum, ale aj tak super. Nesmierne odvážne, v určitých momentoch šokujúce (prvé ukázanie sa Overlordov) a totálne nepredvídateľné (všetky tri časti) a v poslednej časti fakt že depresívne, čo by kino ťažko zvládlo, čo som nečakal v prvých minútach, ale pred koncom prvej časti už hej, tak zaujímavé spracovanie biblického podtónu, no jednoducho ani zďaleka ľahká televízna jednohubka, ale práve tá jedna výnimka, ktorá vybočuje z radu všetkého bežného a doteraz videného. Všetko samozrejme platí len v tom prípade, pokiaľ sa človek k predlohe dostane až po zhliadnutí tohoto snímku, čo bol našťastie aj môj prípad. 85% ()

Reklama

SamVimes 

všechny recenze uživatele

Childhood's End se bohužel na začátku tváří docela slibně a na konci první části si přichystá i poutavé odhalení, s přibývajícími minutami obzvláště druhého a třetího dílu se ale stává čím dál tím horší unylou nudou, která selhává i ve vzbuzování jakýchkoliv emocí u diváka. Série sice často nakousne velmi zajímavé otázky, jenže pak se k nim už nevrací a nerozvíjí je a místo toho servíruje další kupu fádních dialogů. Příliš šťastné není ani rozdělení do třech dlouhých dílů, šest kratších svižnějších epizod by se hodilo více. Z hereckého obsazení vyčnívá jen Charles Dance v roli vůdce mimozemšťanů, ostatní herci jsou pak přinejlepším průměrní a nepomáhá jim ani fakt, že hrají nevýrazné, až zaměnitelné postavy. Efekty jsou tu na televizní poměry obstojné, jen si jich moc neužijeme a místo toho se hlavně tlachá v hotelových pokojích. Nemůžu se ubránit dojmu, že alespoň průměrně talentovaný scenárista by z předkládaného námětu dokázal vyždímat zajímavé sci-fi, tady se ho ale bohužel nedočkáme. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Původně jsem to chtěl hodnotit epizodu po epizodě, ale ta první mě natolik zaujala, že jsem ty tři díly dal naráz. A v budoucnu si nejspíš přečtu knihu, protože ten námět je geniální a chtěl bych ho vidět mnohem detailněji propracovaný. Vlastně si říkám, proč se současní tvůrci seriálů nepokusí sehnat práva na takové knihy (a můžou být i od méně známých autorů, ne rovnou od Clarka) a místo toho na několik sérií roztahují námět, který by bohatě vystačil na pořádný dvouhodinový film. Kdyby se Konce dětství chopil někdo skutečně schopný a měl s tím úspěch, mohl by z toho být seriál klidně i na 4.série a přesto by to pořád mohlo o něčem být. No jo, jenže to by na to musely být peníze, lidí a dostatek diváků a zaručit se nedá předem ani jedno. Na téhle minisérii mi sice vadí, že není dostatečně propracovaná, fungování a mytogii světa po příchodu Vládců jen načrtne a někdy nedotáhne (v čem by v utopii bylo špatné umění?) a některé postavy sotva stihne představit, jenže se za tu dobu snaží obsáhnout dlouhé období a aby se to sem všechno vešlo, muselo by to být ještě několikrát tak dlouhé. Takže tohle tvůrcům za vinu rozhodně nedávám. Spíš mi vadí melodramatické a přehnaně dlouhé scény traumat farmáře, občasné soustředění se na zbytečnosti a fakt, že to sice je na takový seriál nezvykle filozofické, ale mohlo být víc, kdyby se to nesnažilo jít až moc na ruku americkým divákům. Navíc první epizoda je určitě nejlpší, druhá má pár zbytečně dlouhých scén a třetí se nevyhne patosu, ačkoli konec má dost silný. A pokud se na to budete koukat, tak se předem připravte, že i pořádně depresivní. Mé čtyři hvězdy jsou sice slabší, ale zasloužené, protože mě to chytlo a až do konce nepustilo. Jen bych rád věděl, proč ti mimozemšťané vypadají zrovna tak, jak vypadají, čekal jsem za tím něco víc a ono nic... i když teoreticky tam pro to je určitá metafora. SPOILER Přinesli nakonec zkázu? Ano. Ale šli ruku v ruce s bohem, tedy aspoň s tím, co tu k němu má nejblíže. A úmysly toho neznají ani oni. Zvláštně se to tam prolíná, ale třeba to kniha má uceleněji řešené... KONEC SPOILERU. Slabé 4* ()

Xicht0r 

všechny recenze uživatele

Bohužel značně nevyužitý potenciál. Minisérie se utápí v roztahané a ubrečené romanci, která má pramalý význam pro celkový děj. Čekal bych víc otázek, víc zamyšlení nad příchodem pseudo božské bytosti a hlavně více o životu v utopické civilizaci... Místo toho se dočkáme jen trapného křesťanského fanatismu, který ani není moc objasněný. Obecně spousta témat je jenom nakousnuta a nedovysvětlena upadají do zapomění. První část ještě drží diváka v napětí, v druhé přechází do patetického prorockého mysticismu, který nám úmyslně autoři ještě víc zahalují blábolama, které nedávají smysl. V poslední části se konečně začne taky něco dít, ale úkáže se scénáristická slabost , když "vědátor" Milo totálně selhává a jeho myšlenkovým pochodům jsem se musel jenom chechtat. Úplný závěr bych označil za vpodstatě nepochopitelný a neuchopitelný, ale to tak bývá, když se začnete zabývat metafyzikou. Předlohu od A.C. Clarka jsem nečetl, ale tak nějak si tipuju, že mimo počáteční "invaze" a závěru si scénáristi moc od autora nevzali, jelikož mi to chvílema přišlo jak když se koukám na jeden ze sta podobných produktů americké filmové/tv tvorby. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Film je na motivy knihy "Konec dětství", která byla byla nominována prestižním časopisem "Locus" v roce 1987 na nejlepší sci-fi román všech dob a v roce 2012 na nejlepší sci-fi román 20. století. (Martrix)
  • Natáčelo se v Austrálii. (Martrix)

Reklama

Reklama