Reklama

Reklama

Dívka v pavoučí síti

  • USA The Girl in the Spider's Web (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Lisbeth Salanderová, kultovní postava a hlavní protagonistka slavné knižní série “Milénium“ Stiega Larssona, se vrátí na plátno jako Dívka v pavoučí síti v první adaptaci nedávno vydaného úspěšného bestselleru Davida Lagercrantze. Držitelka Zlatého Glóbu Claire Foy, hvězda seriálu The Crown, hraje svéráznou ochránkyni práv v režii Fede Alvareze, známého průlomovým thrillerem Smrt ve tmě z roku 2016. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (258)

tron 

všechny recenze uživatele

„Pošlite ho naspäť do Disneylandu.“ Pre mňa jeden z najlepších trilerov roka. Lisbeth Salander je skvelá postava. Prial by som jej sériu takú početnú, ako má Bond. Nanešťastie každý nový diel vinou nie príliš uspokojivých tržieb toho predchádzajúceho bojuje o život a tak trvá ROKY, kým sa ho dočkáme. Claire Foy je perfektná Lisbeth, ale to nie je žiadne prekvapenie, keďže zatiaľ každá z herečiek, ktorá mala tú česť stvárniť túto psychologicky vynikajúco spracovanú postavu, bola v danej úlohe geniálna. Snáď len ten účes mohla mať bizarnejší, k tej postave sa to hodí. Tak ale čo už, snáď nabudúce. Radosť pozerať je aj na zvyšok kastingu, ktorý je mimoriadne silný a kvalitný („ukradnutý“ Lakeith Stanfield bol ostatne meganezabudnuteľný už v horore Uteč a sériový vrah Ed Kamper herca Camerona Brittona patril k tomu najlepšiemu v Mindhunter). Akčné scény sú vynikajúce a príbeh sa síce tvári komplikovane, ale v skutočnosti je príjemne a sympaticky priamočiary; ľahko sa budete orientovať ako v ňom, tak v postavách a vzťahoch medzi nimi. K tomu studená atmosféra, mrazivé scény („nos“ a „sťahovadlo“ vás ešte dlho budú strašiť v nočných morách) a samozrejme je tu aj snajper, pretože v dobrom filme predsa nesmie chýbať snajper. A tento tu je zvlášť vypečený. Troška v rozpakoch som bol snáď len z pár logických blbostí (Lisbeth mala natočenú masovú vraždu a napriek tomu polícia obvinila osobu, ktorá tam vtedy ani nebola) a „súrodeneckej“ linky, ktorá tak troška šumí do prázdna (napriek nevďačnosti svojej postavy to Sylvia Hoeks celkom dôstojne ustála myslím si) a je jej venovaný dosť malý priestor (ale možno je to tak lepšie, v tej miniatúrnosti je to dosť silné). Fede Alvarez (Evil Dead, Muž v temnote) je ďábelský režisér aj za bežných okolností a teraz navyše dostal k dispozícii producenta menom David Fincher. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Ten příběh dost vykuchali a překroutili. Těšil jsem se na Claire Foy, ale zatímco Rooney Mara i Noomi Rapace na roli Lisbeth skvěle pasovaly, Claire se na ni tolik nehodí, působí moc hodným dojmem, herecky ploše. Představitel Mikaela je moc mladej, nemá pořádný charisma a jeho postava je ve filmu totálně nevýrazná. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Ne že bych byl fanda Fincherova opusu (jsem fanda skandinávců), ale tímto počinem nabírá jeho film na kvalitě ve vykreslení postav, stylovosti i chytrosti. Dívka v pavoučí síti je dějově nabušená a námětově velkopotenciální, ale Noomi Rapace i Rooney Mara byly zajímavější Lisbeth než Claire Foy, a Sverrir Gudnason se hodí více do Odstínů šedi než do role Mikaela Blomkvista. Především je ale tento technicky dobře zvládnutý thriller spíše akčním, na žánrová klišé a šablonovitě jednorozměrné postavy orientovaný, než na propracovanější psychologii a severskou atmosféru. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Všechno je jinak. Z ponuré krimi plné úchylů a deprese je čistá akční jízda, Lisbeth je mnohem méně divná a mnohem více superhrdinská, místo traumat minulosti plné perverzností je tu klasická záchrana světa. A přece je to mnohem lepší než jsem čekal. Nabušená akční jízda, která ani na okamžik nenudila, se sympatickou hrdinkou a několika výbornými momenty. Klidně bych si dal nášup v podobě dalšího filmu. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(75%) Viděno v kině. Filmová adaptace knižní severské série Milénium pokračuje. Abych to zestručnil, tak je to velice svižný a zábavný film s rychlým tempem, že se divák ani snad nezačne nudit. Především je třeba mít přečtené knížky a shlédnuté filmy. Původní švédská trilogie je rozhodně nejlepší a první příběh Milénia, které zremakoval D.Fincher se také celkem povedl. Tohoto pokračování jsem se docela bál. Už i příběh při čtení knížky (již 4.díl) byl o dost slabší. No, celkově mě tento snímek dost bavil. Jen se v tom už nesmí hledat úplná podobnost a duch této severské série. Je to víc akčnější, američtější a to pravé kouzlo se už bohužel vytratilo. Ale největšími 2 klady jsou postava Lisbeth Salanderové (sice je zde z ní ještě větší superhrdinka), ale ta herečka to perfektně ztvárnila. Druhým kladem je skvělá režie F.Alvareze. Dodal tomu skvělou atmosférou spojenou se solidním soundtrackem. Takže tyhle 2 klady dokázali dost zastínit poměrně větší množství nedostatků. Třeba postava M.Blomkvista zde byla strašně odfláklá. Ten herec působil sice jako sympaťák, ale nedokázal to sehrát. I příběhově ta jeho novinářská zapálenost byla pryč. Stejně jako děj, který byl takový moc bez nápadu. Souboje a akce – to vše bylo ale velmi zručně natočeno. A finále bylo docela urychlené a pro hrdiny moc snadné. Ale když se nad tím střízlivě zamyslím, tak po dalším shlédnutí, to už tolik hrotit nebudu. Čekal jsem to horší a naštěstí jsem dostal další solidní filmový přírůstek do téhle série. Snad se ještě dočkáme nějakého pokračování nebo klidně i nějaké další nové verze. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Celosvětová premiéra proběhla 24. října 2018 v Římě. (Varan)
  • Natáčelo se od ledna do dubna 2018 v Německu a ve Švédsku. (Varan)
  • Na mostě po honičce v autě (cca v čase 56:00), když Lisbeth (Claire Foy) zastaví, tak první auto stojí na mostě pokaždé jinak. Jednou stojí rovně a podruhé napříč přes silnici. (Záry)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

18.09.2017

Série Milénium bude v kinech oficiálně pokračovat bez Rooney Mary a Daniela Craiga. Tedy série... americká verze se dočkala jediného dílu, po němž přišla dlouhá pauza a teď se bude rebootovat.… (více)

Reklama

Reklama