Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Námořník Ripley a Lula se vášnivě milují. Jenže matka Luly s tím nesouhlasí. Neustále je pronásleduje, až dožene oba milence ke krajnímu řešení... Jejich cesta je tou nejbizarnější road-movie všech dob, plná sexu, násilí a černého humoru. Brilantní kousek od režisérského mistra Davida Lynche! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (2)

Trailer

Recenze (471)

misterz 

všechny recenze uživatele

Lynch tak trochu inak. Priznám sa, nevedel som čo od snímku očakávať, keďže tohto majstra filmového remesla poznám z úplne iného uhla a typovo iného zamerania, ale som milo prekvapený. Jemu ide vo filmovej branži skrátka všetko a s čímkoľvek príde, tak to zhltnem aj s navijakom. Máme tu milú, sympatickú road movie s pútavým príbehom (miestami tak trochu bláznivý úlet) a formou niečo medzi O. Stoneom a Q. Tarantinom. Jeden z najlepších výkonov N. Cagea, môžem len doporučiť. 85/100 ()

Silas 

všechny recenze uživatele

David Lynch pojal povídku Barryho Gifforda po svém. Nejenže si ji prodloužil, aby z ní mohl být celovečerák, ale přidal i další postavy. To celé natočil svým osobitým stylem, takže v konečné fázi vypadá "Zběsilost" jako jeho další autorský film. Rozhodně se víc než kdy jindy zaměřil na detaily (sirky v symbolické roli) a násilí, které zde není samoúčelné. Oproti knize je víc rozebrána postava matky, jež spolu s Willemem Dafoem zůstane v paměti asi nejdéle. Bohužel si David dobré vyznění filmu pokazil u něj až příliš "komerčním“ zakončením....podruhé plný počet, o dost lepší. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

No co dodat, prostě Lynch... na Twin Peaks či Mulholland Drive to sice nemá, ale stále je to perfektní snímek. Zamilovaná dvojice projíždí krajinou a potkává spousty zajímavých postaviček. Klasická road movie, jak je mám rád. Navíc obohacená o Lynchovu režii, kde mi ani jeden jediný záběr nepřišel zbytečný a u žádné scény jsem se nenudil, což se mi teď nějakou dobu nepovedlo...:) Hezké herecké výkony (až na Willema Dafoea, ten byl odporný opravdu monstrózně) a tradiční lynchovské vsuvky jsou samozřejmostí. Děkuji, mistře. 90%. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Úchylárna od A až po Z. Lynchova pulpovo-dekadentní "romanticko"-thrillerová road movie, která se hemží ujetými (permanentně nadržená Laura Dern) a ujetějšími postavami (zubatý Bobby Peru je jedna z nezapomenutelných rolí Willema Dafoe) a šílenými scénami (maminka s rtěnkou, "fuck me", odkazy na Čaroděje ze země Oz). Občas mistr navodí i svou typickou hororově-mysteriózní atmosféru a celé to uzavře parádním "happyendem". Stylová zvrhlá zábava, ovšem asi jen pro (skalní) režisérovy fanoušky. "Normální" diváci tuhle brutální černohumornou jízdu, v níž je možné takřka vše, budou asi jen těžko rozdýchávat. ;-) 80 % ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po delší době pustil Lynche v očekávání další šílenosti, ale Zběsilost mi přišla na jeho poměry vcelku „normální“. Tedy, dějem (docela přímočarým a nijak zvlášť originálním), postavy byly švihnuté dostatečně (a právě o nich film je). Především Marietta a Peru (pokud beru v potaz ty důležitější pro „příběh“, těch vedlejších roztodivných tu je pak pochopitelně také pěkná řádka). Ladd mi svou nádhernou nesnesitelností pila krev po litrech snad od jejího prvního záběru, Dafoe byl tak perfektně slizký, že se mu podařilo vytvořit jednu z jeho nejlepších kreací vůbec, prakticky každý záběr si ukradl pro sebe, a je jen velká škoda, že si na něj divák musí tak dlouho počkat (ústřední pár pak paradoxně příliš výrazný není, ačkoliv je tu Cage docela sympaťák a Dern zase dost sexy). Film si plynul, u některých scén jsem se nejistě smál (snad to bylo účelem, i když např. „Lov bizonů“…co to sakra?!), ale nejvíc člověka zajímalo ono vyústění. A to by nesměl být Lynch, aby nezvolil velmi kontrastní závěr, že…Celkově to vidím na slušné 4*. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (30)

  • Krátce po dokončení filmu se režisér David Lynch rozešel se svou tehdejší přítelkyní Isabellou Rossellini, která si ve filmu zahrála roli Perdity Durangové. (Witta)
  • Lynch toužil zakomponovat do filmu svoji dlouhodobou vidinu oživlé rozbité porcelánové panenky. Tuto vizi dokola vysvětloval herečce Sherilyn Fenn až vznikla scéna s autohavárií, kde si zahrála umírající dívku chodící okolo a hledající doklady (onu "panenku"). O jedenáct let později tuto představu Lynch zrealizoval při natáčení filmu Mulholland Drive, kde měl při scéně automobilové nehody na herečku Lauru Harring požadavek, aby svůj výkon připodobnila "rozbité čínské panence". (Othello)
  • Ve filmu zazní píseň „Wicked Game“. Jedná se o v pořadí druhou spolupráci autora písně Chrise Isaaka a režiséra Davida Lynche. O 4 roky dříve Isaak přispěl ke snímku Modrý samet (1986) skladbami „Gone Ridin“ a „Livin' for Your Lover“. V roce 1992 pak v Lynchově filmu Twin Peaks (1992) ztvárnil postavu zmizelého zvláštního agenta FBI Chestere Desmonda. (mandyl)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Reklama

Reklama