Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

dobytek 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem v životě neslyšel a to samý platí o jménu režiséra, takže jsem vůbec nevěděl, co mam od toho čekat. Výsledek neni špatnej, ale je to prostě jenom další z mnoha filmů o útěku. Nic, čim by mě Zapadákov nějak výrazněji zaujal, mě nenapadá. Prostě už jsem viděl lepší a zároveň teda i horší filmy na podobný téma. Martin Sheen roli frajírka zahrál celkem uvěřitelně, Sissy Špaček jako naivní pipka zdatně sekunduje. Problém je v tom, že obě hlavní postavy mi postupem času začaly dost lézt na nervy a nejradši bych je oba nakopal do prdele. Jinak film je inspirován skutečnou událostí. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh je příliš volný a nahodilý, iracionální, smrdí mi to hippie bullshitem, neodnesl jsem si nic než pár dojmů z pěkných planin, Sheen celkem zabírá jako vrahounská variace Deana, ale ta zabržděná hnusná zrzka je na ránu a promrhání hlavní ženský role (ČSFD se ale rozplývá). Případ slabý klasiky, kde ani nevidím smysl namáhat googlením porce extra informací a výkladu, prostě to šlo mimo mě, odškrtávám a jdu dál. ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

Film, kterému ani přes jeho zjevné kouzlo a originálnost nemůžu dát větší hodnocení a to Malickovu další tvorbu zbožňuju. V Badlands jde rozeznat typické znaky jeho tvorby, ale podle mě se našel až ve svých pozdějších filmech. Sheen je vynikající, jen Sissy Spacek pro mě asi bude nesnesitelná v každém filmu. Jedna z věcí, proč se tohle oplatí vidět je každopádně úžasná hudba. 3,5* ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Okouzlující poetika venkova a malebné Malickovy záběry, toť hlavní devizou tohoto skromného snímečku o nevšední lásce. Seznámení se dvou protagonistů a počáteční rozvíjení jejich vztahu dokáže i navzdory svému vesnickému "buranství" pohladit, ovšem následný zlom nepůsobí přiroženě a celé vraždění dle mě není z psychologického hlediska řádně obhájeno. Charakteru Kita chybí jiskra, či naopak mrazivý pohled v očích, nevěřím mu polohu zamilovaného, ani vraždícího muže. Film se s přibývajícími mílemi na cestě stává jednodušším a povrchnějším, po dobrém rozjezdu zůstávám neuspokojen. 6/10 ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Terrence Malick je indivíduum. Badlands je zvláštny film. Takmer anticky vystavaný tragický príbeh lásky, v ktorom musí hrdina opustiť svoj život a čeliť osudu, aby získal svoju milovanú, ktorý je tu však obrátený takmer naruby - hrdinom je absolútne obyčajný 25-ročný, o nič sa nezaujímajúci fešák a flákač, pracujúci ako smetiar, ktorý sa jedného dňa rozhodne zrealizovať svoj veľký útek zo sveta. Vezme to najnutnejšie, svoju milovanú, zastrelí jej otca a hurá do nekonečných plání a prérií zabudnutej zeme. Teda vlastne Severnej Ameriky. Celý film je natočený tak, aby pôsobil veľmi realisticky, no nielen to - až prachobyčajne, akoby chladnokrvné zastrelenie minimálne 6 ľudí bola úplne bežná vec. A divák, ktorému je Kit sympatický a fandí mu, to tak berie tiež. Predsa len Kit zabíja len tých, ktorý jeho plán ohrozujú. A tak jeden a pol hodiny sledujeme film, v ktorom sa okrem dvoch naháňačiek a niekoľkých vrážd v podstate nič nedeje. Len sa jazdí z jedného miesta na druhé, počúvame rozprávačské vstupy Sissy Spacek a znudeného pofľakovača Martina Sheena. Aspoň je vidno, po kom je Charlie. 95% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (30)

  • Místem natáčení bylo mj. hornické městečko Broken Hill ve státě Nový Jižní Wales v Austrálii. (ČSFD)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama