Reklama

Reklama

The Haunting - Záhadné sídlo Bly

(série)
  • USA The Haunting of Bly Manor
Trailer 1
USA, 2020, 8 h 19 min (Minutáž: 46–66 min)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Když je někdo mrtvý, ještě to neznamená, že už tu není. Gotický romantický příběh od tvůrce seriálu Dům na kopci, ve kterém chůva padá do propasti děsivých tajemství. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (205)

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čo sa týka hororových prvkov, tak sa Flanagan moc nepredviedol, ale natočené je to pekne. Po obsahovej stránke je to dosť nevyrovnané a miestami trochu zbytočne komplikované, no záver celkom fajn ulahodí romantickým dušiam. Vzhľadom k tomu, že sa Flanaganovi podarilo natočiť iba dve solídne záležitosť (ostatné samé hovadiny), tak tento počin nie je vôbec zlý. 60/100 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Po čtvrté epizodě jsem byl regulérně zklamanej, že mě to vlastně moc nebaví, do zbylých epizod jsem se ani moc neměl. Přišlo mi, že jsem místo nejočekávanějšího hororovýho seriálu roku dostal jen zcela banální staromódní duchařinu, a fakt jsem se divil, že se Mike Flanagan pustil tímhle nikterak objevným směrem. No, epizodá pátá, zaplať pánbůh, že jsem to nevzdal, mě vyvedla z omylu. Druhá půlka Bly manoru je o třídu jinde - zajímavější, překvapivá, citlivá, smutná. A hlavně se ukáže, že je to fakt pěkně vymyšlený a suprově napsaný. Jen toho strašení tam teda objektivně moc není, o horor jde tentokrát až v druhé, možná třetí řadě. Na druhou stranu, na konci poslední epizody jsem si zaslzel, takže si Byl manor cestu k srdíčku našel i tak :D ()

Reklama

rizek2 

všechny recenze uživatele

Pod zastřešující hlavičkou série The Haunting vyšla druhá část, tentokrát čerpající z další hororové klasiky. Po Domě na kopci od Shirley Jacksonové teď filmaři sáhli na Utažení šroubu Henryho Jamese z roku 1898. Záhadné sídlo Bly je solidní duchařina, byť na rozdíl od Domu na kopci méně lekající a více vztahová, přičemž z originálu zůstala lehce naznačena i homosexuální romance, o které se v době vydání knihy velmi živě diskutovalo. Pokud přežijete slabší úvod, seriál si vás zaháčkuje; jestliže jste hledali něco strašidelnějšího, Dům na kopci je jasná volba. Za zmínku stojí i výborná dvacet let stará adaptace Jamesovy knihy pod názvem Ti druzí; naopak raději vynechte loňskou filmovou podobu The Turning. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úprimne? Nudilo ma to. Ale strašne. To čo v prvej sérií fungovalo, je tu zbytočné. Prvá séria potrebovala hru s časom aby vyjadrila skvelú myšlienku. Takú aká bola dojímavá. Tu sa žánrová neujasnenosť neustále bila. Či už sa to týkalo konkrétnych motívov alebo postáv, z ktorých väčšina bola...neznesiteľná. Victoria Pedretti bola jedna uvrešťaná, neznesiteľná baba. Nechcem to úplne haniť. Malo to kopec pekných momentov. Aj citlivých. A niektoré motívy fungovali. Ale v konečnom dôsledku to bolo zbytočne naťahované, zbytočne komplikovano prerozprávané. Lineárne vyrozprávanie by mi fungovalo viac - minimálne čo sa týka hodnovernosti vývinu niektorých emócií. To, že každý charakterový origin bol zbierkou typických klišé, bolo pre mňa skôr sklamaním. A finále nejako nenadchlo. Pôsobilo mi to ako z iného seriálu. Ak bude dakedy aj tretia séria, asi si dosť rozmyslím či do toho pôjdem. Toto som mal naozaj obrovský problém dopozerať. Mať to o 4-5 dielov menej, dokázal by som to oceniť viac. 50% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatímco si mě Hill House jednoznačně získal, Bly Manor to vinou tvůrců nedokázal. Ti se totiž ve většině epizod vykašlali na snahu vyvolat ve mě pocit napětí a v sérii kvalitní atmosféru, místo toho se vydali cestou jakési vztahovky, do níž se občas zabubalo a výsledek tak místy působil až bizarně. Abych jen nekritizoval- některé díly se opravdu podařily, při ještě větší dávce snahy by mohly dosáhnout až kvality první řady, ale celkově šlo o výrazně slabší záležitost. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (20)

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

23.12.2020

Hororová série The Haunting - Dům na kopci v roce 2018 sklidila velmi nadšené reakce a stala se jedním z velkých seriálových hitů streamovací služby Netflix. Na tento úspěch letos její tvůrce Mike… (více)

Reklama

Reklama