Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dívat se na své spolužáky z výšky nemusí být vždy jen příjemné. Radkovi přezdívají Bidlo. Je mu čtrnáct let, je dobrý žák, ale bez zájmu o tělovýchovu a sport. Právě se konají místní kola spartakiádních soutěží a Radek by rád zaimponoval své spolužačce... Tvůrci filmu zabloudili v povinném branně výchovném tématu jen velmi lehce a "spartakiádní" film přežil svoji dobu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl před více než dvaceti lety a tenkrát se mi opravdu hodně líbil. V těch třinácti letech pro měl byl, podobně jako podobně laděný film se symptomatickým názvem "Outsider", velmi důležitý, neboť jsem tehdy v mnoha situacích prožíval outsiderství velmi podobné... Po dnešním shlédnutí tohoto filmu cítím mírné rozpaky, neboť už úvodní píseň v podání tehdejší superstar, několikanásobného zlatého slavíka a miláčka dětí - Dalibora Jandy, nás neúprosně vtahuje do sychravé atmosféry reálného socialismu, přičemž tuhle podivnou, mimořádně pitomou dobu neopustíme po celých 78 minut filmu. Příběh sám je nesmírně schématický a plný neuvěřitelných klišé. Také herectví všech zúčastněných je neskutečně mátožné a ochotnické. Snaha vytvořit "výchovný film", "předávající dnešnímu mladému, často pasivitou dospělých zmatenému a demotivovanému člověku důležité základní pozitivní hodnoty " (to necituji, ale takhle nějak to bylo tehdy určitě zformulováno), kouká z příběhu jako sláma z bot. Přesto nehodlám tento "filmový opus" jen tak bez milosti popravit. Jistě v tom bude i kus nostalgie, protože na mě tenhle výchovný film rozhodně zafungoval a skutečně mě motivoval, ale ne jen ta... Především disponuje až překvapivě kvalitní a vynalézavou kamerou, dále je místy poměrně vtipná (občas pravda není úplně jasné, byl-li to záměr, nebo jen "kouzlo nechtěného"), v neposlední řadě je i až nečekaně věrným dokumentem tehdejšího období, včetně takových detailů, jako je dobové vybavení bytů, tehdejší oblečení, podivná, dobově příznačná společenská apatie a uzavírání se do sebe, či trefná reflexe názorů a postojů tehdejších teenagerů. Přitom se zdá, že ten zdánlivě nezúčastněný pohled tvůrců na jejich tehdejší současnost, v sobě skrývá určitý osten nepřiznané společenské kritiky, která sice vyznívá spíše v tepání jednotlivých zlořádů, ale může být pochopena i jako kritika samotného systému... Celkový dojem: 55% PS: Pokud ti mladší netuší, co že to byla ta Spartakiáda, tak tady to jasně a zřetelně pochopí ;o) PPS: Orientační běh je vážně moc fajn sport! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl opravdu hodněkrát, protože když jsem někdy na počátku 90. let chodil do školní družiny, tak jsme často chodili do kina, kde stále dokola opakovali asi tak 5 filmů. Ty ostatní filmy asi nebyly moc zajímavý, protože si na ně vzpomínám jen velice mlhavě, ale tenhle film jsem měl opravdu rád. Pak jsem to viděl ještě po X letech znovu v televizi a sice jsem z toho už nebyl až tak nadšenej, ale pořád se mi to celkem líbilo. Příběh sice nic moc, ale občas ve filmu zazní nějaká hláška od fotra hlavního hrdiny, což byl docela dobrej pošuk. ()

Reklama

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Orientační běh jsem dělal asi 10let,takže ten sport znám docela dobře.Ve filmu ho sice moc není,ale při jeho shlédnutí jsem si vzpomněl na svá bloudění,na lumpárny které jsme ve vesnicích severních Čech,kde se závody konali,prováděli.Na ta ranní vstávání,která mě připravovala o Studia Kamarád...Co je však na tomto filmu doslova děsivé,jsou herecké výkony.Nejen "naturščiků",ale i profíků (Pyško).Tolik frází a nepřesvědčivých ztvárnění jednotlivých postav, aby jeden pohledal....Snad jen Ivana Chýlková v té socialistické variantě účesu "afro" nemá chybu...To myslím samozřejmě hóódně ironicky :-) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film, který dávno vyvanul z mé paměti a připomněla mi ho až exhumace TV Barrandov. Několikrát jsem byla svědkem, jak po sídlišti v Ostravě-Výškovicích zmateně krouží mladí lidé s mapami v rukách a čísly na hrudích, pobíhají tam a zpátky, rozšlapávají psí hovna a bylo mi jich (běžců, ne hoven) děsně líto. V dětství jsem díky své výšce měla tu výhodu být studentem prestižní sportovní školy a jakoukoliv trať delší než 250 m jsem upřímně nenáviděla. Plíce a mozek odmítaly vytrvalostní běhy akceptovat. A při mém lehce podprůměrném orientačním smyslu, strčit mi do ruky mapu a buzolu, mohla bych dnes mít třeba švédské občanství... Při mé smůle spíše ruské, možná i kubánské. Film o nesympatickém Bidle, jeho mindrácích a výkonech, se mi v dětství docela líbil. Připomínka po letech přinesla příjemnou nostalgii a to je asi tak vše: moc moralizování, růžky vystrčila agitka, herecké výkony některých (vlastně většiny a zvláště hlavního hrdiny) velmi slabé, celkově to bylo dost prkenné. Dnešní puberťáci, pokud se dívali, asi jen nechápavě sledovali tu bandu "nerdů a geeků". Upřímně, já bych se současnou omladinou neměnila, radši být tehdy mimoň než dnes "supa roštěnka", shánějící ve 13-ti letech šprcku :-P. 55% ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Má to svůj typickej osumdesátkovej socíkovskej look, nevím, jestli tomu prospělo obsazení neherců do hlavních rolí, ale kdyby tolik vtipu měla většina dnešních komedií, bylo by to fajn. Bidlo je k sežrání, klidně bych se za něj porval - klasickej lůzr, kterej má ale snahu něco s tím dělat a jeho bejčení a mentální trénink (hihi) vyústí až ke sbalení buchty a finále à la Rocky, který kazí jen Dalek Hurikán Janda. Některý hlášky, dialog mladejch na hřbitově nebo scény s "činkou" jsou top a plusem je i přívětivá stopáž. [3,5*] ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Úvodnú skladbu "Svět je tajuplné rozcestí" spieval v tej dobe najpopulárnejší spevák československa Dalibor Janda, ktorý získal v roku 1986 prvýkrát v ankete popularity českých a slovenských spevákov hlavnú cenu Zlatého slávika. (Raccoon.city)
  • Vo filme môžeme vidieť, ako požiarne družstvo trénuje požiarny útok. Je to disciplína, ktorá býva medzi hasičmi označovaná ako „kráľovská disciplína“. Je to z toho dôvodu, že sa musí skĺbiť mnoho faktorov, vnútorných aj vonkajších, ktoré sú potrebné, aby sa útok vydaril čo najlepšie a v čo najkratšom čase. V niektorých zboroch je požiarny útok používaný ako zakončenie sezóny (ukončenie ročného pretekania). Radka Chaloupku (Filip Toušek) môžeme vidieť v tomto požiarnom útoku na pozícii takzvaného "košiara", čo znamená, že spája savicu so sacím košom. (Raccoon.city)
  • Vo filme si zahrali obidvaja režisérovi synovia Juraj Matula (Petr Macháček) a Igor Matula (Pavel). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama